Eén dode door legionella-uitbraak in Schijndel, meerdere patiënten in ziekenhuis
VIDEOIn het Brabantse Schijndel zijn opvallend veel besmettingen met de legionellabacterie. In totaal liggen er nu meer dan tien patiënten in het ziekenhuis door de bacterie, één iemand is eraan gestorven. Gemeente en GGD maken zich zorgen en vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, aangezien de bron nog niet is gevonden.
,,Normaliter zien we dit soort meldingen meestal van juli tot september, maar begin deze week was er een opvallende hoeveelheid meldingen uit Schijndel", meldt arts infectieziekten van de GGD, Ariëne Rietveld tijdens een ingelaste persconferentie.
Het gros van de besmette mensen is tussen de 60 en 90 jaar oud. Vier van de besmette mensen wonen in twee zorgcentra in Schijndel. Het gaat om zowel mannen als vrouwen. De woordvoerster van de GGD wil niet aangeven of de overleden persoon een man of vrouw is. ,,Dat komt iets te dichtbij”, vindt ze.
Ernstige longontsteking
Volgens het RIVM is legionella een bacterie die van nature voorkomt in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Als kleine druppels van dat water in de lucht terechtkomen, kunnen mensen dit inademen en besmet raken. Bij het inademen kan de bacterie namelijk in de longen terechtkomen. Klachten bij een besmetting met legionella kunnen hoge koorts, koude rillingen, verwardheid, kortademigheid, longontsteking, braken of diarree zijn.
Kwetsbaar zijn vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid. Ook rokers lopen extra risico’s, aldus de GGD. Legionellabesmettingen gaan niet van mens op mens.
De GGD roept mensen die deze klachten hebben op direct contact op te nemen met hun huisarts. In het ergste geval veroorzaakt de bacterie namelijk een ernstige longontsteking waaraan je kunt overlijden.
Bron nog niet gevonden
Een legionellaverspreiding met deze snelheid komt niet vaak voor. ,,Daarom is er voor ons reden om met man en macht te zoeken naar de bron”, aldus burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad, de fusiegemeente waar Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel onder vallen. Bij besmettingen wordt contact opgenomen met de familie. Er is gezocht naar overeenkomsten tussen de patiënten, maar gebleken is dat zij niet allemaal op dezelfde plek zijn geweest. Wel wonen ze allemaal in Schijndel.
Belangrijk dus om snel de bron van de besmettingen vast te kunnen stellen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar koeltorens, jacuzzi’s en wasstraten. Ook de fonteinen in Schijndel zijn uitgezet, want ook door die nevel zou de bacterie verspreid kunnen zijn. Met de luchtkwaliteit heeft het in ieder geval niet te maken, aldus de burgemeester.
Zolang de bron niet is gevonden, is de kans groot dat de bacterie zich snel blijft verspreiden, vertelt Van Rooij. ,,Zoals de arts zegt: meer ziektegevallen kunnen gemeld worden. Dit zal nog niet ten einde zijn zolang de bron nog niet bekend is. We vonden het zorgwekkend genoeg om hiermee naar buiten te treden. We willen alles doen om te voorkomen dat er meer mensen ernstig ziek worden.” Bij het onderzoek zijn ook de Omgevingsdienst Brabant Noord en het RIVM betrokken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Remt ontstekingen, helpt tegen misselijkheid en verlaagt cholesterol: shotje gember doet wonderen
Gember als ingrediënt voor thee of een smoothie is populair. En niet voor niets, de Aziatische wortel wordt al eeuwen als heilzaam bij allerlei kwaaltjes beschouwd. Maar wat doet het precies? -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
CORONACRISIS TEN EINDE2
Kabinet schrapt per direct de laatste coronaregels: testen en isoleren hoeft niet meer
Een mijlpaal: drie jaar na de eerste harde lockdown gaan de laatste virusregels per direct overboord. Het kabinet schrapt vanaf nu de adviezen om te testen bij klachten en minstens vijf dagen in isolatie te gaan. Ook GGD-teststraten gaan dicht. Mondkapjes en zelftests blijven beschikbaar voor mensen in medische risicogroepen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMGezonder Leven1
In korte tijd afvallen door te sporten? Dan moet je flink aan de bak
Natuurlijk, veel mensen willen gezonder leven en wat afvallen. Maar is daar nu een paar keer per week echt intensief sporten voor nodig? Of is in beweging komen al voldoende? ,,Alles is beter dan niets. Maar wil je iets veranderen, dan moet je aan de bak.”Apeldoorn -
-
-
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”