Eerdere prognoses ic-opnames door omikron te pessimistisch: ‘We komen op de helft uit’
VideoDe eerdere prognoses van het RIVM over ic-opnames door de omikronvariant van het coronavirus waren ‘te pessimistisch’. ,,We denken dat we lager gaan uitkomen, op de helft", zei RIVM-baas Jaap van Dissel in een briefing voor Tweede Kamerleden.
Ook de kans dat iemand met omikron in het ziekenhuis terechtkomt, is volgens Van Dissel kleiner. Hoewel de besmettingen al weken stijgen, daalt de bezetting op verpleegafdelingen en op de ic's. ,,In de ziekenhuizen is de situatie een stuk rustiger dan buiten de ziekenhuizen. Maar om nou te zeggen dat er geen ziekenhuisopnames zijn door omikron, is ook weer niet waar.” Ook ziet Van Dissel dat die daling ‘nu wat afvlakt’.
Ook verwacht hij dat de opnames de komende tijd weer gaan stijgen. Hij baseert dat op andere landen, waar omikron al een ‘voorsprong’ had. Daar stijgen de ziekenhuisopnames inmiddels wel. ,,De aantallen die je in Frankrijk en Engeland ziet, wil je hier niet hebben.”
Omikron dominant
Omikron heeft de eerdere deltavariant van het coronavirus inmiddels helemaal verdrongen. Ondanks de hoge besmettingscijfers- de afgelopen weken werden dag- en weekrecords verbroken - lag het reproductiegetal (de snelheid waarmee het virus rondgaat) begin deze maand op 1,16. Dat het R-getal relatief laag ligt, komt volgens Van Dissel mogelijk door het gebruik van sneltesten in de kerstperiode. ,,De inschatting is dat de R weer gaat stijgen.” Dat komt ook door de recente versoepelingen.
Tekst gaat verder onder grafiek
Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste corona-adviseurs van het kabinet, komt morgen samen. Daar zullen ook nieuwe modellen worden besproken. Dinsdag volgt er een nieuwe persconferentie. De belangrijkste vraag die daar beantwoord moet worden, is of de horeca en cultuur weer open kunnen. In een extra Veiligheidsberaad spreken burgemeesters daar vandaag al over. Van Dissel zei niets over eventueel nieuwe versoepelingen.
Wel zei hij dat de prognoses over het effect van de boostercampagne ‘te positief’ zijn geweest. In de modellen waar het RIVM mee rekende, ging het instituut ervan uit dat 90 procent van de 18-plussers een booster zou halen. Dat percentage blijft fors achter en ligt nu op 69,3 procent. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders hebben de oppepprik nog niet gehaald. ,,Als we dat niet omhoog krijgen, dan zorgt dat voor minder gunstige prognoses.” Al erkent hij ook dat de effectiviteit van de booster voor omikron niet 100 procent is. Ook daalt het effect van de booster sneller. ,,Je hebt een bepaald tijdswindow om van het effect te genieten", aldus Van Dissel.
Heupbreuk
Ook probeert het RIVM beter zicht te krijgen op het aantal mensen dat niet dóór omikron, maar mét omikron in het ziekenhuis belandt. Bijvoorbeeld iemand die omikron heeft met weinig klachten, die met een heupbreuk wel in het ziekenhuis belandt. ,,Daar moeten dan wel maatregelen genomen worden.”
Het OMT wil ook ‘kritisch kijken’ naar de quarantaineregels, zei Van Dissel, vooral naar het onderwijs. Daar zorgen besmettingen en quarantaine nu al vaak voor uitval van lessen en klassen die thuiszitten. Momenteel krijgt 1 op de 3 mensen die zich bij de GGD laat testen een positieve test. Als het aantal besmettingen de komende tijd gaat stijgen, zorgt dat ‘de komende weken wel voor een verstoring van de maatschappij’. Veel mensen kunnen dan thuis komen te zitten, omdat ze positief zijn getest of in contact zijn geweest met iemand die corona had.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
Video's
Versoepelseinen op groen door bemoedigende gegevens? ‘De modellen zullen beter worden’
Nu in steeds meer landen blijkt dat de omikrongolf geen grote problemen in de ziekenhuizen geeft, neemt hier de druk om horeca en cultuur open te gooien toe. Ingewijden verwachten dat nieuwe RIVM-modellen daarvoor meer ruimte bieden. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Als ik hardop mijn diagnose stel, is ze voor het eerst stil, daarna dendert de trein weer verder’
Rutger Verhoeff heeft deze week een patiënt op het spreekuur die maar blijft ratelen over vanalles en nog wat. In de rubriek Huisarts Vertelt schrijft hij erover. -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
Ziekteverzuim schiet omhoog door omikron: ‘Grote werkdruk in zorg en onderwijs baart zorgen’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
2
Overgewicht onder jongeren neemt toe: 'Voor elk kind en diens gezin plan op maat maken’
Van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar had 17 procent in 2022 overgewicht. Vooral 18- tot 25-jarigen zijn vaak te zwaar; een kwart van deze jongeren had overgewicht, van wie 7 procent obesitas, ofwel ernstig overgewicht. „Ouders herkennen het soms niet als hun kind te dik is.”