Wie echt ver gaat fietsen, laat de gewone fiets staan en pakt sneller de e-bike.
Volledig scherm
PREMIUM
Wie echt ver gaat fietsen, laat de gewone fiets staan en pakt sneller de e-bike. © Getty Images

Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur

Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.

20 reacties

 • Erwin van der Meulen

  1 dag geleden
  Als je op een ebike dus minimaal 2x zoveel fietst dan je op een fiets zonder ondersteuning zou doen, is het dus gezonder. Denk dat dat bij veel mensen wel geldt die op deze manier meer aardigheid aan het fietsen hebben.
 • Eric Walch

  2 dagen geleden
  Als ik regelmatig fiets, blijf ik niet op gewicht. 's zomers fiets ik meer en moet toch echt extra eten om op mijn gewicht te blijven. In 3 uur fietsen op hoog tempo verbrand ik het equivalent van 100 suikerklontjes. En die krijg ik niet in die 3 uur opgegeten.
 • Inge Kosse

  3 dagen geleden
  Als diabeet wist ik dat allang. Als ik met een fiets zonder ondersteuning fiets, daalt mijn bloedglucose gehalte aanzienlijk. In een half uurtje van 10 naar 3,5 mmol. Ik fiets wel op tempo. Wanneer ik met de elektrische fiets ga, daalt mijn bloedglucose gehalte minimaal. Van 10 naar 8 als ik stevig door fiets. Iedereen kan het natuurlijk ook zelf ondervinden aan de spieren. Die ontwikkelen zich veel beter door volledig zelf te bewegen.
 • Steven Backers

  3 dagen geleden
  Boeien. . Gewoon lekker fietsen. Denk niet eens aan calorieën. Wil van a naar b.
 • L. Haak

  3 dagen geleden
  Het verhaal klopt niet helemaal. Het traject wat ik fiets is 14km heen 14km terug. Mijn snelheid zonder trapondersteuning is op het traject 15 km/h (279). Met trapondersteuning in de ecostand 21 km/h (252 kcal). Dus slechts iets minder. En normaal gesproken op slechte dagen zou ik niet gaan fietsen terwijl ik met de e-bike ook wegga als ik wind tegen heb. Dus dubbel winst, ik fiets sneller op de e-bike dus verbruik ik effectief nog steeds veel kcal, en ik fiets meer op de e-bike ...
 1. Uroloog scheidt feiten van fabels over vasectomie: ‘De eerste weken na de ingreep ben je nog vruchtbaar’
  PREMIUM
  1

  Uroloog scheidt feiten van fabels over vasectomie: ‘De eerste weken na de ingreep ben je nog vruchtbaar’

  Een vasectomie (sterilisatie) voorkomt dat een man (meer) kinderen verwekt. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij de ingreep? En wat als je later toch nog een kinderwens hebt? Uroloog Peter Dekuyper van het Academisch Ziekenhuis Maria Middelares in Gent geeft uitleg bij de knip in de zaadleiders: ,,Als je de ingreep laat doen, moet je er eigenlijk van uitgaan dat deze definitief is.’’
 2. Is het raar dat ik orale seks fijner vind dan penetratie?
  lezersvraag

  Is het raar dat ik orale seks fijner vind dan penetratie?

  Voor mannen is penetratieseks misschien wel het fijnst, maar geldt dat ook voor vrouwen? Orale seks zou best ook eens het hoofdgerecht van een vrijpartij mogen zijn, zegt seksuoloog Minke de Boer naar aanleiding van de vraag van een vrouwelijke lezer: ‘Is het raar dat ik orale seks fijner vind dan penetratie?’ In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen iedere week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.