Griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland: ‘Ziekenhuizen liggen behoorlijk vol’
Het griepvirus besmet steeds meer mensen in Nederland. Per 100.000 inwoners gingen er vorige week 103 naar de huisarts met griepachtige klachten, laat onderzoeksinstituut Nivel weten. Een week eerder lag dit aantal nog op 66 per 100.000. Leon van den Toorn, longarts in het Erasmus MC, stelt dat er sprake is van een ‘druk op de hele zorgketen’. ,,De ziekenhuizen liggen behoorlijk vol”, zegt Van den Toorn tegen deze site.
De huidige griepepidemie begon in december, voor kerst. In bijna de helft (47 procent) van de 58 bij patiënten afgenomen monsters die nader zijn onderzocht, werd daadwerkelijk een influenzavirus aangetroffen. De overige patiënten droegen andere virussen bij zich.
Het Nivel spreekt van een griepepidemie ‘met matige intensiteit’. Dat is zo als wekelijks tussen de 103 en 172 mensen per 100.000 Nederlanders met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. Het werkelijke aantal mensen met griep is onbekend, maar ligt steevast hoger omdat veel mensen thuis uitzieken zonder dat de huisarts eraan te pas komt. ,,Veel mensen gaan naar de huisarts, vaak met complicaties zoals een bacteriële longontsteking. Covid lijkt wel wat te stabiliseren”, constateert Van den Toorn.
Huisartsen overspoeld met telefoontjes
Volgens het wekelijkse rapport van het Nivel was er afgelopen week ‘een opvallende toename bij ouderen van 65 jaar en ouder die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen’. Bij veel huisartsen is het ‘ontzettend druk’ als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie. Het lukt vooralsnog de boel draaiende te houden en iedereen gepaste zorg te bieden, maar dat vraagt wel extra inzet van huisartsen en doktersassistenten. Soms loopt de wachtrij bij bellers op tot een uur. Praktijken verzoeken patiënten om niet na twee dagen snotteren al te bellen.
De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) vreest dat de opnamecapaciteit de komende dagen ‘nog krapper zal worden’. ,,Dat houdt in dat er nog meer problemen komen rond de doorstroming in de keten”, laat voorzitter David Baden weten.
Bij het Erasmus MC ligt de lat voor acute zorg nu extra hoog. ,,We zijn kritisch of patiënten wel opgenomen worden en of ze eerder naar huis kunnen na opname”, vertelt longarts Van den Toorn.
‘Cocktail van virussen’
Ziekenhuizen hebben het volgens Van den Toorn druk als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie, zoals griep. Het lukt tot dusver nog om de gevolgen voor patiënten te beperken, maar dat vraagt wel extra inzet van het zorgpersoneel.
,,Een cocktail van virussen”, noemt een woordvoerder van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem de situatie. Naast het griepvirus komen ook veel mensen met corona en het RS-virus naar de spoedeisende hulp (SEH). Omdat zij apart van elkaar verpleegd moeten worden, zodat ze elkaar niet aansteken, is de druk op het personeel hoog. Mensen werken extra, of er wordt personeel ingehuurd. ,,We trekken alles uit de kast.”
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland.
Weinig kans
Tijdens de coronapandemie ging de griep amper rond in Nederland. Door alle maatregelen die bedoeld waren om het coronavirus tegen te gaan, kregen ook influenzavirussen weinig kans om zich te verspreiden. Na het loslaten van de maatregelen brak prompt weer een griepepidemie uit, in maart 2022. Die kende geen grote pieken en was na dertien weken voorbij, wat een normale duur is.
De griep gaat nu meer rond dan tijdens die vorige epidemie en is daarmee op het hoogste niveau sinds de kortstondige griepgolf van 2020. Die was na een paar weken alweer voorbij, waarschijnlijk onder invloed van alle coronamaatregelen die toen werden ingesteld.
Griepepidemie in Nederland: hoe worden deze cijfers verzameld?
Er is sinds eind december sprake van een griepepidemie in Nederland. Dit is het geval als minstens 58 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hebben, zoals koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. Het RIVM houdt de situatie samen met onderzoeksinstituut Nivel en het Erasmus MC in de gaten. Zij runnen samen het Nationaal Influenza Centrum.
Het Nivel publiceert iedere week cijfers over het aantal mensen (per 100.000 inwoners) met griepklachten. De gegevens die hieraan ten grondslag liggen zijn onder meer afkomstig van verschillende huisartsen verspreid over het land. Deze 140 huisartsen houden bij hoeveel patiënten hun praktijk hebben bezocht waarbij griepachtige klachten werden vastgesteld. Bij een deel van deze patiënten worden monsters van de keel en neus afgenomen. De huisartsen sturen deze monsters op naar het RIVM. In een laboratorium kijkt het RIVM of er griepvirus in het monster zit.
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Vaak noemen mensen allerlei ziekten met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts ook ‘griep’, maar die klachten kunnen ook voorkomen na infectie met andere virussen.
Naast griep gaan ook allerlei andere luchtwegvirussen rond. Laboratoria treffen onder meer het humaan metapneumovirus aan, dat ongeveer dezelfde klachten kan veroorzaken. Ook het RS-virus en het rhinovirus gaan volop rond. Het coronavirus wordt ook nog aangetroffen, maar niet zo vaak als voorheen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGezonder Leven
Chris ontbijt bijna nooit, maar is dat wel gezond? ‘Ik eet pas als ik trek heb’
Chris ontbijt nooit, laat hij weten. De dag begint met koffie en tot de lunch komt er nagenoeg geen vast voedsel binnen bij de dertiger. ,,Ik doe dat al zo lang en voel me er goed bij.” Maar is het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag?Apeldoorn -
PREMIUM
Lisans ‘supervader’ was twee keer bijna dood, nu vecht hij elke dag om zijn oude leven terug te halen
Hij viel van zijn fiets, klapte op straat en lag drie weken in coma. Sindsdien is de vader van Lisan Mutsers uit Utrecht één van de vier miljoen Nederlanders die leven met een hersenaandoening. ,,Mijn sterke papa vecht nog iedere dag. Ik hoop dat het hem lukt om weer gewoon gelukkig te zijn”, vertelt Lisan in aanloop naar de ‘brain awareness week’ van de Hersenstichting.Utrecht -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Geen ernstige gevolgen griepepidemie voor scholen: ‘Het valt gelukkig mee’
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
PREMIUM
Huisartsen overspoeld met telefoontjes over griepgolf, wachtrijen van 1 uur: ‘Alle ballen in de lucht’
Bij veel huisartsenpraktijken is het ‘ontzettend druk’ als gevolg van het grote aantal patiënten met een luchtweginfectie, zoals griep. Het lukt vooralsnog de boel draaiende te houden en iedereen gepaste zorg te bieden, maar dat vraagt wel extra inzet van huisartsen en doktersassistenten. Soms loopt de wachtrij bij bellers op tot een uur. ,,Het is behoorlijk aanpoten.” -
PREMIUMhuisarts vertelt
Mevrouw Bos grijpt ieder moment aan om de vader van Sterre te betichten van verwengedrag
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week wijt mevrouw Bos alle klachten van haar dochter en zichzelf aan haar ex.