Het belang van preventieve zorg: ‘Ik heb mijn zoon beloofd nu echt te stoppen’
Nederland scoort hoog op de lijst van goede gezondheidszorg, maar niet zozeer op die van preventieve zorgmaatregelen. Toch bieden steeds meer verzekeraars preventiezorg aan in hun pakketten, vaak zelfs zonder dat dit iets van je eigen risico afsnoept. Een goede zaak, vindt Lisette Steemers (55), die dankzij zo’n programma nu echt definitief hoopt te stoppen met roken.
,,Ik was 18 toen ik begon met roken. Mijn ouders rookten ook en zij hadden er geen probleem mee dat ik dat ook deed. Sterker nog, ik was degene die sigaretten kocht en al mijn vrienden aan het roken bracht. Zij mochten dat niet dus het moest allemaal stiekem. Stonden we daar, verdekt opgesteld met een pakje Stuyvesant. In die tijd voelde ik me hartstikke stoer.”
Steemers legt uit hoe ze gedurende haar leven steeds vaker inzag hoe ongezond roken is. Ze deed meerdere stoppogingen. Tevergeefs tot nu toe. ,,Ik had steeds het gevoel dat er iets miste in mijn leven, een routine, een beste vriend. En toen in de begintijd van corona naar buiten kwam dat roken je zelfs zou kunnen beschermen, was dat natuurlijk weer een excuus om lekker door te blijven gaan. Voor een verslaafde is immers álles een excuus.”
Begeleiding helpt
Ze legt uit dat de relatie met sigaretten heel dubbel is. Hoezeer ik soms ook wilde stoppen, hoezeer de angst dat dingen zouden veranderen me ook weer extra aan het roken hielp. ,,Het is net als een jojo-effect met lijnen. Het roken kwam soms juist erger terug dan daarvoor. Tot de andere moeder van mijn 13-jarige zoon ziek werd en kanker kreeg. Toen mijn zoon op een dag volledig overstuur en schokkend van het huilen zei dat ik misschien ook ziek werd en dan nooit zijn rapportcijfers zou zien, brak ik. Zoals ik van hem dingen verwacht, mag hij van mij dingen verwachten. Ik heb gezegd: na de meivakantie stop ik. Punt.”
Ik heb eens uitgerekend dat je zo'n 200 euro kwijt bent aan alleen al de pleisters. Zo'n gratis pakket kan echt een steuntje in de rug zijn
En dus gingen Steemers en haar huidige partner een paar weken geleden allebei naar hun eigen huisarts om daar te horen over het programma van Peukuit.nl, waarvan de begeleiding en de pleisters volledig worden vergoed. Ook het eigen risico wordt hiervoor niet aangetast. ,,Mijn vrouw en ik zijn meteen naar de sauna gegaan om alle troep eruit te zweten. Ik lieg als ik zeg dat het makkelijk is, maar die begeleiding helpt echt. Als ik een gesprek heb gehad met mijn consulent, kan ik er echt weer even tegenaan.”
Dat niet iedereen op de hoogte is van dit aanbod, is bij haar bekend. ,,De zorgcliënten met wie ik werk kijken vooral tv en lezen nauwelijks de krant. Ik zou op tv wel wat overheidsreclames willen zien, voor veel mensen kunnen kosten net een drempel zijn. Ik heb eens uitgerekend dat je al zo’n 200 euro kwijt bent aan alleen al de pleisters. Zo’n gratis pakket kan voor velen echt een steuntje in de rug zijn”, aldus een vastberaden Steemers.
Wil je stoppen met roken? De basisverzekering vergoedt maximaal één keer jaar begeleiding voor stoppen met roken. Lukt het met deze behandeling niet en wil je het op een andere manier proberen? Dan kun je volgens Independer een vergoeding krijgen uit een aanvullende verzekering.
Zorgpremies worden steeds duurder
Dat de marketing voor dit soort pakketten wel wat effectiever mag, erkent Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer. Verzekeraars zouden volgens hem namelijk graag zien dat meer mensen gebruikmaken van deze mogelijkheden. ,,De reden dat verzekeraars hier zo op inzetten, gaat hand in hand met het preventieakkoord van de regering. Daarin staan de drie belangrijkste doelstellingen: een rookvrije generatie, het verminderen van het aantal volwassen met overgewicht en het verlagen van alcoholgebruik onder volwassenen.” Hij noemt verschillende manieren waarop hier aandacht aan wordt besteed, zoals het verlagen van belasting op groente en fruit en het steeds onaantrekkelijker maken van roken en drinken. ,,Zo staan sigaretten tegenwoordig achter rolluiken, schieten de prijzen omhoog en mag er maximaal 25 procent korting op alcohol worden gegeven. Leefstijlprogramma’s kunnen echt een toegevoegde waarde hebben hierbij.”
De reden dat verzekeraars zo inzetten op preventie is volgens Knopperts omdat de zorgpremies steeds duurder worden. Hij ziet dat nagenoeg alle verzekeraars hierin investeren, ook bijvoorbeeld met gratis apps die je stimuleren en tips geven om je gezondheid te waarborgen. ,,In ons land betalen niét-zieken voor de wél-zieken. Om dat systeem solidair te houden is het belangrijk de zorgkosten zo laag mogelijk te houden. Mensen die gezond leven, voorkomen veel duurdere ingrepen later in hun leven. Het mooie aan ons zorgstelsel is dat we steeds meer kunnen, maar daar zit dus ook een hoger prijskaartje aan. We hebben in Nederland toegang tot de beste zorg, maar moeten de premies ook in de toekomst behapbaar houden. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen door wat gezonder te leven, wat voor jezelf natuurlijk ook heel goed is en nare ziektes kan voorkomen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
De zon is niet je beste vriend: zo herken je huidkanker
De hete zomers beginnen hun tol te eisen: huidkanker is in Nederland de laatste dertig jaar uitgegroeid tot de meest voorkomende kankersoort. Afgelopen jaar moesten artsen maar liefst 82.000 keer aan patiënten vertellen dat in hun huid een of meerdere tumoren waren aangetroffen. Eigen schuld? Zeker niet altijd, maar we kunnen ons risico op huidkanker wel degelijk verkleinen. -
6
Is aftersun zonde van het geld? Expert legt uit wat je moet doen als je verbrand bent door de zon
Iets te veel zon gepakt? Tja, wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. En een dikke laag aftersun smeren, zo luidt het advies. Maar in hoeverre helpt aftersun eigenlijk wanneer de huid verbrand is door de zon? We vroegen het aan Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. -
Column
Eva Breda over doorslaan in zelfliefde: ‘Is dat niet een lui excuus om je tekortkomingen weg te poetsen?’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: doorslaan in zelfliefde. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
PREMIUM
Tips voor een stressvrije vakantie: ‘Plan eerste dag na vakantie niet vol met afspraken’
Denk maar niet dat een vakantie het medicijn is tegen stress, zegt psycholoog en schrijver Thijs Launspach. Stress kun je maar beter voorkomen. -
PREMIUM
Altijd badend in het zweet
Iedereen zweet, in de zomer nog veel meer dan anders. Hoe komt dat eigenlijk? En wat als je overmatig transpireert? Vijf vragen en antwoorden over zweten. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.