Het effect van ‘s nachts werken op je lichaam: ‘Mensen hebben meer moeite om gezonde keuzes te maken’
Alles over slaapSlapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: wat zijn de gevolgen van nachtdienst op je lichaam?
In 2019 werkten ruim 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig tussen 00.00 en 06.00 uur ‘s ochtends. Dat ‘s nachts werken je dag- en nachtritme kan verstoren is bekend, maar hoe slecht zijn nachtdiensten nou echt?
Overdag slapen gaat tegen je biologische ritme in, zegt psycholoog en slaapwetenschapper Merijn van de Laar. „Het is dan moeilijker om meer slaap te pakken en het kan je natuurlijke slaap-waakritme verstoren.”
Hij legt uit dat je biologische klok allerlei belangrijke processen in je lichaam regelt, zoals je hongergevoel, temperatuur en de aanmaak van hormonen. Volgens het RIVM kunnen nachtdiensten in verband worden gebracht met slaapproblemen, diabetes en andere hart- en vaatziekten.
Moeilijker gezonde keuzes maken
De slaapwetenschapper geeft aan dat er veel onderzoeken zijn geweest naar de invloed van nachtdiensten op ons lichaam. Toch blijft het moeilijk vast te stellen of een ziekte een direct gevolg is van ‘s nachts werken of dat die werd veroorzaakt door de keuzes die iemand tijdens of na zijn nachtdienst heeft gemaakt.
„Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat mensen die nachtdienst hebben over het algemeen meer moeite hebben om ‘s nachts gezonde keuzes te maken, ze zijn eerder geneigd om voor suikerrijke en koolhydraatrijke producten te kiezen of om hun nachtdienst af te sluiten met een kroketje.”
De ongezonde voedselkeuzes en het gebrek aan beweging kunnen allerlei gezondheidsgevolgen zoals obesitas of hoge bloeddruk met zich meebrengen
„Terwijl juist ‘s nachts je darmen stilliggen en je minder goed voedsel verteert. Ook is het voor mensen met nachtdienst moeilijker om genoeg beweging te krijgen. De ongezonde voedselkeuzes en het gebrek aan beweging kunnen allerlei gezondheidsgevolgen met zich meebrengen, zoals obesitas of een hoge bloeddruk. Daarom is het voor mensen die vaak een nachtdienst draaien de taak om extra goed voor zichzelf te zorgen”, zegt Van de Laar.
Aanslag op je lichaam
Jeroen Dudink is slaaponderzoeker en arts bij het UMC Utrecht, momenteel werkt hij samen met collega-artsen aan een campagne waarbij aandacht wordt gevraagd om gezond de nachtdienst in te gaan. „Gezondheid is een 24-uursfenomeen. Het is heel normaal om aandacht te besteden aan gezonde voeding en genoeg beweging overdag, maar slaap en daarmee ontspanning en herstel horen ook bij een gezonde leefstijl.” Hij legt uit dat nachtdiensten vaak een aanslag zijn op je lichaam en daarom moeten zowel werknemers als werkgevers er serieus mee omgaan.
Daarnaast is het aan te raden om de laatste uren van je nachtdienst zoveel mogelijk fel licht te vermijden
Voor de mensen die regelmatig een nachtdienst moeten draaien, hebben beide experts een aantal tips. „Op de dag van je eerste nachtdienst is het het beste om geen wekker te zetten en natuurlijk wakker te worden. Doe eventueel van tevoren nog een powernap van maximaal 90 minuten. En probeer tijdens de nachtdienst zo gezond mogelijk te eten en drinken, kies voor licht verteerbare, eiwitrijke producten.”
Geen koffie en niet roken
„De laatste uren van je nachtdienst raad ik aan om geen koffie meer te drinken en niet te roken. Blijf ook weg van slaapmedicatie. Daarnaast is het aan te raden om de laatste uren van je nachtdienst zoveel mogelijk fel licht te vermijden, ga eventueel met een zonnebril op naar huis. Te veel licht verstoort namelijk je biologisch klok”, zegt Dudink. Hij voegt toe dat het veiliger is om met het openbaar vervoer naar huis te gaan. „Veel auto-ongelukken worden veroorzaakt door mensen die slaperig zijn.”
Eenmaal thuis is het belangrijk om gelijk te gaan slapen. „Ik zie vooral dat mensen met jonge gezinnen geneigd zijn om nog wat huishoudelijke taken over te nemen of de kinderen naar school te brengen. Stel je omgeving en partner op de hoogte van je nachtdienst en geef aan dat je niet gestoord kan worden, probeer het zo te regelen dat je ook direct kunt slapen. ,,Minimaal zes uur, maar zeven of acht uur is beter”, zegt Dudink.
Heeft het dan zin om in de weken na je nachtdienst extra bij te slapen? „Het is beter om je normale slaapritme aan te houden, extra slapen werkt eigenlijk averechts. Te lange bedtijden om ‘slaap in te halen’ kunnen juist slapeloosheid veroorzaken. Ga daarom op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op”, zegt van de Laar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Finland halveert aantal 5-jarigen met (ernstig) overgewicht met gratis gezonde lunches
Scholen die leerlingen gratis gezonde lunches aanbieden, diëtisten die samenwerken met kinderopvangcentra en scholen om het voedingsbeleid te verbeteren: in Finland zorgde het in zes jaar tijd voor een halvering van het aantal 5-jarigen met (ernstig) overgewicht. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGezonder Leven
Om de laatste stap te maken naar een gezonder leven moet ik op zoek naar Walter 2.0
Week 9 zit er op. Van het sporten ik kan intens genieten, maar het afvallen en gezonder leven zit grotendeels in verandering van voedingspatronen en dat wordt er niet makkelijker op. Dat heb ik wel geleerd in de afgelopen maanden. Tijd voor fase 2, zegt coach Robbert Speek. Tijd om vast te leggen wie ik nu echt wil zijn. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
PREMIUMGezonder Leven1
In korte tijd afvallen door te sporten? Dan moet je flink aan de bak
Natuurlijk, veel mensen willen gezonder leven en wat afvallen. Maar is daar nu een paar keer per week echt intensief sporten voor nodig? Of is in beweging komen al voldoende? ,,Alles is beter dan niets. Maar wil je iets veranderen, dan moet je aan de bak.”Apeldoorn -
-
-
PREMIUM
Seksuoloog Elise helpt vrouwen weer genieten tussen de lakens: ‘Eerste stap penetratieverbod’
De seksuologe Elise van Alderen brengt vandaag haar eerste boek Wellust uit over waarom vrouwen te weinig van seks genieten. Daarnaast verkocht ze zo’n 500 3D-clitorissen, bedoeld om vrouwen hun eigen lichaam en seksualiteit beter te laten ontdekken. -
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid.