Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Het label ‘autist’ plakken we te makkelijk op mensen, slechts 1 procent is het écht

AutismeweekTegenwoordig zijn we vaak overprikkeld. En soms onhandig in de omgang. Dat zou zomaar autisme kunnen zijn. Pas op, waarschuwt Annelies Spek, klinisch psycholoog, ,,Autisme is geen stoornis die je zomaar stelt, hier moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Een verkeerde diagnose bepaalt voor een deel je identiteit. Levenslang.’’

  1. Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?
    PREMIUM

    Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?

    De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm, al kan je ook op andere plaatsen in je lichaam klachten krijgen. ,,De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar, maar soms zelfs al bij kinderen van een jaar of tien à twaalf”, zegt darm-, maag- en leverspecialist Filip Baert. Hoe herken je de signalen bij jezelf of bij je kind? En wat zijn de vooruitzichten als je de diagnose krijgt? Tien vragen beantwoord.
  2. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
    lezersvraag

    Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

    Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.