Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
Op het internet vind je talloze theorieën over waarom het ene moment beter zou zijn dan het andere. Voorstanders van de ochtend beweren onder meer dat een frisse wasbeurt aan het begin van je dag overtollig talg makkelijker kan wegspoelen. Daardoor maak je je poriën vrij, en glimt je huid niet zo hard.
Heb je last van een droge huid? Dan zou je ’s avonds een bad moeten nemen. Zo verwijder je overtollige huidschilfers en kan je je huid extra hydrateren met een bodylotion die je ’s nachts laat inwerken. Maar wat klopt daar allemaal van?
Wat is het beste moment?
,,Of je het nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds doet: wanneer je een douche neemt, maakt echt niet uit”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. ,,Het tijdstip van je wasbeurt zal niet bepalen of je huid vetter of droger zal worden. Douche je dus gerust wanneer je zelf wilt.”
Jan Gutermuth, hoofd Dermatologie bij het Universitair Ziekenhuis Brussel, is het daarmee eens: ,,Het is belangrijker om te kijken naar je persoonlijke hygiëne. Heb je de hele dag in een fabriek gewerkt en ben je aan stof blootgesteld? Dan het is waarschijnlijk fijner om je ’s avonds te douchen. Moet je iedere dag fris op kantoor verschijnen? Dan is het in de ochtend waarschijnlijk aangenamer.”
Lees verder onder de video
Maar soms wordt je huid toch droog van een douche?
,,Het tijdstip van je wasbeurt heeft geen impact op je huid, maar er zijn andere factoren die wel invloed hebben”, zegt Maselis. ,,Denk bijvoorbeeld aan hoelang je een douche of bad neemt. Als je de huid onder de microscoop bekijkt, dan zie je verschillende lagen cellen.
De bovenste laag bestaat uit platte cellen, die aan elkaar kleven. Je kan het vergelijken met dakpannen die aan elkaar vastzitten. Bij mensen met een droge huid zitten die dakpannen schots en scheef. Als die mensen dus een douche of bad nemen, gaat er veel vocht naar binnen en gaan veel zouten verloren. Dat vocht verdampt na de wasbeurt, waardoor de huid nog droger wordt. Ik raad die mensen dus aan om niet te lang te douchen.”
Iets wat dermatoloog Gutermuth beaamt: ,,We raden patiënten met een droge huid aan om korte, lauwe douches te nemen. Ook een hydraterende crème na de wasbeurt wordt aanbevolen. Zo kan je de huid opnieuw voeden. Heb je een vettige huid? Dan is het ook niet nodig om je iedere dag te wassen. Je kan beter gebruik maken van goede wasgels, die helpen om het vettige effect tegen te gaan. Vraag daarvoor gerust advies aan een arts.”
Helpt een warme douche om beter in te slapen?
Neuroloog Inge Declercq: ,,Ieder mens heeft een centrale lichaamstemperatuur, die door de dag varieert. Rond 18.00 uur ligt die temperatuur op zijn hoogste niveau. Daarna daalt de temperatuur opnieuw. Dat is nodig om goed te kunnen inslapen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een warme douche, één à twee uur voor het slapengaan, kan helpen.
Een warme wasbeurt zet je bloedvaten open, waardoor je lichaam warmte kan afgeven. Het gaat hier voor alle duidelijkheid om een korte douche. Te lang en te heet baden kan je lichaamstemperatuur doen stijgen, waardoor je juist slechter slaapt.
Hetzelfde principe zou in theorie gelden voor een koude douche in de ochtend. Die zou kunnen bijdragen aan de opwarming van je lichaam. Je zou je dan ook wakkerder voelen. Al is daar wel nog meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUM
Zeven uur per dag op je telefoon: hoe sociale media ons in hun greep houden en hoe je ervan loskomt
Trr, trr, een notificatie! Is het een appje, een dm of een like? Het lijkt onschuldig, maar sociale media zuigen niet alleen onze tijd en aandacht op, ze kunnen ook schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid, schrijft psycholoog Thijs Launspach in zijn nieuwe boek Asociale media. Hij pleit voor wetgeving om de macht van verslavende platforms als Facebook, Instagram en TikTok aan banden te leggen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Schrijver Roos Schlikker: ‘Als het even niet goed gaat neem ik paar druppeltjes cbd-olie’
-
-
-
‘Ik ben best bereid wat te proberen voor mijn gezondheid en productiviteit, maar er zijn grenzen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: koude douche -
Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?
Als kauwgom zijn smaak verloren heeft, hoor je het uit te spugen. Slik je het toch door, dan zou dat schadelijk kunnen zijn omdat het in je lichaam kan blijven plakken, zo wordt wel beweerd. Hoe gevaarlijk is het nu echt om kauwgom door te slikken? We vroegen het bio-ingenieur Tara Grauwet van de universiteit van Leuven.