Je tanden laten bleken: is dat schadelijk voor je gebit?
Bleekstudio’s die je binnen 20 minuten een stralende glimlach beloven: ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook met thuisbleeksets kun je volgens fabrikanten direct een paar tinten lichter. Maar hoe veilig is je tanden bleken eigenlijk?
Een stralend witte glimlach: het blijft anno 2023 een populair schoonheidsideaal. Bleekstudio’s spelen hier handig op in door lage prijzen te promoten en de verbluffende resultaten van influencers te delen. Maar heeft tanden bleken eigenlijk schadelijke bijwerkingen? En waar kan je het beste terecht?
Sinds 2012 zijn er Europese regels verbonden aan het lichter maken van tanden met peroxide. Bleekstudio’s en schoonheidsspecialisten gebruikten namelijk te hoge concentraties. Sindsdien mogen tandartsen nog met maximaal 6 procent peroxide bleken. Dat betekent dat er in winkels, bleeksalons of online geen bleekproducten aan consumenten meer verkocht mogen worden met meer dan 0,1 procent peroxide.
Naar de tandarts
Marco Gresnigt werkt in de esthetische en restauratieve tandheelkunde in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ook is hij hoofd restauratieve tandheelkunde en biomaterialen in het UMCG. Daarnaast geeft hij wereldwijd lezingen over het mooier en gezonder maken van het gebit. Gresnigt meent dat je tanden bleken geen schade oplevert, mits je naar een professional gaat. ,,De richtlijnen die we in Europa hebben, moeten ervoor zorgen dat alles veilig gebeurt.”
Bij ons duurt bleken wat langer, maar daardoor is het allemaal wel veiliger
Gresnigt legt uit hoe je van de tandarts een bleekbitje krijgt en in twee weken iedere nacht je tanden kunt bleken. Het is een langer proces dan bijvoorbeeld in Amerika, waarbij je binnen een kortere periode hetzelfde resultaat kan krijgen. In ruil daarvoor krijgen je tanden wel een hoger percentage peroxide te verduren. ,,Bij ons duurt bleken wat langer, maar daardoor is het allemaal wel veiliger. Er gaat dan ook geen tandglazuur verloren als je de minder agressieve methode gebruikt.”
Tandarts heeft adviserende rol
Nu de richtlijnen veranderd zijn en bleeksalons met slechts 0,1 procent peroxide mogen bleken, proberen ze met vindingrijke oplossingen te komen. Met een paarse uv-lamp of door met een klem een poos je mond open te houden, bijvoorbeeld.
Voor mondhygiënist Maud Houben was deze nieuwe regelgeving genoeg om het bleken voortaan aan de tandarts over te laten. ,,0,1 procent is zó laag, dat het voor mij weinig zin heeft om mee aan de slag te gaan.” Houben verbaast zich over de huidige werkwijze van dergelijke bleekstudio’s en schoonheidsspecialistes. ,,Houd je mond maar eens langer dan een uur open. Dan droogt het glazuur op en lijken je tanden optisch witter.”
Heb je bijvoorbeeld restauraties, een kroon of facing, dan is een bleeksessie meestal niet geschikt voor je
Ook over de populaire thuisbleeksets heeft de mondhygiëniste een duidelijke mening. ,,Zo’n lamp heeft vaak maar één stand. Gevoeligheid bij koud eten en drinken kan dan sneller optreden.” Gresnigt is ook geen voorstander van bleeksalons en thuisbleeksets. ,,Vergeet ook niet dat de tandarts een adviserende rol heeft. Heb je bijvoorbeeld restauraties, een kroon of facing, dan is een bleeksessie meestal niet geschikt voor je. Er kan een afwijking in kleur tussen je eigen tanden en de restauraties ontstaan.”
Roken en rode wijn
Mondhygiënist Houben verwijst haar patiënten niet zomaar naar de tandarts voor een bleeksessie. ,,Is iemand een vaste roker, dan ben ik niet per se enthousiast over zo’n behandeling. Je kunt dan best gaan bleken, maar pas als je ook helemaal stopt met roken. Anders behoud je de nieuwe witte kleur maar voor even. Ook bij stevige koffie- en rode wijndrinkers, kunnen de tanden makkelijk donkerder verkleuren.”
Heb je last van verkleuringen en wil je de stap naar de bleekstudio of tandarts niet wagen? De zogeheten whitening tandpasta’s zouden volgens fabrikanten de oplossing zijn. Mondhygiënist Maud Houben is hier sceptisch over. ,,Wees voorzichtig, want er zit vaak schuurmiddel in. De grove tandpasta kan het glazuur beschadigen. Je poetst als het ware steeds een laagje glazuur weg. Koffie hecht zich dan juist makkelijker aan je tanden.” Aan zwarte tandpasta moet je volgens Houben al helemaal nooit beginnen. ,,Dat is funest voor je glazuur.”
Hoe vaak moet je bleken?
Om je tanden op een veilige manier een tint lichter te krijgen, kun je dus het beste bij je tandarts terecht. Hoe vaak moet je hem of haar eigenlijk een bezoekje brengen? De expert in restauratieve tandheelkunde benadrukt dat dit per persoon verschilt, maar geeft wel een indicatie. ,,Bleken is niet schadelijk voor de tanden of kiezen maar beperk dit tot maximaal eens per drie à vier jaar.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Mentale diagnose via Tiktok: ‘Mensen gaan zich soms gedragen naar de stoornis die ze denken te hebben’
Jongeren melden zich vaker bij de psycholoog met ‘adhd’ of ‘een burn-out’. Ze hebben die diagnose zelf gesteld aan de hand van TikTokfilmpjes. Psychologen zijn er niet per se gelukkig mee. ‘Vaak wordt het probleem zo juist groter.’ -
Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
De 29-jarige Sherry is vrijwilliger voor ‘Be my eyes’; een app die is ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen in het uitvoeren van dagelijkse taken, door middel van videobellen. Vorige week kreeg Sherry haar eerste belletje en hielp zij een slechtziende man met het aanzetten van zijn airco. ,,Het voelde enorm goed. Ik heb iets kleins gedaan dat voor hem enorm fijn is.” -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM4
Stormloop op nieuw obesitasmedicijn door fout bij toelating
Verwarring over een +je bij de toelating van een nieuw obesitasmedicijn zorgde vorig jaar voor een stormloop op Saxenda. Zo’n zesduizend patiënten kregen het middel voorgeschreven, terwijl het voor een uitzonderlijke groep met zwaar overgewicht was bedoeld.
-
PREMIUM
Veel ongeneeslijk zieke mensen durven zich niet op hun dood te richten
Als iemand ongeneeslijk ziek is, moet er meer worden gesproken over het stervensproces, vindt longarts Sander de Hosson. Ontkenning komt te vaak voor. ,,Mensen horen me niet als ik zeg dat ze gaan overlijden.’’ -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen
Vrouwen van 55 jaar en ouder krijgen ongeveer twee keer zoveel hulp van mantelzorgers als mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat 13 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen in de leeftijdsgroepen boven de 55 jaar mantelzorg ontvangt. Onder die noemer vallen uiteenlopende vormen van onbetaalde hulp door familieleden, vrienden, buren of andere bekenden, van hulp bij medische zaken tot autoritjes naar de kapper of de supermarkt.