Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen
Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.
‘Een combinatie van positief gezond gedrag wordt in verband gebracht met een tragere achteruitgang van het geheugen bij cognitief normale oudere volwassenen’, schrijven onderzoekers van het National Center for Neurological Disorders in Peking, China, in het prestigieuze British Medical Journal. Het maken van meerdere gezonde levensstijlkeuzes ‘wordt geassocieerd met een lagere kans op milde cognitieve stoornissen en dementie’, stellen de onderzoekers.
Voor de studie werden 29.000 volwassenen ouder dan 60 jaar met een normale cognitieve functie tien jaar lang gevolgd. Bij de start van het onderzoek in 2009 werd de geheugenfunctie gemeten met tests en werden de proefpersonen gecontroleerd op het zogeheten Apoe-gen, de sterkste risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.
Ze kregen een score toegekend op basis van een gezonde levensstijl, die zes factoren combineerde. Niet roken en geen alcohol drinken zijn daar twee van, maar ook het volgen van een gezond dieet. Dan gaat het om het eten van ten minste zeven van de twaalf voedselgroepen: fruit, groenten, vis, vlees, zuivelproducten, zout, olie, eieren, ontbijtgranen, groenten, noten en thee. Cognitieve activiteit is de vierde factor: minstens twee keer per week schrijven, lezen, kaarten of andere spelletjes spelen. Ook regelmatige lichaamsbeweging telt mee: dan gaat het om per week meer dan 150 minuten sporten met matige intensiteit of meer dan 75 minuten met hoge intensiteit. Minstens twee keer per week sociaal contact is de zesde factor voor gezond gedrag. Daaronder vallen activiteiten als familie en vrienden bezoeken, vergaderingen bijwonen of naar feestjes gaan.
Sterk effect
Gecorrigeerd voor zaken die de resultaten waarschijnlijk beïnvloeden, ontdekten de onderzoekers dat de zes factoren van gezond gedrag elk bijdragen aan een trager dan gemiddelde achteruitgang van het geheugen over een periode van tien jaar. Een gezond dieet heeft het sterkste effect op het vertragen van geheugenverlies, gevolgd door geheugenspelletjes en daarna lichaamsbeweging. Mensen met het Apoe-gen die over het algemeen een gezond leven leiden, ervaren ook een tragere achteruitgang van het geheugen dan degenen met het gen die minder gezonde keuzes maken.
Over het algemeen hebben proefpersonen met vier tot zes gezonde gedragingen bijna 90 procent minder kans om dementie of milde cognitieve stoornissen te ontwikkelen in vergelijking met degenen die het minst gezond waren, stellen de onderzoekers. Mensen die twee tot drie gezonde leefstijlkeuzes maken, hebben 30 procent minder kans op de geheugenproblemen.
Susan Mitchell, hoofd beleid bij Alzheimer’s Research UK, zegt tegen The Guardian dat het een ‘goed uitgevoerde’ studie is. ,,Dit draagt bij aan het substantiële bewijs dat een gezonde levensstijl kan helpen om geheugen en denkvaardigheden te ondersteunen. Te weinigen van ons weten dat er stappen zijn die we kunnen nemen om onze kansen op dementie op latere leeftijd te verkleinen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wat veroorzaakt een psychose, en hoe genees je ervan?
Van bijvoorbeeld eten, sporten en seks krijgen we een fijn gevoel. Onze hersenen maken dan dopamine aan. Maar dat ‘geluksstofje’ heeft een schaduwzijde: het speelt ook een rol bij het ontstaan van psychoses. -
PREMIUMGezonder Leven
Resultaten van mijn zoektocht naar gezondheid krijgen zoveel meer waarde na gesprek met Monique
Ik ben druk met mijn zoektocht naar een gezonder leven, train me suf en ben me erg bewust van wat ik eet. Al bijna drie maanden. En dan zit je ineens tegenover een vrouw voor wie dat allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Iemand met een progressieve spierziekte.Apeldoorn -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Wilma zorgt voor eetplezier bij dementerenden in Lochem: ‘Jus over de aardappelen, dan prikken ze erin’
Een bord met een gekleurde rand, mooi servies, jus over de aardappelen. Grote kans dat een dementerende zijn of haar bord leeg eet. Het zijn slechts enkele tips van voedingsdeskundige Wilma van der Wal bij woonzorgcentrum en verpleeghuis De Hoge Weide in Lochem. Vrijdag 10 februari vertelt ze erover bij het Alzheimer Trefpunt Lochem. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMAutismeweek
Het label ‘autist’ plakken we te makkelijk op mensen, slechts 1 procent is het écht
Tegenwoordig zijn we vaak overprikkeld. En soms onhandig in de omgang. Dat zou zomaar autisme kunnen zijn. Pas op, waarschuwt Annelies Spek, klinisch psycholoog, ,,Autisme is geen stoornis die je zomaar stelt, hier moet je heel zorgvuldig mee omgaan. Een verkeerde diagnose bepaalt voor een deel je identiteit. Levenslang.’’ -
PREMIUM
Kankerdiagnose heeft ook grote impact op naasten: ‘Gaf zoveel rust dat ik ruimte van mijn werk kreeg’
Twee derde van de naasten van kankerpatiënten doet zich sterker voor dan ze zijn. De ziekte van hun geliefde veroorzaakt angst en machteloosheid. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties wil dat werkgevers, zorgverleners en mensen in de omgeving van patiënten zich bewust zijn van de impact die de ziekte heeft.