Kan je ongezonde voeding wegsporten? ‘Acht kilometer hardlopen voor één pizza’
De meeste mensen letten niet echt op de calorieën op de verpakkingen van voedingswaren. Maar wat als je favoriete snacks gelabeld zouden worden met ‘bewegingslabels’, zou dat invloed hebben op onze eetgewoontes? Hoelang moet je dan precies sporten om een bepaalde snack te verbranden? Voedingswetenschapper Hella Van Laer en loopcoach John Rooms leggen uit.
Er zijn tal van richtlijnen die aangeven hoeveel calorieën we per dag kunnen verorberen om een gezond gewicht te behouden of te verkrijgen. Het lijkt ook eenvoudig: een calorie is een maat voor energie, en wie meer energie eet dan hij verbruikt, komt aan in gewicht. Maar uit tal van onderzoeken blijkt dat de calorievermeldingen op verpakkingen voor veel consumenten weinig betekenis hebben en dat slechts weinigen effectief hun calorieën per dag tellen, tenzij ze een dieet volgen.
In de zoektocht naar een efficiënte manier om consumenten bewust te maken van hun voedingskeuzes en de obesitasepidemie een halt toe te roepen, kwamen zowel Amerikaanse als Britse onderzoekers op het idee om bewegingslabels op verpakkingen te plakken. ‘Beschouw calorierijk voedsel in termen van lopen en de gevolgen worden moeilijk te negeren’, klonk het.
Onbewust eetgedrag
Een idee waar voedingswetenschapper Hella Van Laer wel voor gewonnen is. ,,Mensen hebben vaak onbewust een bepaald eetgedrag. Door hen met de neus op de feiten te drukken, maken ze bewustere keuzes. Door voedingsproducten te koppelen aan hoelang je moet sporten om ze te verbranden, kan je een bewustere houding creëren. Als je ziet dat die diepvriespizza je uren sport zal kosten, weet je al dat er misschien voedzamere keuzes bestaan.”
Bewegingslabels op ongezonde voeding plakken kan die bewustwording dus vergroten, aldus Van Laer. Zes op de tien Europeanen is te dik, waarschuwt de Wereldhandelsorganisatie (WHO) afgelopen jaar. ,,De tijd is dus wel gekomen voor drastischere maatregelen.”
Sporten mag niet het excuus zijn om je voor- of nadien vol te stoppen met junkfood
Wereld op zijn kop
Toch plaatst ze ook kanttekeningen bij de methode. ,,Het is goed om te beseffen dat je 22 minuten moet lopen of 42 minuten wandelen om een Snickers te verbranden, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om ongezond eten bewust te compenseren door beweging. Dat is de wereld op zijn kop. Sporten mag niet het excuus zijn om je voor- of nadien vol te stoppen met junkfood. Ook voor mensen met eetstoornissen kunnen die labels nadelig werken.”
De ene calorie is bovendien niet de andere, geeft Van Laer aan. ,,Calorieën afkomstig van een avocado hebben een ander effect op ons lichaam dan die van bijvoorbeeld een Twix. Zodra je die laatste hebt opgegeten, ervaar je een suikerpiek. Je lichaam produceert insuline die invloed heeft op je vetverbranding. Ook zal je zo amper voedzame stoffen binnenkrijgen.”
Een avocado, die evenveel calorieën levert, zal die nadelige effecten niet hebben, alsud Van Laer. ,,En die zorgt ervoor dat je tal van voedzame stoffen binnenkrijgt. Bovendien zal je een verzadigingsgevoel ervaren, terwijl je van een Twix alleen nog méér trek krijgt. Het hele calorieverhaal moet je dus kritisch bekijken.”
Je moet trager lopen om voldoende zuurstof op te nemen en de verbranding op gang te houden
Leeftijd en gewicht bepalen mee
Ook loopcoach John Rooms geeft aan dat het niet zo eenvoudig is om beweeglabels op voeding te plaatsen. ,,Tal van factoren - van leeftijd, gewicht tot hormonen - spelen een rol in hoeveel je daadwerkelijk moet lopen om bepaalde voedingsmiddelen te verbranden. Zo komt er bij vetverbranding per gram zo’n twee keer meer energie vrij dan bij koolhydraatverbranding.”
Het lijkt dus efficiënter om vetten te verbranden bij het lopen, zeker als je wilt afvallen. ,,Maar het kost wel meer zuurstof om die te verbranden, wat maakt dat je trager moet lopen om voldoende zuurstof op te nemen om die verbranding op gang te houden”, zegt Rooms. ,,Gemiddeld kan je stellen dat een persoon van 80 kilogram die 30 minuten wandelt in een tempo van 6 km/u ongeveer 200 kcal verbrandt.”
Het zou een rommeltje worden, mochten al die parameters een plaats krijgen op het bewegingslabel. Maar gemiddelden waarbij calorierijk voedsel in termen van lichamelijke activiteit wordt uitgedrukt hebben wel het potentieel om gedrag te veranderen, aldus de experts.
Snacks uitgedrukt in kilometers hardlopen
• Donut (55 g): 200 kcal = 2 km hardlopen
• Twix (50 g): 248 kcal = 2,5 km hardlopen
• Patat (100 g): 262 kcal = 2,6 km hardlopen
• Tosti: (2 witte boterhammen) 380 kcal = 3,8 km hardlopen
• Zak chips (100 g): 530 kcal = 5,3 km hardlopen
• Big Mac: 557 kcal = 5,5 km hardlopen
• Broodje kebab (300 g): 654 kcal = 6,5 km hardlopen
• Zakje zure matten (200 g): 738 kcal = 7,4 km hardlopen
• Oliebollen (5 stuks): 805 kcal = 8 km hardlopen
• Pizza margherita (350 g): 812 kcal = 8,1 km hardlopen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nog twee weken knallen, nog 2,5 kilo te gaan: ‘Ga ik dit redden?’
Wat het begin van mijn nieuwe leven moet zijn, voelt als de laatste loodjes in een twaalf weken durend project. Ik merk dat gezonder leven al een deel van mijn leven is, maar dat het lastiger wordt om strakkere keuzes te maken.Apeldoorn -
Meer sporten in het nieuwe jaar: kun je beter een smartwatch nemen of een activity tracker?
Het is 1 januari, tijd voor de goede voornemens! Als je meer gaat sporten, dan heb je een horloge nodig dat net wat meer kan dan enkel de tijd weergeven. Kun je dan beter kiezen voor een smartwatch of een activity tracker (ook wel fitness tracker genoemd)? -
PREMIUMGezonder Leven1
In korte tijd afvallen door te sporten? Dan moet je flink aan de bak
Natuurlijk, veel mensen willen gezonder leven en wat afvallen. Maar is daar nu een paar keer per week echt intensief sporten voor nodig? Of is in beweging komen al voldoende? ,,Alles is beter dan niets. Maar wil je iets veranderen, dan moet je aan de bak.”Apeldoorn -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Koken & Weten
Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kunt afblijven, moeten alle alarmbellen afgaan
De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag zo’n 114 gram suiker binnen. Als je het gevoel hebt dat je niet van suiker kan afblijven, moeten er alarmbellen afgaan. En het is sowieso goed voor je gezondheid om te minderen. Hoe kan je jouw suikerverbruik met succes verminderen?
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Drie manieren om van die negatieve gedachten af te komen
Bijna iedereen kent hem: dat saboterende stemmetje in je hoofd dat zegt dat jij een slechte ouder bent. Of: dat je meer fouten maakt dan je collega’s op het werk. Hoe laat je die innerlijke criticus een toontje lager zingen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.