Lagere inkomens hebben slechtste mondgezondheid en gaan het minst naar de tandarts
De mondgezondheid van mensen met een lager inkomen is slechter dan die van mensen met een hoger inkomen. Ook gingen Nederlanders met een slechte mondgezondheid, die geen aanvullende tandartsverzekering hebben, de afgelopen twee jaar het minst naar de tandarts.
Dat komt naar voren in cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag (donderdag) publiceert. Bijna 80 procent van de volwassenen bezocht het afgelopen jaar minstens één keer de tandarts. Binnen de groep met lagere inkomens gingen minder mensen: 70 procent, tegenover 87 procent bij de hoogste inkomensgroep.
Vrouwen zijn vaker positief over de gezondheid van hun mond dan mannen. Ook hier komen inkomensverschillen aan het licht. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat mensen met een lager inkomen hun mondgezondheid minder vaak als goed of zeer goed ervaren dan mensen met een hoger inkomen.
Veruit de meeste volwassenen waren in de jaren 2020 en 2021 positief over de gezondheid van hun tanden en tandvlees: 71 procent zei dat de conditie ‘goed’ of ‘zeer goed’ is, 23 procent antwoordde met ‘gaat wel’, 6 procent zei ‘slecht of zeer slecht’.
Verzekerd?
De resultaten zijn afkomstig uit de gezondheidsenquête van 2020 en 2021, een jaarlijks onderzoek dat een beeld probeert te geven van de gezondheid, het zorggebruik en de leefstijl van de Nederlandse bevolking en de ontwikkelingen daarin. 16.000 volwassenen werden hiervoor ondervraagd.
Van hen gaf 59 procent aan een aanvullende tandartsverzekering te hebben. Onder lagere inkomens zijn net iets minder mensen aanvullend verzekerd dan mensen met hogere inkomens. Mensen met een aanvullende tandartsverzekering gaven vaker aan naar de tandarts te zijn geweest dan mensen zonder zo'n verzekering, ongeacht de gezondheidstoestand van de mond. Mensen met een (zeer) slechte mondgezondheid zonder aanvullende tandartsverzekering gingen juist het minst vaak naar de tandarts.
Achteruit?
Het is niet te zeggen of de mondgezondheid van de gemiddelde Nederlander in coronatijd achteruit is gegaan, zegt Tanja Traag, hoofdsocioloog van het CBS. „Op basis van deze reeks, die drie jaar loopt, kunnen we niet stellen of er een achter- of vooruitgang te zien is. De vraag is hoe het volgend jaar is, nu meer mensen meer de hand op de knip houden.”
Het CBS ziet een duidelijke relatie tussen gezondheid en inkomen. Mensen met een minder goede gezondheidstoestand kwamen vaker uit huishoudens met een lager inkomen.
Het CBS markeert mensen die een mindere mondgezondheid hebben en geen aanvullende tandartsverzekering hebben als ‘mogelijke risicogroep’, omdat zij wellicht juist de zorg nodig hebben die vergoed wordt vanuit zo’n aanvullende verzekering.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Zo voorkom je een overvolle agenda: ‘Denk eens terug aan de tijd dat we noodgedwongen thuiszaten’
De Amerikaanse geluksexpert en hoogleraar Cassie Mogilner Holmes (42) vertelt in haar boek De tijd van je leven hoe je ondanks een drukke agenda een gelukkiger, betekenisvoller leven kunt leiden. -
PREMIUMHemd van het lijf
Jet van Nieuwkerk zou graag meer maat willen houden: ‘Het is avondje goed zuipen of niet’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Ze heeft ‘afschuwelijk veel’ schermtijd en zat al eens tegen een burn-out aan. Maar als Jet van Nieuwkerk goed slaapt is alles beter. ‘Om negen uur richting slaapkamer, wel saai voor mijn vriend.’ -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM
Blue Monday Run op depri-maandag: hardlopen voor een opgefrist gevoel
Het zou vandaag op Blue Monday de meest depressieve dag van het jaar moeten zijn. Niet voor Stefan Wendel uit Roden. Met de Blue Monday Run inspireert hij honderden hardlopers en wandelaars én haalt hij geld op voor het goede doel. -
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd.