Last van spieren die niet meer kunnen ontspannen? Experts vertellen wat je kunt doen tegen spierknopen
Wel eens van myofasciale triggerpoints gehoord? Velen van ons ervaren het ooit in ons leven: spierknopen. Maar wat is een spierknoop nou eigenlijk en wat kan je er het beste tegen doen? Experts leggen het uit.
,,Een spierknoop voelt vaak wat harder aan. Het is een soort bobbeltje of knoopje, vandaar de naam spierknoop”, legt sportzorgmasseur en beweegspecialist Harnie Mertosemito uit. ,,Een spier kan samentrekken, kracht geven en ontspannen. Een spierknoop ontstaat als een spier niet meer goed kan ontspannen.”
Waar ontstaan spierknopen door?
Een spierknoop kan ontstaan door een direct trauma, bijvoorbeeld door je heel hard te stoten, of door overbelasting tijdens het sporten. Mertosemito ziet ook vaak een verkeerde houding als oorzaak in de praktijk. ,,Door veel in één houding te zitten, bijvoorbeeld dagenlang achter de computer, kan het lichaam in disbalans raken en een knoopje er als het ware inschieten.”
Spierknopen zelf behandelen
Voor veel mensen leveren spierknopen vervelende klachten als pijn en stijfheid op. ,,Masseren kan een goede manier zijn om dat te verhelpen”, zegt Mertosemito. ,,Dat kan de spier stimuleren om te ontspannen.” Omdat dat bij sommige spieren niet zo makkelijk gaat, kan het in dat geval verstandig zijn om naar een fysiotherapeut of specialistische masseur te gaan.
Dry needling zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer
Susanne Barendregt, fysiotherapeut bij FysioNovo geeft het gebruik van een tennisbal als suggestie. Door de tennisbal heen en weer te rollen over je gevoelige spieren, kun je zachtjes druk uitoefenen. ,,Dat kun je makkelijk zelf doen en het kan er in sommige gevallen ook voor zorgen dat de spier ontspant.”
Houding rug aanpassen
Dry needling is ook een veelgebruikte methode voor het verhelpen van spierknopen. ,,Daarvoor moet je naar een fysiotherapeut.” Bij dry needling wordt een acupunctuurnaald in de spier of direct in de spierknoop aangebracht om ontspanning te brengen. ,,Dat zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer. Heeft het tegen die tijd nog niet geholpen, dan zijn we aan het dweilen met de kraan open en moet er eerst naar de oorzaak worden gekeken.”
Bij chronische pijnklachten kun je als patiënt terechtkomen op de pijnpoli. Na een lange periode van pijn kunnen er in de tweede plaats klachten ontstaan in onder meer je pezen, botten, gewrichten en zenuwen - het zogeheten bewegingsapparaat. ,,Dat kan gebeuren doordat iemand zijn houding en bewegingen aanpast uit angst voor pijn”, verklaart Marieke Hellinga, anesthesioloog en pijnspecialist bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Behandeling goed mogelijk
,,Primaire klachten, dus de daadwerkelijke klacht van de spierknoop, behandelen wij hier minder, daarvoor kunnen de meeste mensen goed behandeld worden door een fysiotherapeut, manueel therapeut, sportarts of pijnspecialist in het ziekenhuis.”
Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier. De hele spierketen moet in balans gebracht worden
Het kleine percentage patiënten dat wordt doorverwezen naar de pijnpoli wordt behandeld met behulp van triggerpoint-injecties of TENS. ,,Bij triggerpoint-injecties brengen we een medicijn rechtstreeks in de spierknoop aan. Met TENS proberen we de spier te resetten door middel van elektrische schokjes. Beide methoden proberen de vicieuze cirkel van de pijn te doorbreken, waarna verdere behandeling door een manueel of fysiotherapeut nodig is om pijn in de toekomst te voorkomen.”
Waar alle experts het over eens zijn is dat het belangrijk is om de oorzaak aan te pakken. Volgens Mertosemito is het belangrijk om te kijken naar het geheel. ,,Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier en de patiënt dan weer naar huis te sturen. De hele spierketen moet in balans gebracht worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geldverslindend, maar helpt amper: ‘Stop met operaties aan versleten meniscus’
Operaties aan een versleten meniscus zijn in veruit de meeste gevallen zinloos. Er is ook geen enkele subcategorie van patiënten die meer baat heeft bij zo’n operatie dan bij fysiotherapie, concluderen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek. -
Campagne moet ruim 2 miljoen jongeren aanzetten tot vaccinatie tegen HPV-virus
Een nieuwe campagne moet meer dan 2 miljoen jongeren bekender maken met de vaccinatie tegen HPV, het virus dat kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals kan veroorzaken. Het doel: dat jongvolwassenen zich laten inenten tegen dit gevaarlijke virus. -
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM4
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUMmet video
We zien steeds slechter, maar het is nog niet te laat: ‘Niet afwachten, nú ingrijpen’
Deskundigen waarschuwen voor een explosieve toename van ernstige bijziendheid onder Nederlanders. Het aantal jongeren met zichtproblemen neemt zo snel toe dat in 2050 de helft van de bevolking bijziend is. ,,Kom alsjeblieft van die schermen vandaan.’’ -
-
-
PREMIUM4
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je er vanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM
Nieuwe partner mag niet blijven slapen en hond moet in bad: eisen van je ex kunnen verdraaid lastig zijn
In januari piekt het aantal echtscheidingen. Bij zo’n breuk kun je afspraken in een convenant vastleggen. Maar wat als een ex met al te belemmerende eisen komt? ‘Jij mag na het avondeten geen oppas inschakelen voor de kinderen.’