Mentale problematiek onder jongeren nauwelijks afgenomen
Het aantal jongeren met mentale klachten is sinds het einde van de laatste coronalockdown (die begin 2022 eindigde) nauwelijks afgenomen. Waar het percentage jongeren met psychische problemen in de zomer van dat jaar afnam, steeg het afgelopen najaar weer, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In september 2021 kampte 25 procent van de jongeren met psychisch ongemak. Dat aandeel steeg tot 39 procent in maart 2022, dus net na de laatste lockdown. In september vorig jaar was het percentage weliswaar gedaald, maar nog steeds hoger dan een jaar eerder: 32 procent. In december 2022 was het nog iets verder toegenomen. De cijfers over zelfdodingsgedachten laten eenzelfde verloop zien.
Het RIVM baseert dit op onderzoek van het Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen), een samenwerkingsverband dat sinds september 2021 de korte- en langetermijngevolgen van de pandemie op de gezondheid en het welbevinden van mensen in kaart brengt. Voor het onderzoek naar jongeren, in dit geval van 12 tot 25 jaar oud, wordt gebruikgemaakt van vragenlijsten.
Onduidelijk verband
Het RIVM geeft geen verklaring voor het aanhouden van psychische problemen bij jonge mensen sinds de laatste coronalockdown. ,,Eerder hingen mentale klachten, zelfdodingsgedachten en eenzaamheid sterk samen met dingen die mensen meemaakten door corona, zoals een ziekenhuisopname.”
Praten over gedachten aan zelfdoding kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Wie met zoiets geconfronteerd werd, had een bijna twee keer zo hoge kans op psychische klachten. ,,In december was dat verband er niet meer.” Wel is er volgens het RIVM ‘een kleine groep’ die langdurig last blijft hebben van gebeurtenissen die ze meemaakten als gevolg van de pandemie.
Niet lekker in je vel
Het NJi (Nederlands Jeugdinstituut) schrijft dat de mentale klachten voornamelijk angst, depressieve gevoelens, eenzaamheid, stress en slaapproblemen zijn. Bij de Alles Oké?-supportlijn voor jongeren van 18 tot 25 jaar gaat een derde van de gesprekken over emotionele problemen, meldt de organisatie donderdag. De gesprekken over zulke problemen gaan daar en ook bij de Kindertelefoon met name over ‘niet lekker in je vel zitten', stress, zelfbeschadiging en gedachten aan zelfdoding.
Roline de Wilde, directeur bij de Kindertelefoon en de Alles Oké?-supportlijn, vertelt: ,,We horen vaak dat kinderen en jongeren zich niet gehoord of begrepen voelen door hun omgeving. Ook kan er sprake zijn van schaamte of angst voor de mening van anderen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
PREMIUM
Zeeuwen bedenken zelf hoe zij de zorg overeind houden: ‘Er zitten cadeautjes bij’
Wat doe je als de huisarts uit het dorp dreigt te verdwijnen en er niet genoeg hulp is voor het groeiende aantal ouderen? In Zeeland mogen bewoners zelf meedenken over hoe de zorg het beste overeind blijft. ‘Er zitten mooie cadeautjes tussen.’Koudekerke, Heinkenszand, Zierikzee -
column5
‘Soms vraag ik me af of mensen die fietspaden aanleggen een hekel hebben aan fietsers’
Fietsen kost fysieke inspanning en zal het qua snelheid nooit winnen van een ritje met de auto. Toch pakt gedragspsycholoog Chantal van der Leest met liefde de fiets. Elk uurtje trappen op de pedalen levert namelijk voordeel op voor lichaam én geest. -
PREMIUM4
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Cha Chi Versaci geeft kinderen Playstations, zodat ze een jeugd krijgen die hij zelf nooit heeft gehad
Arend (32) gaat door het leven als ‘Cha Chi Versaci’ en helpt kinderen die leven in armoede, in een instelling verblijven of een instabiele thuissituatie hebben. Met zijn stichting Gamen voor Kinderen zamelt hij geld in om kinderen een spelcomputer te geven. Tot nu toe al 65. ,,Ik ben dankbaar dat ik dit kan en mag doen. Ik ontvang veel mooie reacties, maar het gaat mij vooral om het inspireren van kinderen.”
-
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Mentale diagnose via Tiktok: ‘Mensen gaan zich soms gedragen naar de stoornis die ze denken te hebben’
Jongeren melden zich vaker bij de psycholoog met ‘adhd’ of ‘een burn-out’. Ze hebben die diagnose zelf gesteld aan de hand van TikTokfilmpjes. Psychologen zijn er niet per se gelukkig mee. ‘Vaak wordt het probleem zo juist groter.’