Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Met videoMerel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken.
Thuis met haar ouders had Tombroek het fijn, maar op school werd ze buitengesloten. ,,Ik werd gezien als anders en hoorde nergens bij”, legt de tiener uit. Op de middelbare school kreeg ik verkeerde vrienden. Ik moest aan een sleuteltje ruiken om sneller naar huis te kunnen fietsen. Later bleek het cocaïne te zijn. Vanaf dat moment had ik veel contact met andere drugsgebruikers en dealers.”
Volgens verslavingsarts Sigrid Sijthoff kan drugsgebruik voortkomen uit eenzaamheid. ,,Wanneer je je in de puberteit onzeker of alleen voelt, kunnen drugs een oplossing lijken, zegt Sijthoff, werkzaam bij verslavingszorginstelling Kick your Habits. ,,Je voelt je in een keer lekker, bent minder onzeker en je komt makkelijker in contact met andere mensen.”
Op haar veertiende wordt Tombroek uit huis geplaatst en woont tot haar zestiende in verschillende jeugdzorginstellingen, waar wordt gehandeld in drugs. ,,Ik gebruikte bijna elke dag xtc”, vertelt Tombroek. Toen ze daar achter kwamen werd Tombroek in een gesloten instelling geplaatst.
Mensen met autisme zijn gevoeliger voor drugs
Na lange tijd mag Tombroek naar huis, ze is dan 16 jaar. Het gaat goed, totdat haar droom om in de psychiatrie te werken in duigen valt. Tombroek blijft zich afvragen waarom zij niet ‘normaal’ is. In 2020 krijgt ze de diagnose autisme. ,,Alles viel op z’n plek”, zegt Tombroek. ,,Ik had de drugs nodig om te kunnen ontspannen. Nadat ik toen ook nog een auto-ongeluk heb meegemaakt, ben ik weer drugs gaan gebruiken.”
De werking ervan is onvoorspelbaar. Het kan dempend en ontspannend werken, maar juist ook heel stimulerend
Sijthoff bevestigt dat psychische klachten of stoornissen een rol kunnen spelen bij de gevoeligheid voor drugs. ,,80 procent van de verslaafden lijdt ergens aan”, legt de verslavingsarts uit. ,,Zoals bijvoorbeeld autisme.” Mensen met autisme zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een drugsverslaving, blijkt uit onderzoek van Dimence Groep.
Van december 2020 tot december 2021 is Tombroek verslaafd aan GHB. ,,De verslaving had mij in zijn macht”, vertelt ze. ,,Door de GHB voelde ik mij extreem lekker. Nadat mijn moeder een zak met drugs vond op mijn kamer, ben ik weggelopen.”
Moeilijk te doseren
,,GHB is een lichaamseigen stof”, zegt Sijthoff. ,,De werking ervan is onvoorspelbaar. Het kan dempend en ontspannend werken, maar juist ook heel stimulerend. Ook is GHB gevaarlijk omdat het moeilijk te doseren is. Twee keer achter elkaar wat nemen, leidt al snel tot vier keer zo’n sterke werking. Je neemt makkelijk een overdosis. Daarnaast treedt er al snel gewenning op, waardoor je gemakkelijk verslaafd raakt. Gebruikers gaan regelmatig out, waarbij ze in een diep coma raken. Hierdoor kan hersenbeschadiging ontstaan.”
Mijn lichaam was zo verslaafd aan GHB, dat ik om de twee uur een wekker moest zetten
Een halfjaar lang slaapt de tiener overal en nergens. ,,Mijn lichaam was zo verslaafd aan GHB, dat ik om de twee uur een wekker moest zetten. Toen ik niks meer had, werd ik steeds zieker. Ik smeekte een verslavingskliniek om mij op te nemen, maar ze hadden geen plek.”
De politie pakt Tombroek vervolgens op. ,,Ik was in een psychose geraakt en werd naar het ziekenhuis gebracht. Pas nadat ik 42 graden koorts had, geloofden ze dat ik verslaafd was. Daarna ben ik opgenomen in een afkickkliniek, waar ik nog één keer een terugval heb gehad.”
Afkicken onder medische begeleiding
Afkicken van GHB is levensgevaarlijk. ,,Acuut stoppen kan tot heftige ontwenningsverschijnselen leiden”, zegt de verslavingsarts. ,,Hierdoor kunnen zomaar meerdere organen aangetast worden. Een GHB-verslaving moet daarom onder medische begeleiding langzaam worden afgebouwd. Het kan wel een jaar duren voordat je weer de oude bent.”
Na een vervelende gebeurtenis in de afkickkliniek belandt Tombroek opnieuw op straat, waarna ze contact opneemt met bekenden die ook gebruiken. Ze begint opnieuw te experimenten met drugs. Sigrid herkent dit ‘polygebruik’. ,,GHB-verslaafden gebruiken vaak ook andere middelen of beginnen met iets anders zodra ze zijn afgekickt. De behandeling van een zware verslaving bestaat uit afkicken en psychologische hulp met eventueel medicatie. Het leven moet vervolgens zo stabiel mogelijk ingericht worden, zodat het middel niet meer nodig is.”
Inmiddels lacht het leven Tombroek (18) weer toe. Ze heeft goed contact met haar ouders en woont samen met haar hond Doortje in haar eigen huis. ,,Als ik behoefte heb aan drugs, maak ik een wandeling met mijn hond.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Extreme hoofdpijn beheerst al jaren leven van Marith (24): ‘Studie stopgezet, werken gaat niet’
Marith Apeldoorn (24) wordt al bijna vijf jaar dagelijks geteisterd door clusterhoofdpijn. Haar hele leven is daardoor totaal ontregeld. ,,Tot nu toe helpt helemaal niets.’’Alphen aan den Rijn -
PREMIUMHemd van het lijf1
Özcan Akyol heeft een slaapstoornis: ‘Sluit niet uit dat ik op mijn vijftigste instort’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Eus is blij met zijn haartransplantatie, baalt van zijn hamertenen en worstelt met een slaapstoornis: ‘Volgens de artsen heb ik te veel bewustzijnsprikkels.’ -
PREMIUM
Last van pigmentvlekken? Deskundigen vertellen wat je eraan kan doen
Steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, hebben ze: pigmentvlekken. De verkleuringen ontstaan door huidveroudering, zonschade en een wisselende hormoonhuishouding. -
PREMIUM
Finland halveert aantal 5-jarigen met (ernstig) overgewicht met gratis gezonde lunches
Scholen die leerlingen gratis gezonde lunches aanbieden, diëtisten die samenwerken met kinderopvangcentra en scholen om het voedingsbeleid te verbeteren: in Finland zorgde het in zes jaar tijd voor een halvering van het aantal 5-jarigen met (ernstig) overgewicht.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Terwijl de ambulance wegrijdt sla ik het zoveelste aanbod voor een hapje en een drankje af
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een bijzonder huisbezoek aan mevrouw Gerrits. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.