Michiel viel 40 kilo af zonder naar de sportschool te gaan: ‘Vijf simpele aanpassingen in mijn leven’
Wanneer zijn vrouw komt te overlijden, gaat bij Michiel Soullié (40) de knop om. Als de enige overgebleven ouder van zijn zoon, moet hij nog even mee – en dus de nodige kilo’s kwijtraken. Ook wordt het tijd dat hij als verpleegkundig specialist een voorbeeldfunctie aanneemt voor zijn patiënten, vindt hij. Dat hij door een paar simpele aanpassingen in zijn leven in een half jaar tijd 40 kilo zou afvallen, had hij echter nooit verwacht. Zijn netwerk op LinkedIn staat evenzeer versteld.
,,Onze zoon heeft straks nog maar één ouder, dus jij moet nog wel even mee.” Die woorden van zijn zieke vrouw komen in 2021 bij Soullié hard binnen. Ze heeft gelijk, beseft hij al snel: hij moet van zijn obesitas af. Bovendien wordt het tijd om het advies dat hij als verpleegkundig specialist aan zijn patiënten geeft, zélf op te volgen. ,,Ik heb vaak genoeg de ironie van de gezichten van mijn patiënten af zien spatten, en ze hebben helemaal gelijk: practice what you preach.”
De zorgmedewerker zet zijn eigen advies om in een concreet plan. ,,Ik vond twee dingen heel belangrijk: het moesten kleine aanpassingen in mijn leven zijn, zodat ik ze makkelijk kan volhouden. En daarnaast wilde ik mijn gewicht op verschillende manieren aanpakken – dus niet alléén meer bewegen, of alléén gezonder eten – zodat je niet afhankelijk bent van de sportschool of een dieet, en niet meteen ‘faalt’ als je een keertje overslaat.” Volgens vergelijkingssite Independer zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen bij het afvallen. Denk aan een behandelprogramma, dieetadvisering of een leefstijlprogramma.
Vijf aanpassingen
Tegen die tijd ben je ook aan de verandering gewend, en kan je een nieuwe stap invoeren. Je zult zien dat het afvallen dan weer makkelijker gaat. En dat motiveert dan dus weer
De relatief simpele lijst met maatregelen deelt Soullié op LinkedIn: geen koek, chocolade, chips en ongezonde dingen meer (1), gezond en koolhydraat-arm eten (2), één tot twee keer per week een lang stuk wandelen (3), niet meer met de lift (4) en iedere dag een 7-minuten-app doen (5), ,,dat lijkt een beetje op Nederland in Beweging”.
Vijf overzichtelijke stappen dus, die Soullié overigens niet allemaal tegelijk invoerde in zijn leven. ,,Met alles tegelijk starten is bijna niet te doen. Bovendien merkte ik dat het opbouwen van de stappen me juist motivatie gaf. Ik begon bij mijn voeding. Wanneer je gezond en koolhydraat-arm gaat eten, val je af. Maar op een gegeven moment stagneert dat. Tegen die tijd ben je ook aan de verandering gewend, en kan je een nieuwe stap invoeren. Je zult zien dat het afvallen dan weer makkelijker gaat. En dat motiveert dan dus weer.”
40 kilo kwijt
De tactiek van Soullié blijkt ontzettend succesvol: in een half jaar tijd valt hij maar liefst 40 kilo af. Bijna een beetje te veel in een te korte tijd, merken mensen op LinkedIn op. Deze kritiek snapt Soullié wel. ,,De kilo’s vlogen eraf, en ik begrijp dat mensen constateren dat dit niet helemaal gezond is. Maar voor mij voelde het op dat moment onlogisch om aan oude, ongezonde patronen vast te houden, omdat het zo goed ging. Ik dacht alleen: laat ik dit vasthouden.”
Soullié zou zichzelf bovendien niet omschrijven als een ‘gezondheidsgoeroe’. Zo is hij altijd zijn vertrouwde maaltijden blijven eten, met weliswaar hier en daar een twist. ,,Dan neem ik bijvoorbeeld bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst, en doe ik meer groenten en minder lasagnebladen in de lasagne. ‘s Ochtends heb ik brood vervangen door yoghurt, en ook ‘s middags heb ik het aantal sneden verminderd. Om toch vol te zitten, eet ik fruit.” Nu Michiel op zijn streefgewicht is, gaat hij minder strikt met deze regels om. ,,Op een verjaardag pak ik heus wat chipjes, en ook een etentje van mijn werk sla ik niet af. Maar je moet gewoon niet elke week uiteten gaan.”
Onherkenbaar
Als mijn verhaal één iemand kan inspireren of motiveren, heb ik al genoeg bereikt.
Hoewel de verpleegkundig specialist vanuit zijn beroep weet wat wel en niet gezond is, benadrukt hij – zowel op LinkedIn als tijdens het interview - meerdere malen dat hij geen diëtist is. ,,Voor zover ik weet, is deze methode niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik doe echt alleen wat voor mij goed voelt.” Waarom Soullié het dan toch op LinkedIn deelt? ,,Als mijn verhaal één iemand kan inspireren of motiveren, heb ik al genoeg bereikt.”
Daarnaast drukten oud-collega’s hem op het hart dat een update over zijn uiterlijk noodzakelijk was. ,,Ik kwam deze oud-collega’s op een congres tegen, maar ze herkenden me gewoon niet meer. Ze zeiden: Michiel, je moet echt jouw profielfoto updaten, want je bent gewoon een ander mens. Het voelde logisch om mijn verhaal daarbij te vertellen.” Soullié weet namelijk dat zijn oud-collega’s gelijk hebben. ,,Als ik nu een reflectie van mezelf in het raam zie, kan ik mijn ogen nog steeds niet geloven.” Maar die uiterlijke transformatie noemt hij niet meer dan een aangename bijkomstigheid. “Een gezonde levensstijl is echt mijn motivatie. Het maakt niet uit hoe je eruitziet.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Als niemand de telefoon opneemt, is er de Luisterlijn: ‘Om 04.00 uur ’s nachts gaan mensen nadenken’
Mensen bellen met problemen, zorgen, maar ook gewoon om even de dag door te spreken. De Luisterlijn biedt een oor voor iedereen die daar behoefte aan heeft. ,,Oprechte interesse in het verhaal van een ander, dát is belangrijk.” -
RIVM: Algemene inenting tegen apenpokken voor risicogroepen hier niet aan de orde
Het RIVM gaat - in tegenstelling tot de Duitse tegenhanger - op dit moment geen algemene inenting van risicogroepen tegen apenpokken adviseren. Dat zegt een woordvoerster van het instituut tegen deze site. -
met video
Hoe herken je apenpokken en hoe loop je ze op?
De eerste gevallen van het apenpokkenvirus zijn nu ook opgedoken in Nederland. Eerder doken al enkele gevallen op in België en andere westerse landen. Hoe weet je of je het virus hebt, en wat zijn de kwaaltjes die ermee gepaard gaan?
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
We moeten meer bewegen
Met deze psychologische trucs krijg je je man wél van de bank af
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 15: hoe krijg ik mijn man van de bank af? -
Mensen met autisme vaak onnodig buitengesloten door de maatschappij
Autisme is een psychische aandoening waarbij het in de meeste gevallen zo is dat iemand niet heel sociaal vaardig is. Vaak krijgen deze mensen na de diagnose het gevoel niet meer volledig deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Maar waarom is dat, en wat als er wel vanuit een positieve manier naar deze aandoening wordt gekeken?