Bewoner Herbert IJsseldijk van het Amadeushuis speelt 'De Zilvervloot‘ op de piano. Directeur Eric van der Linde en de Goudse muzikant Henny Brink (rechts) zingen met hem mee.
Volledig scherm
PREMIUM
Bewoner Herbert IJsseldijk van het Amadeushuis speelt 'De Zilvervloot‘ op de piano. Directeur Eric van der Linde en de Goudse muzikant Henny Brink (rechts) zingen met hem mee. © Pim Mul

Muziek als medicijn: 'Het is bij dementie één van de laatste dingen die het brein loslaat’

Herbert IJsseldijk (76) vrolijkt medebewoners in het Amadeushuis in Bergambacht geregeld op met zijn pianospel. Muziek speelt een belangrijke rol in dit nieuwe woon-zorgcomplex voor mensen met dementie. Er komen ook vestigingen in Alphen en Waarder.

 1. Verbijstering bij geluidsexperts om rapport over gehoorschade: ‘Ze hebben er geen verstand van’
  PREMIUM
  Gezondheidsraad

  Verbijste­ring bij geluidsex­perts om rapport over gehoorscha­de: ‘Ze hebben er geen verstand van’

  Met het verlagen van het maximale geluidsniveau op muziekevents lossen we het maatschappelijke probleem van toenemende gehoorschade niet op, en blijven bezoekers en artiesten op bepaalde dancefeesten misschien zelfs weg. Dat zegt Peter van der Geer van Event Acoustics, één van de bekendste adviesbureaus op het gebied van geluidsmanagement en akoestiek. ,,Ik zit het rapport van de Gezondheidsraad met verbijstering te lezen.”
 2. Pil moet schurftuitbraak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megaprobleem’

  Pil moet schurftuit­braak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megapro­bleem’

  Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.