Naomi (25) doorbreekt taboe rond Prikkelbare Darm Syndroom: ‘Op mijn TikTok-account praat ik eindelijk eens wél over poep’
Poep is vies. Daar praat je niet over. En vrouwen al helemaal niet. Buikpijn, dat hebben we allemaal wel eens. En je moet je vooral niet aanstellen. Dankzij dit soort vooroordelen, aannames en stigma’s durfde Naomi Reesing (25) jarenlang niet te praten over hoe het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) haar leven beheerste. Dit jaar besloot ze een voorbeeld voor anderen te zijn door wél haar mond open te trekken en goudeerlijke TikToks te maken over dit taboeonderwerp. En dat heeft een grote impact.
,,Ik wil voor anderen het voorbeeld zijn dat ik zelf nooit heb gehad”, vertelt Naomi gepassioneerd als ze vertelt over haar TikTok-account. Tot een half jaar geleden deed ze weinig met haar account. Zo nu en dan maakte ze een grappige video, meer niet. Ondertussen leed ze aan een syndroom dat haar leven beheerste. Maar online, wist niemand dat. ,,Totdat ik op een dag over TikTok scrolde en zag dat mensen daar steeds meer over taboes en persoonlijke onderwerpen praatten. Ineens viel het kwartje: ik moet praten over mijn Prikkelbare Darm Syndroom. Wie weet kan ik er iemand mee helpen.”
Ik probeer ze te steunen, te motiveren om naar de dokter te gaan met hun klachten of een handje te helpen
‘Dat is poep’
Inmiddels heeft Naomi tientallen video’s waarin ze praat over hoe het leven eruit ziet met PDS. Ze praat over de symptomen, geeft voedingstips en deelt haar eigen ervaringen. Soms zijn die verhalen grappig, soms zeer pijnlijk. Zo worden haar verstopte darmen en opgezette buik vaak aangezien als zwangerschap. ,,Dat is geen baby, dat is poep", zegt Naomi met enig cynisme in haar stem als ze in een TikTok-video over haar buik aait. Op die manier probeert ze PDS bespreekbaar te maken en het taboe er omheen te doorbreken. ,,Maar het is vooral de bedoeling dat mensen mijn video’s zien en denken: hé, dit herken ik. Ik heb dit ook”, legt Naomi uit. ,,Ik probeer ze te steunen, te motiveren om naar de dokter te gaan met hun klachten of een handje te helpen.”
Dat doel is inmiddels lang en breed bereikt. Naomi’s video’s worden bekeken door maar liefst 45.000 volgers en wekelijks krijgt ze honderden berichten in haar inbox. ,,Soms willen mensen hun eigen ervaringen met PDS delen, soms vragen ze om tips en soms bedanken ze me omdat ze zo blij zijn om eindelijk iemand te zien die is zoals zij. Dat is heel bijzonder. Hier doe ik het voor!”
Tekst gaat verder onder de video.
Taboe en onwetendheid
Zelf had Naomi niemand om advies of steun bij te zoeken. ,,Sinds ik me kan herinneren heb ik last van mijn darmen. Altijd had ik ondraaglijke buikpijn, harde, opgeblazen buiken en problemen met poepen.” Op haar veertiende kreeg zij de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. ,,Maar ik kon er met niemand echt over praten.” Haar familieleden en beste vrienden wisten wel globaal van haar klachten, maar niemand wist in detail hoe PDS het leven van Naomi beheerste. ,,Praten over poep, dat doe je niet. Dat is vies.”
De onwetendheid zorgt voor onbegrip. Op haar werk krijgt ze meermaals te horen dat ze ‘altijd wel wat heeft’, terwijl ze soms huilend op de werkvloer staat door een aanval. ,,Tijdens zo’n aanval moet ik uit het niets heel nodig naar de wc. Het is alsof je diarree hebt en weet: ik moet binnen een paar seconden op de wc zitten. Anders gaat het fout.” Dat gevoel gaat vaak gepaard met extreme buikkrampen, misselijkheid en overmatig zweten.
Tekst gaat verder onder de video.
Toch lijkt vrijwel niemand in te zien hoe vervelend zo’n PDS-aanval kan zijn. ‘Ik heb ook wel eens buikpijn’, klinkt het nog al te vaak. En als Naomi eens zo’n aanval krijgt in het bijzijn van haar vrienden, wordt er vooral lacherig over gedaan. ,,Voor mij was het echt vreselijk. We waren buiten en er was geen wc in de buurt. Ergens aanbellen durfde ik niet. Uiteindelijk ben ik met helse pijn naar huis gestrompeld om daar uren op de wc te zitten. De tranen liepen over mijn wangen, maar mijn vrienden begrepen de ernst van de situatie niet. Dan brokkelt je zelfverzekerdheid heel erg af, hoor.”
Handigheidjes en tips
Dankzij openhartigheid op sociale media en de body positivity-beweging is Naomi steeds meer van zichzelf en haar eigen lijf gaan houden. ,,Opgeblazen of niet: ik ben nu echt blij met mezelf. Ik mag er zijn”, zegt ze vol trots. Dat ze door de jaren heen heeft geleerd om haar PDS in toom te houden, heeft haar daar erg bij geholpen. ,,Ik weet inmiddels welke voeding of activiteiten ik moet vermijden om te voorkomen dat mijn buik opzet of mijn darmen plotseling van slag raken.” Zo vermijdt ze lactose en bepaalde fruitsoorten, mediteert ze om stress – en daarmee extra darmproblemen – voor te zijn. En mocht ze toch een aanval krijgen op een ongelukkig moment, is ze tegenwoordig goed voorbereid. ,,Met de Hoge Nood-app kan ik overal zien waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. En voor als dat niet lukt, heb ik een medische toiletpas aangevraagd. Als ik die laat zijn kan ik vrijwel altijd en overal een toilet gebruiken.”
Tekst gaat verder onder de video.
Dat soort handigheidjes heeft Naomi door de jaren heen verzameld en met veel vallen en opstaan weet ze inmiddels hoe om te gaan met haar PDS. Maar dat gunt ze anderen ook. ,,Ik wil mensen met dezelfde diagnose een shortcut geven door mijn adviezen en ervaringen te delen.” Ze is geen arts, maar wel een ervaringsdeskundige die maar wat graag steun biedt aan anderen. ,,Dus mocht iemand dit lezen en denken: hé, dat heb ik ook. Mijn inbox staat altijd open!”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hans (52) kreeg vijf jaar geleden een hartstilstand en raakt het internet met zijn tatoeage én boodschap
‘08 oktober 2016 hield mijn hart op met kloppen. Die dag had ik zoveel geluk’, met die woorden opende Hans Rhebok vorig weekend een LinkedIn-bericht. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is precies hoe Hans terugkijkt op die zwarte dag met een gouden randje. Hij had dan wel dood kunnen zijn, maar hij lééft nog. En dat is dankzij reanimatie en AED. De gebeurtenis zette hem aan het denken en inmiddels maakt hij zich hard voor meer AED’s en reanimatiekennis in Nederland. En de boodschap die hij daarover deelt op LinkedIn werd breed ontvangen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Heb je een filter op de kraan nodig voor gezonder drinkwater? Dit zeggen experts
Waterfilters voor op kranen zijn een trend op Instagram. Ze zouden essentieel zijn om schadelijke bacteriën en chemicaliën uit het kraanwater te halen. Maar is zo’n filter wel zinvol in Nederland? En wat zit er eigenlijk wel en niet in ons drinkwater? -
Gehandicapte Endri (21) verovert harten met zelfspot en optimistische TikTok-filmpjes
De 21-jarige Endri Sulaj woont sinds twee jaar in Utrecht, en is een ware hit op TikTok. Hij zit in een rolstoel omdat hij Duchenne heeft: een aangeboren spierziekte die de spieren aantast en verzwakt. Op TikTok noemt hij zichzelf ‘lilhandy’, en ook in zijn filmpjes drijft hij de spot met zijn ziekte. -
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
Dit weekend gaat de zomertijd in: welke mentale en fysieke gevolgen kan dat hebben?
Daar is de zomertijd weer. Zondag schakelen we over van winter- naar zomertijd, wat betekent dat we die nacht een uur minder lang kunnen slapen. Avondtypes en ouders van jonge kinderen huiveren bij het vooruitzicht. Hoe bereid je je het beste voor op deze overgang? -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”