Nederlandse artsen verdacht van zwendel met QR-codes
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt mogelijk gesjoemel met QR-codes. Een klein aantal artsen in ons land wordt ervan verdacht, mogelijk tegen betaling, ongevaccineerde patiënten aan een geldig bewijs van inenting te hebben geholpen, laat de dienst aan deze site weten.
Door de handelwijze van de verdachte artsen zouden mensen die zich niet laten vaccineren toch over een geldige QR-code in de Coronacheck-app beschikken. Om wat voor bedragen het daarbij gaat, is niet bekend. ,,Wij hebben enkele zorgverleners in onderzoek. Het is niet duidelijk welke bedragen ermee gemoeid zijn’’, zegt woordvoerder Mariël van Dam naar aanleiding van berichtgeving door de Telegraaf.
De inspectie zou naar eigen zeggen onderzoek naar ‘minder dan vijf’ artsen hebben ingesteld, na meldingen over de gang van zaken, aldus de woordvoerder. Niet ingeënte personen zouden door de artsen doelbewust als gevaccineerd zijn aangemeld bij het RIVM. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat het hierbij om artsen gaat die zelf tegen de invoering van de coronapas zijn.
Risico voor volksgezondheid
De handelwijze van de artsen wordt door de inspectie als ‘risico voor de volksgezondheid’ bestempeld en keurt deze af. ,,Als het waar is’’, plaatst Van Dam als kanttekening. Hoeveel patiënten erbij betrokken zijn, laat de dienst in het midden. Er worden geen details bekendgemaakt hangende het onderzoek, dat al meerdere weken loopt. Het verzamelen van bewijs tegen de artsen blijkt lastig.
Voor het onderzoek zijn de verklaringen van beide partijen nodig, waarbij de ontkenning van één van beiden een zaak bemoeilijkt. ,,Er zijn meerdere mogelijkheden, maar het bewijzen is lastig’’, klinkt het. Zo mag er geen informatie worden uitgelokt. De arts hoeft niet te verklaren over de patiënt, terwijl de mogelijk betrokken patiënt geen medische informatie hoeft te verstrekken.
Online handel
Het ministerie van Volksgezondheid meldde vorige week aangifte te zullen doen tegen een website waarop gehandeld wordt in gekopieerde QR-codes. Daarbij gaat het om legitieme codes, die door de gebruikers aan anderen worden aangeboden. Die gekopieerde codes worden gebruikt in een nagemaakte app. Aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, mochten de nieuwe gebruikers daarop worden gecontroleerd.
,,Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden”, laat het ministerie weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt. De betreffende website is inmiddels offline.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grote behoefte aan bloeddonors: hier wordt gedoneerd bloed en plasma voor gebruikt
Er is altijd behoefte aan bloeddonors. En nog meer aan plasmadonors. Wat is het verschil? En wat gebeurt er met het gedoneerde bloed en plasma? -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMDag van de nier
1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven
Zonder dat we het doorhebben, zijn onze nieren hard aan het werk. Ze regelen onder meer de verwijdering van afvalstoffen uit ons lichaam. Zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft chronische nierschade, maar veel mensen ervaren pas klachten als de beschadiging al groot is. Soms is een donornier de enige oplossing. Silke Oude Aarninkhof (28) stond haar nier af aan haar zusje Berber (26). -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJulius Bruins
Yvonne Veld
henk hartog
JM SCHINKEL