Obesitasmedicijn vanaf 1 april in het basispakket
Voor het eerst wordt een geneesmiddel voor de bestrijding van ernstig overgewicht vergoed vanuit het basispakket. Een kleine groep obesitaspatiënten kan daar, in combinatie met een leefstijlinterventie, gebruik van maken.
Het middel liraglutide, dat in het medicijn Saxenda zit, valt vanaf 1 april onder de vergoeding van het basispakket, zo heeft met ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Saxenda remt het hongergevoel waardoor mensen langzaam afvallen.
Niet iedereen met overgewicht kan het medicijn vergoed krijgen, het geldt alleen voor mensen met een BMI hoger dan 40 of mensen met een BMI hoger dan 35, die ook een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een hart-of vaatziekte. Het middel wordt alleen vergoed als het in wordt gezet in combinatie met een leefstijlinterventie. Zo'n interventie helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. ‘Het doel is een blijvende verandering in gedrag', stelt Zorginstituut Nederland.
2600 euro
Een behandeling met Saxenda kost zo'n 2600 euro per patiënt per jaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is, volgens het Zorginstituut, gebleken dat met het middel veel patiënten minstens 10 procent meer afvallen dan met een placebo.
Er staan overigens nog twee medicijnen tegen overgewicht op de lijst om mogelijk te worden opgenomen in het basispakket, zo meldt het pharmaceutisch weekblad: naltrexon, voor patiënten met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
Obesitas wordt gezien als chronische ziekte. Mensen met een BMI hoger dan 30 kunnen als obesitaspatiënt worden gezien. Een BMI hoger dan 40 wordt als morbide obesitas gezien, ziekelijk overgewicht. Wereldwijd kampt een derde van de bevolking met overgewicht.
Bij één op de vijf kinderen met obesitas is niet een ongezonde leefstijl, maar een medische oorzaak de reden voor het overgewicht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Weten
Suikertaks is géén betutteling: ‘Ongezond eten stimuleren is juist betutteling’
-
PREMIUMHemd van het lijf
Schrijver Roos Schlikker: ‘Als het even niet goed gaat neem ik paar druppeltjes cbd-olie’
Als kind kreeg ze vieze koeken uit de natuurwinkel, dus heeft Roos Schlikker nu veel snoep en ijs in huis. Als ze vastloopt met schrijven gaat ze wielrennen. ‘En dan krijg ik op de dijk in Noord-Holland ineens dat briljante idee.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUMHemd van het lijf
Stefan de Walle over dagen met veel prikkels: ‘Moet af en toe een paar uurtjes keutelen’
Stefan de Walle wordt rustig van knoeien in de keuken en is verslaafd aan nieuws. Zijn leukste medische ervaring was toen de arts hem cocaïne gaf: ‘Ik beloofde iedereen vrijkaartjes.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
column
Gestrest of angstig zonder reden? Zo haal je je lichaam uit de alarmstand
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest kan met gemak rampscenario’s bedenken. Relativeren, dat vindt ze een stuk moeilijker. Zo breng je je lichaam weer tot rust als het - onnodig - paraat staat om te vechten of vluchten. -
PREMIUM
Hoe weet je of je kind te dik is? 'Kijk bij jonge kinderen niet naar bolle buik of babyvet'
Zo’n 17 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar is te dik. Naar schatting zijn dat meer dan 800.000 kinderen in Nederland. Wanneer is een kind te zwaar? En wat kun je als ouder eraan doen? We vragen het aan jeugdarts Lucy Smit en kinderdiëtist Esther Konijn.