Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid.
,,Onderwijspersoneel heeft massaal gewerkt onder omstandigheden waarbij dit veelal niet volgens de voor de rest van de samenleving geldende normen kon”, stellen onderwijsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Tot nu toe hebben meer dan 1700 onderwijswerknemers met long covid zich bij een door de AOb en FNV opgericht meldpunt gemeld. Een overgrote meerderheid gaf aan de besmetting vermoedelijk op het werk te hebben opgelopen.
Mensen met long covid houden langdurig ernstige gezondheidsklachten over aan een coronabesmetting. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hartkloppingen, koorts en vergeetachtigheid. Deze klachten houden soms meerdere maanden of langer aan. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon.
Consequenties groot
De consequenties voor collega’s die long covid oplopen zijn groot, omdat er weinig werk ‘in de luwte is’, aldus de onderwijsclubs. ,,Een deel van de collega’s met long covid is inmiddels na twee jaar ziekte ontslagen of staat aan de vooravond van ontslag. Dat betekent, naast de directe extra zorgkosten, een grote inkomensterugval.”
In de sector verpleeg,- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen is recent een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesproken. De onderwijsbonden willen voor het onderwijs minstens een zelfde verzekering; zonder medische selectie, met terugwerkende kracht vanaf maart 2020. ,,Zodat alle onderwijswerknemers met long covid recht hebben op fatsoenlijke inkomensbescherming bij ziekte.”
Een uitgewerkt plan ligt volgens de organisaties al klaar, maar het zou ontbreken aan daadkracht bij werkgevers en het ministerie. Vandaar de brandbrief aan het kabinet. CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Het kabinet zag en ziet het onderwijs als cruciale sector. Des te schrijnender is het dat onderwijspersoneel dat tijdens het werk long covid heeft opgelopen in de visie van beide onderwijsministers kennelijk gewoon pech heeft. Dat vinden wij onbestaanbaar en in strijd met de zorgplicht die de overheid heeft.”
Onderwijspersoneel telkens uitgesloten
In de zorg is ook een compensatieregeling toegezegd voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met long covid. Dit coronafonds is bedoeld voor extra zorguitgaven. Bijvoorbeeld therapieën, huishoudelijke hulp, fysiotherapie, taxivervoer en aanpassingen in en rond het huis.
‘Het onderwijspersoneel is bij (gesprekken over) dergelijke regelingen uitgesloten gebleven en de onderwijsbonden roepen op het onderwijspersoneel alsnog te includeren in deze regelingen’, staat in de brief.
Werknemers in het onderwijs werden tijdens de crisis in hogere mate aan Covid-gerelateerde veiligheidsrisico’s blootgesteld dan werknemers in andere sectoren, is achteraf gebleken. Zij konden vaak niet thuiswerken of de coronamaatregelen in acht nemen. Ook werden geen beschermingsmiddelen aangeboden.
Kijk hier onze video's over long covid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Radeloze longcovidpatiënten leven acht weken in een zuurstoftank voor 8400 euro
Patiënten met langdurige coronaklachten zijn veelal ten einde raad. Ze kunnen niet meer normaal functioneren, maar artsen weten niet goed wat ze deze mensen kunnen bieden. Een deel van de patiënten gaat zélf op zoek naar een behandeling. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
PREMIUM
‘Unicorn blood’ en drankjes met cannabisolie: werken ‘drinks with benefits’ echt?
Ze staan in meer en meer schappen: ‘drinks with benefits’ die een roes of stimulerende effecten beloven, zonder de kater achteraf. Werkt dat echt of zit het effect tussen de oren? Drankjournalist Esmee Langereis kijkt diep in het glas.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Slaaponderzoeker stelt: Telefoon en smartwatch onbetrouwbaar voor meten slaap
Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar gadgets die beweren je slaap te meten, zijn daar vaak niet goed in. Sterker nog: ze meten niet je slaap zelf. -
-
-
PREMIUM8
Corona verleden tijd? Echt niet! Deze immunoloog pleit voor zelftesten en vaccinaties: ‘Kleine moeite’
Kunnen we nu eindelijk een punt zetten achter de coronacrisis? GGD’en sluiten immers de test- en priklocaties en de maatregelen zijn afgeschaft. Nee dus, corona blijft onder ons. Dat zegt John Jacobs, immunoloog en medisch datawetenschapper. Hij pleit voor zelftesten.Gouda -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.