‘Philips wist al jaren van schadelijkheid slaapapneu-apparaten’
Philips zou al veel langer hebben geweten dat hun slaapapneu-apparaten schadelijk waren voor de gezondheid, meldt het Financieele Dagblad naar een rapport van de FDA. De vier Nederlanders die het bedrijf aansprakelijk hebben gesteld, hebben hierdoor dan wel juridisch gezien een betere positie, maar goed nieuws is het niet per se.
In een reactie stelt Philips dat het vooralsnog gaat om een observatierapport, en dat er dus nog geen overtredingen zijn vastgesteld. Ook blijft Philips erbij dat zij pas in april de noodzaak van het probleem inzagen, waarna ze meteen melding hebben gedaan.
In juni riep Philips de hulpmiddelen tegen slaapapneu, een aandoening waardoor je moeilijk ademt tijdens je slaap, terug omdat er aanwijzingen zouden zijn dat het schuim in het apparaat zou kunnen afbrokkelen. Ook zouden er schadelijke gassen kunnen ontstaan bij gebruik van het slaapapneu-apparaat. Beide stoffen zijn mogelijk giftig en kankerverwekkend bij inhalatie.
Veel meer klachten
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA stelde na dit bericht een onderzoek in naar het fabricatieproces van het apparaat, en kwam hierbij tot de conclusie dat het Nederlandse techbedrijf mogelijk al veel eerder wist van de gezondheidsrisico's. Zo waren hogere managers van Philips zeker al begin 2020 op de hoogte van de problemen, terwijl ze die pas in april dit jaar erkenden.
Het zou zelfs kunnen dat het in 2015 al bekend was dat het slaapapneu-apparaat niet deugde. Zo heeft het FDA een e-mailcorrespondentie gevonden waarin de fabrikant van het schuim meldt problemen te ondervinden met zijn producten. Philips zou dit hebben bevestigd, maar daarna geen onderzoek hebben opgesteld, aldus het FDA.
Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk
Door de nalatigheid van Philips zouden mogelijk zo'n 220.000 mensen klachten hebben gekregen door de apparaten, stelt de waakhond. Pas in april 2021 startte het techbedrijf een onderzoek na 1245 meldingen van gezondheidsproblemen te hebben ontvangen, terwijl er in de periode 2008-2017 veel meer klachten zouden zijn geweest.
Meer dan honderd zaken
Philips heeft een half miljard euro opzijgezet om de problemen aan te pakken, maar inmiddels zijn er al meer dan honderd zaken gestart tegen Philips in de Verenigde staten, meldt het FD. Ook in Nederland hebben vier mensen het techbedrijf aansprakelijk gesteld voor hun gezondheidsproblemen.
Mark de Hek, advocaat bij SAP Letselschade Advocaten, is de rechtsprocedure met de vier Nederlanders gestart, en zegt het rapport zeker te gaan willen inbrengen: ,,Vaak zie je bij dit soort schadeclaims dat het bedrijf in kwestie zich verweert door toe te geven dat het apparaat gebrekkig was, maar dat zij dat niet hadden kunnen weten. Als een betrouwbare bron als de FDA zegt dat ze het wél al wisten, dan kunnen we dat makkelijk ontkrachten.”
Toch is het geen goed nieuws voor de gebruikers, aldus de advocaat. ,,Deze mensen hebben jarenlang gebruik gemaakt van het apparaat, sommigen konden zelfs niet zonder. Om dan te horen te krijgen dat het apparaat niet alleen schadelijk voor ze geweest zou kunnen zijn, maar ook dat Philips dat jaren lang door de vingers zou hebben gezien, dat is verschrikkelijk.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met poetsen bereik je maar 60 procent van je gebit, je hebt méér nodig dan een tandenborstel
Met de hand of elektrisch poetsen? Wel of geen mondwater gebruiken? Ragertjes, flosdraad of tandenstokers? Als het op je gebitsverzorging aankomt, kun je alle kanten op. Maar hoe zorg je er nou echt voor dat je tanden en mond gezond blijven? -
CORONACRISIS TEN EINDE2
Kabinet schrapt per direct de laatste coronaregels: testen en isoleren hoeft niet meer
Een mijlpaal: drie jaar na de eerste harde lockdown gaan de laatste virusregels per direct overboord. Het kabinet schrapt vanaf nu de adviezen om te testen bij klachten en minstens vijf dagen in isolatie te gaan. Ook GGD-teststraten gaan dicht. Mondkapjes en zelftests blijven beschikbaar voor mensen in medische risicogroepen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Burgemeester gaf me het gevoel dat oud worden iets is om naar uit te kijken
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week meneer Burgemeester, die na zijn eerste beroerte aan het klussen is geslagen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
-
-
PREMIUMEnergie2
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
De 29-jarige Sherry is vrijwilliger voor ‘Be my eyes’; een app die is ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen in het uitvoeren van dagelijkse taken, door middel van videobellen. Vorige week kreeg Sherry haar eerste belletje en hielp zij een slechtziende man met het aanzetten van zijn airco. ,,Het voelde enorm goed. Ik heb iets kleins gedaan dat voor hem enorm fijn is.”