Pil moet schurftuitbraak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megaprobleem’
Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.
Wertheim waarschuwde een jaar geleden als eerste al voor een schurftuitbraak. Hij pleitte toen al voor een landelijke aanpak van het schurftprobleem, omdat dat alleen maar groter wordt als er niet wordt ingegrepen. Aanleiding toen was de schurftbesmetting bij jongeren: de aantallen liepen al jaren op, maar ineens veel harder. Dat heeft zich sindsdien alleen maar voortgezet.
Deze week werd bekend dat men ook in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kampt met de jeukende huidaandoening. Op de afdelingen geriatrie (waar ouderen verblijven) en vaatchirurgie zijn patiënten en personeelsleden getroffen.
Los van jeuk kan schurft uiteindelijk ook zorgen voor huidinfecties. ,,Dat betekent extra drukte voor de zorg, mensen slapen door de jeuk niet goed, en zo worden de gevolgen alleen maar heftiger.”
Wertheim noemt schurft nu al een ‘megaprobleem’. ,,Dat had je een jaar geleden nog kunnen voorkomen. Nu moet je het groot en ambitieus aanpakken, anders worden de huisartsen compleet overspoeld.”
Door jongeren, waar het zich met name nog onder verspreidt, massaal de antischurftpil Ivermectine te geven, kun je de uitbraak indammen. ,,En als je voor huisartsen een meldingsplicht instelt voor schurft, kun je het goed in de gaten houden. Nu hebben we er totaal geen zicht op hoe het zich verder verspreidt.”
Hij denkt dat een bron- en contactonderzoek, zoals dat ook gedaan werd bij corona, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem. Ook is er een goede informatiecampagne nodig ‘met simpele adviezen’, en meer onderzoek naar de verspreiding en het voorkomen van schurft.
Bekijk hier een video van dokter Rutger over het taboe op schurft:
Tien tot twintig mijten onder de huid
Het medicijn Ivermectine kreeg bekendheid tijdens de uitbraak van corona, omdat het ook zou werken tegen dat virus. Naast Ivermectine is schurft ook te bestrijden met een zalf of crème, maar die moet op zo ongeveer het hele lichaam gesmeerd worden.
Schurft is een minuscule, spinachtige mijt die met het blote oog niet te zien is en gangetjes onder de huid graaft. Daar legt de mijt eitjes en poept hij, meestal ’s nachts, wat jeuk veroorzaakt. Wie schurft heeft, heeft meestal tien tot twintig mijten onder de huid zitten.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Merel (18) is een jaar clean van GHB: ‘Ik moest het om de twee uur innemen, anders werd ik doodziek’
Merel Tombroek (18) is sinds 5 december 2022 precies een jaar clean van GHB. ,,Als ik er behoefte aan heb, maak ik een wandeling met mijn hond.” Op TikTok deelt ze haar verhaal om het taboe rond drugsverslaving te doorbreken. -
Inspecties onderzoeken nieuwe huisartsenketens na klachten over kwaliteit
De twee toezichthouders voor de gezondheidszorg gaan nieuwe ketens van huisartsenpraktijken onder de loep nemen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen weten of de zorg daar voldoet ‘aan de normen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg zoals die voor alle huisartsen gelden’. Voor de zomervakantie zou het onderzoek klaar moeten zijn. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUMDag van het Handschrift
Met hand schrijven is goed voor je hoofd: ‘De rest van het leren gaat er ook door vooruit’
Vroeger schreven we met de hand, nu gaan alle schrijfsels via een toetsenbord. Jammer, want met de hand schrijven is goed voor de creativiteit, de fijne motoriek en je geheugen.
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
PREMIUM13
Minder pijnlijk én beter: dit apparaat moet ‘martelwerktuig mammografie’ doen vergeten
Meer dan 61.000 vrouwen hebben inmiddels de onlinepetitie getekend voor overstap naar een minder pijnlijke methodieken voor borstkankeronderzoek. Teledyne DALSA in Enschede en Eindhoven werkt aan zo’n vrouwvriendelijke mammograaf. -
PREMIUMSeksuoloog
Wandel hand in hand en maak een sexy bucketlist: een intiemere relatie in 28 dagen
Op vlak van intimiteit komen veel koppels niet verder dan een zoen bij thuiskomst. ,,Niet verbazend dat zo de vonken er in bed niet afspringen”, zegt klinisch relatietherapeut Chloé De Bie. Ze bedacht daarom 28 speelse uitdagingen: elke dag van liefdesmaand februari voltooi je er eentje voor meer verbinding in je relatie. ,,Datgene wat expliciet verboden is, wordt des te aantrekkelijker.”