Volledig scherm
PREMIUM
Freek Sarink kleurt af en toe buiten de lijntjes. © Joost Hoving

Provocatief psycholoog: Humor en de patiënt uitdagen helpt

Zit je eindelijk bij de psycholoog omdat je met jezelf in de knoop zit, maakt hij een grap over wat je dwarszit. Een traditionele therapeut zal dat niet snel doen, een provocatieve psycholoog wel. Dat helpt namelijk, zegt Freek Sarink (44), schrijver van een boek over de methode.

Zo bot is het allemaal niet, integendeel: liefdevolle humor, een goed contact en de ander uitdagen zijn nodig om te kunnen helpen, zegt systeemtherapeut en provocatief psycholoog Freek Sarink, die de methode al tien jaar toepast.

,,Juist het tegendraadse maakt zo’n coach effectief. Cliënten zijn niet gebaat bij een lange serie sessies waarin een therapeut hen vertelt wat ze moeten doen. Juist door de regels los te laten, komt een provocatieve therapeut snel tot de kern. Mensen nemen dan zelf de teugels weer in handen.”

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.