RIVM: 50.000 gezonde levensjaren verloren door uitstel van reguliere zorg
De intensieve zorg voor coronapatiënten heeft grote gevolgen voor de gezondheid van veel andere patiënten. Door uitstel van behandelingen tijdens de eerste golf zullen minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gaan. Dat is de uitkomst van berekeningen van het RIVM over de impact van de pandemie op een deel van de reguliere gezondheidszorg, meldt De Volkskrant.
Delen per e-mail
De cijfers vormen nog maar een eerste schatting van de indirecte gevolgen van de coronacrisis: de RIVM-onderzoekers hebben zich gericht op de twaalf grootste specialismen in de ziekenhuizen, en onderzochten bij elkaar 48 veel voorkomende behandelingen, zoals staar-, knie- en heupoperaties. Die vormen bij elkaar 28 procent van de medisch-specialistische zorg.
De RIVM-cijfers zijn gebaseerd op informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit, beroepsorganisaties, patiëntenverenigingen en DHD. Die laatste verzamelt data van de Nederlandse ziekenhuizen. Uit wetenschappelijke literatuur werd, per behandeling, de gezondheidswinst voor een patiënt berekend. Operaties en behandelingen die werden afgezegd of uitgesteld, werden omgerekend naar verloren gezonde jaren.
Mindere kwaliteit van leven
Uitstel van die specialistische behandelingen leveren niet direct een acute bedreiging op, meldt de krant. De verloren jaren vertalen zich in het RIVM-rapport, dat zich vooral richt op oogheelkunde en orthopedie, in ‘een mindere kwaliteit van leven’. Uitstellen van een staaroperatie of vervangen van een heup levert ‘vooral veel pijn en een hoop ongemak’ op.
Het werkelijke gezondheidsverlies zal veel groter blijken als ook het effect op de rest van de zorg wordt meegewogen en de gevolgen van de tweede coronagolf. De gevolgen van het uitstel van kankerbehandelingen zijn bijvoorbeeld nog niet geanalyseerd. Alleen voor melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, heeft het RIVM nu het gezondheidsverlies in kaart gebracht.
Tekort aan personeel
Het tekort aan zorgpersoneel zet nog steeds door. De vacature voor IC verpleegkundige staat in de top 5 van vacatures met de grootste stijgingen. Over het algemeen stagneert de groei van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het totaal aantal vacatures lag de afgelopen maand aanzienlijk lager dan in dezelfde maand in 2019, meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen onderzoek.
In oktober was er nog een stijgende vraag naar verpleegkundigen voor individuele gezondheidszorg, zoals thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg. Dat is veranderd naar een oplopende vraag naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en intensive care. ,,Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom Covid-19", zegt een woordvoerster van Indeed.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo leef je in het nu: ‘Maak mediteren net zo gewoon als tandenpoetsen’
Hoewel er dankzij de vaccins licht aan het eind van de tunnel is, blijft vooruitkijken lastig in coronatijd. Hoe leef je in het nu? In gesprek met Jan Geurtz, schrijver en leraar Tibetaans boeddhisme. -
CORONA VERDRINGT ONDERZOEK
Duizenden Nederlanders missen diagnose vanwege corona: ‘Alarmerend’
In Nederland lopen als gevolg van de coronapandemie duizenden volwassenen en kinderen rond met een ziekte die nog niet is ontdekt. Het gaat niet alleen om kanker. Ook bij tal van andere ziekten is de achterstand in het aantal diagnoses groot. -
PREMIUM
Ziekenhuis slaat alarm omdat patiënten corona verzwijgen uit angst afzeggen operatie: ‘Dat is dodelijk’
NIJMEGEN - Verzwijgen dat je corona hebt of contact hebt gehad met iemand met corona. Alleen maar omdat je geen uitstel wil van een geplande operatie. Doe dat niet. Het is asociaal én heel erg dom. Met die noodkreet komt het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. -
PREMIUM
Hier let je op bij kiezen van zorgverzekering als je student of 60-plusser bent of gezin hebt
Je bent student, je hebt een gezin of je bent 60-plusser: bij elke leeftijd en situatie horen andere wensen en behoeftes. Dat geldt ook voor de zorgverzekering. Hoe maak je een goede keuze? -
Code Zwart / video
Wie krijgt voorrang op de ic? Zware drugsgebruiker zal niet snel voor fitte oudere gaan
Volgens het nieuwe crisisprotocol voor acute ic-schaarste zal een zware drugsgebruiker van 40 jaar niet snel voor een gezonde zeventiger gaan. Omdat eerst naar iemands conditie gekeken wordt voordat het leeftijdscriterium ingaat, vallen zeer zwakke of ongezonde mensen - zoals verslaafden -daarvoor al af. Dat schetsten experts en artsen vanochtend in overleg met Tweede Kamerleden.
-
PREMIUM
Redt die afgebelde patiënt het dan wel? ‘Voor die ene Covid-patiënt op de ic, moet ik tien operaties afzeggen’
Operaties afbellen. Soms wel vijftig in een week. In het hoofd van de chirurg gaat het na al die maanden knagen. Want die afgebelde patiënt? Gaat die het redden? ,,Voor die ene Covid-patiënt op de intensive care, moet ik tien operaties afzeggen.” -
PREMIUMLieve Poep Kalender
Je ontlasting zegt iets over je gezondheid: ‘Raak niet in paniek als je drol er één keer iets anders uitziet’
We kijken niet graag in de toiletpot, maar dat zouden we toch vaker moeten doen. De makers van de Lieve Poep Kalender en Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting weten waarom. -
PREMIUM
Sportclubs dicht? Met deze vijf oefeningen traint je kind in de speeltuin
Hoe komt je kroost aan beweging als het winter is en de sportclubs door corona dicht zijn? Coach Johan Gerets zet een kinderwork-out in elkaar.