Schurftuitbraak onder Leidse studenten
Verzengende jeuk. Daar weten ze alles van in tientallen Leidse studentenhuizen waar de schurftmijt rondwaart. De GGD ziet zo veel uitbraken, dat er een onderzoek komt. Waarom worden juist studenten toch getroffen en welke van hen lopen het meeste risico?
Delen per e-mail
Intensief huid-op-huidcontact dat minstens 15 minuten duurt. Dat heeft de schurftmijt nodig om zijn weg naar een ‘vers’ lichaam te vinden. Het blijkt slecht nieuws voor die ene groep die erom bekend staat met graagte en massaal van de geneugten des levens te genieten: studenten.
Ten eerste is een gemiddeld studentenhuis de hemel voor de schurftmijt. Veel huisgenoten, dicht op elkaar: voor je het weet schurk je wat tegen de ander aan, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een filmpje en hop – daar is de volgende patiënt. En er is nog een plek waar tegen elkaar aan wordt geschurkt. Juist ja, in bed.
Om een lang verhaal kort te maken: Leidse studenten hebben steeds vaker te maken met schurft blijkt uit cijfers van de GGD in die regio. Elke week melden zich gemiddeld twee studenten die met de ziekte te maken hebben, in totaal kwam de GGD vorig jaar in negentien studentenhuizen in actie om scabiës te bestrijden. Het is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.
Het is essentieel dat de hele groep tegelijk wordt behandeld
Landelijke cijfers
De toename is niet gestaag. Er zijn door het jaar heen pieken in de cijfers, als de ziekte plotseling weer ergens de kop opsteekt. Arts infectieziektebestrijding Timo Boelsums: ,,We willen graag de achtergrond van de fluctuaties in aantallen begrijpen. Welke studenten lopen meer risico, welke factoren spelen een rol bij de uitbraak.’’ Daarop zijn nu allemaal nog geen antwoorden. Komen die er wel, dan kan ook gezorgd worden voor gerichte voorlichting, om te voorkomen dat steeds meer patiënten te maken krijgen met de eitjes die in hun huid worden gelegd, waarna jeuk, blaasjes en schilfertjes ontstaan. Niet ernstig, maar wel vervelend.
Binnenkort begint de GGD daarom een onderzoek in Leiden. Landelijke cijfers over de ziekte ontbreken, omdat er geen meldingsplicht geldt, laat het RIVM desgevraagd weten. Toch zijn er steeds weer berichten over de ziekte. Onlangs waarschuwde het Amsterdamse VU medisch centrum nog 1.100 bezoekers, omdat een patiënt met een zeer besmettelijke vorm van schurft het ziekenhuis aandeed.
Was-instructies
In Leiden worden de eerste resultaten van het onderzoek, dat binnenkort begint, nog voor het einde van het jaar verwacht. Tot die tijd zit er voor getroffen studenten niets anders op dan te luisteren naar het plan van aanpak, dat ze bij de GGD inmiddels kunnen dromen. Boelsums: ,,Het is essentieel dat de hele groep tegelijk wordt behandeld.’’ Er zijn was-instructies voor kleding, beddengoed en het lichaam, plus de speciale crème om de mijt te elimineren. Dat worden wachtrijen, voor de wasmachine en de douche.
Verder in het nieuws
-
Amsterdamse bisschop en natuurgenezer promoot dubieus 'medicijn'
De Amsterdamse natuurgenezer Stephen Oduro behandelt ernstig zieke kinderen in Ghana met het giftige Miracle Mineral Supplement, een bleekmiddel dat wordt verkocht als 'wondermedicijn'. -
PREMIUM
Excuus van obesitaspatiënten? ‘Aanleg om dik te worden ís geen fabel’
Obesitaschirurg Maurits de Brauw gaf vele Nederlanders met overgewicht een nieuw leven. Maar na een faillissement stond hij met zijn achtduizend patiënten op straat. Er kwam een nooit vertoonde doorstart. Operatie geslaagd. -
Nederlandse patiënten kregen kankermedicijnen uit afgekeurde Chinese fabriek
Nederlandse patiënten hebben in 2016 geneesmiddelen voor chemotherapie gekregen waarvan de werkzame grondstof in een Chinese fabriek werd geproduceerd die door Europese inspectiediensten is afgekeurd. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla. -
PREMIUM
Tania was zwanger en kreeg kanker: ‘Als ik naar de dokters had geluisterd, had ik geen dochter’
Als ze 33 is en vier maanden zwanger krijgt Tania Bongers te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Over haar ervaringen schreef Bongers het boek ‘De dag dat ik doodging’. Dit is haar verhaal over die donkere periode, nu 7 jaar geleden. -
‘Hoopvol’ nieuws voor zwangere vrouw met kanker: behandelen kan wél
Het behandelen van kanker tijdens een zwangerschap is minder schadelijk voor de baby dan gedacht. Voor moeder én kind is het vaak beter om niet tot na de bevalling te wachten met opereren of chemokuren.
-
PREMIUM
De beklemmende wereld van dementie
In haar nieuwe boek ‘Woorden schieten tekort’ betuigt schrijfster Nicci Gerrard (van thrillerduo Nicci French) spijt dat ze zo weinig over alzheimer wist. Hoe had ze kunnen voorkomen dat haar zieke vader de verbinding verloor? -
PREMIUM
Wat als je kinderen de dood als enige uitweg zien
René en Monique kozen ervoor vroegtijdig uit het leven te stappen. Hun moeders Agnes Johannesma en Jeannette Croonen pleiten voor meer openheid. -
Nieuwe piek in negen weken durende griepepidemie
Het aantal grieppatiënten is vorige week plotseling toegenomen, na weken van dalingen. Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen er 96 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. De week daarvoor waren het er maar 59.