SEH-arts Heleen Lameijer: ‘Niet genoeg aandacht voor mensen met mentale klachten door corona’
Als Spoedeisende Hulp arts ziet Heleen Lameijer het coronavirus van dichtbij toeslaan. Maar wanneer ze thuiskomt, Instagram opent en de berichtjes in haar inbox checkt, ziet ze ook heel andere gevolgen van de crisis: niet de lichamelijke, maar de geestelijke. Een geluid waar ze op haar profiel aandacht aan wil besteden. Een week lang zet ze haar Instagrampagina @makesciencework, waar ze al jaren medische kennis en inzichten deelt, in het teken van mentale gezondheid. “Daar is momenteel niet genoeg aandacht voor.”
“Ik krijg de laatste tijd heel veel berichtjes op Instagram van mensen die zich slecht voelen. De afgelopen jaren heb ik veel gepost over corona, vaccinaties en andere medische kennis gedeeld, waardoor ik een goede band met mijn volgers heb opgebouwd”, vertelt Lameijer. “Ik vind het bijzonder dat mensen mij in vertrouwen nemen, door te vertellen hoe ze zich écht voelen. Dus ik dacht: daar moet ik iets mee.”
Tegelijkertijd ziet Lameijer dat de impact van de pandemie op onze mentale gezondheid onderbelicht blijft. “De lichamelijke gevolgen zijn heel tastbaar, maar je kan niet zien of iemand depressief is. Daarnaast rust er nog steeds een taboe op mentale problemen, terwijl ik denk dat iedereen er nu in zekere mate mee te maken krijgt. Waar normaal gesproken een selecte groep mensen, vaak met psychische klachten, struggelt met hun veerkracht, geldt dat nu voor bijna iedereen. Een gevoel van uitzichtloosheid vraagt heel veel van mensen.”
Lameijer in gesprek met illustrator Sanne-Marie over haar angststoornis en het taboe rondom mentale problematiek:
Coronabeleid
“Het is dan ook niet gek als je in deze pandemie mentale klachten krijgt.” Met die boodschap zet Lameijer haar initiatief op touw: een week lang staat haar Instagrampagina in het teken van mental health. “Je bent niet de enige die worstelt, al voelt dat soms misschien wel zo.” De arts hoopt met haar actie mentale gezondheid beter bespreekbaar te maken, al wil ze ook zeker een gevoel van erkenning creëren. Wat dat mist ze momenteel in het huidige coronabeleid.
“Laat ik vooropstellen dat ik niet in de schoenen van de regering zou willen staan, want dat lijkt me ontzettend moeilijk. Maar ik denk wel degelijk dat ze het dialoog meer zouden kunnen openen. Je hoort vaak dat er in het beleid weinig rekening wordt gehouden met de impact van de pandemie op onze mentale gezondheid, maar dat is natuurlijk ook heel ingewikkeld. Er zijn nog weinig onderzoeken die aantonen dat mensen echt ongelukkiger zijn. Het is lastig om rekening te houden met gevolgen die nog niet goed in kaart zijn gebracht.”
Dat neemt volgens Lameijer niet weg dat de regering meer zou kunnen doen om deze mensen zich gehoord te laten voelen. “Erkennen dat het grote psychische gevolgen voor mensen kan hebben, scheelt denk ik al heel veel. Dat zie ik ook terug in de berichtjes die ik krijg: mensen vinden het fijn dat het benoemd wordt. Een stukje bevestiging dat hun klachten ook heel heftig zijn.”
Mental health week
Met haar mental health week zorgt Lameijer, al dan niet op kleine schaal, voor die erkenning. Om het onderwerp mentale gezondheid uiterst serieus en professioneel te behandelen, schakelde ze de hulp van haar netwerk in. “Ik ken onder meer via mijn werk mensen die daar veel verstand van hebben. Ikzelf blijf natuurlijk een SEH arts, mijn expertise is acute geneeskunde. Ik zie vooral de uiterste gevallen van mentale ziekten, denk aan een zelfmoordpoging of een psychose. En hoewel we daar uiteraard ook over moeten blijven praten, zit er nog veel meer tussenin.”
In blogposts en live Q&A-sessies, die inmiddels als IGTV’s op haar Instagram terug te vinden zijn, bespreekt Lameijer met experts alles op het gebied van mentale gezondheid. “Van het verschil tussen een dipje en een depressie, tot dingen die je kunt doen om een burn-out te voorkomen. Ook praat ik met iemand over haar angststoornis en ga ik in gesprek met een psychiater. Ook besteed ik aandacht aan selfcare.” Al na een paar sessies ziet Lameijer dat het bespreken van die onderwerpen haar volgers veel doet. “Ik heb zoveel berichtjes gekregen van mensen die zeggen: dit helpt mij zo erg, ik weet nu beter hoe ik erover kan praten.”
Dat motiveert Lameijer om ook in de toekomst op haar Instagrampagina aandacht te blijven besteden aan het onderwerp. “Iedereen die met zijn of haar mentale gezondheid struggelt, moet weten dat-ie niet alleen is. En dat het geen schande is om hulp te vragen. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken.”
Lameijer in gesprek met een psychiater over mentale zorg:
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMupdate/Video
Kuipers over toename zelfdodingen bij jongeren: ‘Heeft ook te maken met herhaald sluiten scholen’
In 2021 hebben meer dan 300 jongeren onder de 30 jaar suïcide gepleegd. Dat is zo'n 15 procent meer dan in de jaren daarvoor. Vooral in de ‘lockdownmaanden’ januari, februari en december was een hoger aantal zelfdodingen te zien. -
column1
Waarom mensen zich vastplakken aan de A12
Je vastketenen aan een boom of met z'n allen op de snelweg gaan liggen: activisten zijn bereid ver te gaan voor hun overtuigingen. Gedragspsycholoog Chantal van der Leest sluit zich aan bij de demonstraties van Extinction Rebellion en vraagt zich af wat de protesterende mens drijft.
-
Waarom het soms beter is om niét aan goede voornemens te doen
-
-
-
PREMIUM
Alles over hoofdkussens: de kans is groot dat jij op het verkeerde kussen slaapt
Ben je een slechte slaper? Dikke kans dat je kussen de boosdoener is. Maar hoe kies je nu de juiste? Want je denkt misschien wel een buikslaper te zijn, maar slaap je wel de hele nacht op je buik? Hidde Hulshof, oprichter van SlaapFysio: ,,Een hoofdkussen is na het matras het sluitstuk voor een goede lichaamshouding tijdens de slaap.’’ -
PREMIUMVoor jou getest
Opmars van havermelk niet te stoppen: de winnaar is ‘verrassend’ en ‘echte doordrinker’
Havermelk is momenteel het populairste alternatief voor koemelk. In de horeca maar ook thuis drinken we steeds vaker een ‘havercappu’. Het aanbod is inmiddels legio. Welk merk bevalt ons driekoppige panel het best? Ze testen negen merken havermelk.