Volledig scherm
© Vakfoto Van Der Beek

Sportvelden nog lang niet vrij van mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen

UpdateNederlandse kinderen en andere sporters lopen nog ruim vijf jaar het risico dat ze op sportvelden worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen. In de strijd tegen onkruid, woekerende planten en algen gebruiken beheerders onder meer de omstreden onkruidverdelger Roundup, die mogelijk kanker veroorzaakt.

Het lukt sportverenigingen niet vanaf volgend jaar het gebruik van landbouwgif drastisch te verminderen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Een eerdere ­afspraak met de overheid wordt daarmee niet nageleefd. 

In 2015 beloofden sportbonden, de ­Nederlandse Golf Federatie (NGF) en terreinbeheerders in het convenant Green Deal Sportvelden vanaf 2020 alleen in 'strikt noodzakelijke situaties' chemische middelen te zullen gebruiken in het onderhoud aan (kunst)grasvelden en sportbanen. 

Niet haalbaar

Volledig scherm
© Pix4Profs/Edwin Wiekens

Nu die deadline nadert, erkennen deelnemers dat dit niet haalbaar is en staan ze op het punt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te verzoeken pas in 2025 te komen met een ­totaalverbod op chemische middelen.

Het valt te betwijfelen of verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven akkoord gaat met dit voorstel. Volgende week spreekt de D66-bewindsvrouw met de Kamer over gewasbeschermingsmiddelen, in de wetenschap dat de Europese Unie tien jaar geleden al opriep blootstelling aan pesticiden voor kinderen tot een minimum te beperken of te verbieden. 

Onkruidverdelger Roundup mogelijk kankerverwekkend

In de strijd tegen onkruid en woekerende planten gebruiken beheerders onder meer het omstreden glyfosaatproduct Roundup, waartegen in de Verenigde staten honderden zaken lopen omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Uit onderzoek blijkt verder dat op sportvelden verboden middelen worden gebruikt – reden voor de Unie van Waterschappen om omliggende sloten te monitoren.

Het Duitse chemieconcern Bayer moet een schadevergoeding van 2 miljard dollar (1,78 miljard euro) betalen aan een stel dat zegt kanker te hebben gekregen door de omstreden onkruidverdelger Roundup. Een jury in Oakland, Californië, achtte ruim twee weken geleden de claim van het echtpaar bewezen. Sinds Bayer Monsanto heeft overgenomen was dat de derde juryuitspraak die constateerde dat de kanker was veroorzaakt door Roundup.

Volledig scherm
Bayer moet 2 miljard dollar betalen aan een koppel in Californië, omdat de onkruidverdelger hun kanker zou hebben veroorzaakt, zo oordeelde een jury. © AFP