Studenten richten Frisse Gedachtes op: ‘Voor als je behoefte hebt aan luisterend oor’
Veel studenten zaten het afgelopen studiejaar grotendeels thuis. Onderwijs op locatie lag stil, contact met studenten en docenten viel weg en voor de studenten die alleen een kamer huren lag een sociaal isolement op de loer. Voor Sem van der Linden (23), Sam Suidman (22) en Thomas Klein Goldewijk (23) reden om in actie te komen.
De studenten ontmoetten elkaar tien jaar geleden op de voetbalclub. Alle drie deden ze hun bachelor in Nijmegen, Klein Goldewijk studeert inmiddels in Amsterdam. ,,We liepen al een tijdje met het idee rond om samen iets op te richten”, vertelt hij. ,,Wat dat precies zou zijn, maakte ons niet eens veel uit. Toen ons leven grotendeels stil kwam te liggen door de pandemie, dachten we dat dit het perfecte moment zou zijn.”
Dat is inmiddels ongeveer een jaar geleden. Nu is daar Frisse Gedachtes: een studentenbeweging gericht op het verbeteren van studentenwelzijn. Het animo onder studenten voor meer sociaal contact bleek gigantisch. De beweging is intussen op 18 universiteiten en hogescholen actief en wist al meer dan 3000 studenten aan elkaar te koppelen. Daar komt bij dat in verschillende studentensteden door heel het land lokale besturen actief zijn.
Chatten en wandelen
Frisse Gedachtes biedt meerdere diensten aan. Zo kan de student ervoor kiezen om te chatten met studenten psychologie. ,,Heb je het lastig dan kun je op deze manier je verhaal kwijt", legt Klein Goldewijk uit. ,,Als je bijvoorbeeld alleen woont, je vastloopt met je studie of alleen even je frustratie wil uiten.”
Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien
Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om samen met een medestudent te gaan wandelen. Studenten van dezelfde universiteit worden dan willekeurig aan elkaar gekoppeld. De 24-jarige Stijn de Laat is zo iemand. Als student toegepaste psychologie in Nijmegen was hij eerder al betrokken bij het chatprogramma van de beweging. ,,Toen ik hoorde over de mogelijkheid tot wandelen besloot ik daar zelf gebruik van te maken”, vertelt hij.
De Laat werd gekoppeld aan een medestudente van dezelfde universiteit. ,,Het eerste kwartier was even aftasten, maar al snel kwamen we erachter dat we allebei lang aan atletiek gedaan hadden.” De student toegepaste psychologie zegt van plan te zijn vaker op pad te gaan. ,,Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien.”
Ambitie genoeg
Afgelopen week werd door premier Rutte op een persconferentie aangekondigd dat het hoger onderwijs weer open zou gaan. Vanaf afgelopen maandag mogen onderwijsinstellingen na vijf maanden zo goed als dicht te zijn geweest, de deuren weer openen voor studenten. Dat is hard nodig, zo blijkt ook uit een enquête eind vorig jaar afgenomen onder 8300 studenten. Een meerderheid geeft aan dat de coronacrisis een negatief effect heeft: ze kunnen zich moeilijk concentreren, voelen zich eenzamer en hebben moeite met de onduidelijkheid en de eventuele gevolgen voor het verdere verloop van hun studie.
Het versoepelen van de maatregelen heeft als het aan De Laat ligt geen invloed op het voortbestaan van Frisse Gedachtes. ,,Het is altijd goed om uit je eigen bubbel te breken en mensen te ontmoeten die je anders nooit zou tegenkomen.”
Dat is ook de gedachte van de initiatiefnemers en ambitie is er genoeg. Naast het chatten en wandelen wordt er ook gekeken naar het organiseren van evenementen, waarvan er aantal al online hebben plaatsgevonden. Klein Goldewijk: ,,Uiteindelijk lijkt het ons vet als we studenten op een fysieke plek een veilige haven kunnen bieden.” Hoe dat uitpakt is aan hun opvolgers. ,,Aan het einde van het jaar dragen wij het stokje over aan de volgende lichting studenten”, aldus Klein Goldewijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Soa opgelopen tijdens de vakantie? Hier kom je er zonder huisarts of hoge rekening weer vanaf
Waar de clubs in Lloret de Mar, Chersonissos, Albufeira en andere populaire jongerenbestemmingen momenteel topomzetten draaien, is het nu nog stil in de splinternieuwe soakliniek ZIZ in Den Haag. Dat de zogenoemde onestopshop voor geslachtsziekten op het hoogtepunt van de zomer zijn deuren heeft geopend, is echter geen toeval. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
PREMIUM
Heeft het zin de penis te verlengen? ‘Partners hebben vooral probleem met gezeur erover, niet de grootte’
Pillen, stretchapparaten, bedenkelijke (en dure) chirurgische ingrepen: sommige mannen hebben heel wat over voor enkele centimeters meer penis. Maar is verlengen echt mogelijk? Wat zijn je opties en waar schuilen de gevaren? We vroegen het aan Piet Hoebeke, uroloog bij het Universitair Ziekenhuis in Gent. -
video
Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen.
-
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUMHemd van het lijf
Dolf Jansen is blij met zijn lichaam: ‘Ik ben afgetraind en dan heb je een magere kop’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Voor Dolf Jansen geen vlees (‘dat is een no-brainer’) en alles wat hij ooit deed op sportgebied was om te janken, behalve hardlopen. ‘Tijdens het trainen discussieer ik in gedachten met Caroline van der Plas.’ -
PREMIUM
Expert beantwoordt vragen over narcisme: ‘Slachtoffers zijn vaak sterke persoonlijkheden’
Manipulatief en egocentrisch: narcisten zijn van alle tijden. Volgens Freud wordt elk kind zelfs als narcist geboren. Maar wat gaat er precies om in het hoofd van een narcist? Kunnen kinderen het gedrag overnemen? En hoe ga je om met een narcistische collega? Narcisme-coach Nelly De Keye beantwoordt lezersvragen over dit onderwerp: ,,Een narcist beseft wel degelijk hoe hij handelt en wat de impact ervan is.”