Volledig scherm
Na een lichte teleurstelling overheersen blijdschap en trots bij Tim. © Privéfoto

Tim (29) wint brons op tijdrit World Transplant Games

Tim Hartman (29) uit Haarlem heeft dinsdag tijdens het WK voor sporters met een donororgaan een bronzen medaille gewonnen in de tijdrit over 5 kilometer. In een tijd net onder de 8 minuten kwam hij in het Argentijnse Mar del Plata zeven honderdsten van een seconde te kort voor het zilver.

Volledig scherm
Mohammad Javad Hefz (Iran, midden), William Laughton (Groot-Brittannië, links), Tim Hartman © Privéfoto

Tim, die een nier kreeg van zijn vader, beschrijft zijn belevenissen aan het AD. Nadat alle wielrenners om 7:00 uur samen hadden ontbeten, fietsten ze naar het wielerparcours. De korte tijdrit ging over een traject van 2,5 kilometer heen en na een keerpunt terug, met twee kleine heuveltjes. Er stond een stevige wind.

Debuut
In Tims leeftijdscategorie deden zes wielrenners mee. Voor Tim en drie anderen was het een debuut op de World Transplant Games. Tim ging om 11:10 uur van start. Zijn familie en vrienden stonden verspreid over het parcours om hem toe te juichen.

Quote

Mijn benen ontploften, maar ik dacht alleen 'gaan, gaan, gaan'

Tim Hartman
Volledig scherm
Tim in actie. © Privéfoto

De tijdrit was één lange krachtsexplosie. ,,Mijn benen deden pijn en het voelde alsof mijn longen in brand stonden'', zei hij na afloop. ,,Toen ik bijna bij het keerpunt was riep mijn moeder dat mijn tijd gelijk liep met die van de Engelsman die voor me startte. Hij leek me heel fit. Ik dacht dat hij mijn belangrijkste concurrent was.'' 

Na het keerpunt hoorde Tim van zijn moeder dat hij zeven seconden achterstand op de Engelsman had. ,,Mijn benen ontploften, maar ik dacht alleen 'gaan, gaan, gaan'."

Eenmaal over de finish werd hij opgevangen door zijn vader en moest hij wachten op de definitieve uitslag. Tim bleek zeven honderdsten van een seconde te kort te komen voor het zilver. Het goud werd met een tijd van 7 minuten en 44 seconden gewonnen door een atleet uit Iran.

Revanche
In eerste instantie baalde Tim dat hij zo dichtbij een zilveren plak was. ,,Had ik nou net een bocht wat beter genomen of iets harder gereden'', verzucht hij. Later voelde hij zich trots en vastberaden om de Engelsman te verslaan in de wegwedstrijd die woensdag wordt verreden.

Medaillespiegel

Volledig scherm
De gouden volleybalploeg. © Niels Huneker

Medaillespiegel
Na twee dagen heeft de Nederlandse equipe 11 medailles gewonnen. Twee gouden, vijf zilveren en vier bronzen plakken. Een overzicht van de prestaties wordt bijgehouden op de website van Stichting Sport en Transplantatie Nederland en op Facebook.

De gouden medailles waren voor de volleybalploeg, die gastland Argentinië klopten in de finale, en wielrenster Renske van der Pijl. De World Transplant Games duren tot zondag 30 augustus.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement