Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt, werken wél
Door de griepgolf waren in drogisterijen de hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers niet aan te slepen. Zijn die aankopen nuttig, of kun je het ook met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes af?
Drankjes met tijm, pastilles tegen de hoest, druppels om in het water te gooien tijdens het stomen: de schappen liggen er vol mee. Lang niet alles is nodig en nuttig, stelt Eva Lems, docent-onderzoeker Biologie Voeding & Gezondheid bij Aeres Hogeschool Almere.
Om te beginnen neusspray: een zelfgemaakte zoutoplossing werkt bijna net zo goed. ,,De neusspray uit de winkel bevat het stofje xylometazoline. Dat werkt iets beter, maar is daarom ook heftig en kun je maar een week gebruiken. Door de spray knijpen vaatjes in het neusslijmvlies samen, waardoor je neus wijder wordt. Hierdoor kun je na het sprayen beter ademhalen.”
Goed om te weten: ,,Niet alle neussprays in de winkel bevatten xylometazoline, er zijn ook andere soorten of zoutoplossingen. Die zijn goedkoper.” Zout lost ook het slijm op. ,,Doe een theelepel zout in een limonadeglas lauw water. Je kan het daarna het beste in een flesje met een pipet gieten.”
Druppels bij stomen ‘zonde van geld’
Stomen helpt ook om het slijm op te lossen. Dat doe je door te douchen, of over heet water heen te leunen met een doek over je hoofd. ,,Er zijn aardig wat druppels en capsules op de markt die je aan het water toe kan voegen, met eucalyptus bijvoorbeeld. Maar dat helpt niet, dus zonde van het geld. Het geeft een lekkere geur, dat is fijn. Maar het gaat om de damp.”
Hoestdrank ‘niet nodig’
Ook hoestdrankjes zijn niet nodig, zegt Lems. ,,Thee met honing, of losse honing, werkt net zo verzachtend. Net als zuigen op een dropje. Het gaat om het vochtige, het stroperige. Dat verlicht de klachten.”
Keelpastilles van een duur merk zijn ook zonde van het geld, zegt ze. ,,Een zak goedkope drop kan evengoed.” Bij erge hoest kan de huisarts codeïnetabletten voorschrijven. ,,Maar dat heeft weer bijwerkingen, dus wordt lang niet altijd voorgeschreven. Bij griep zal het bijvoorbeeld meestal niet nodig zijn.”
Vruchtensap niet zo nuttig
Wat bij hoest en ook bij koorts helpt: ,,Veel drinken, thee of water. Geen frisdrank. Veel vruchtensap drinken voor de vitamine C kan gezond voelen, maar je hebt de griep toch al te pakken, dus dat heeft niet zoveel zin. En er zit ook nog eens veel suiker in, net als in frisdranken.”
En een grog? Is dat drankje met alcohol (vaak rum), heet water, suiker, citroen en specerijen nuttig? ,,Ik denk het niet, helemaal niet als je het voor het slapen gaan drinkt. Misschien val je wel lekker in slaap door de alcohol, maar door alcohol slaap je ook weer lichter. En je kunt de griep er niet uit zweten of zo, het heeft gewoon tijd nodig.”
Kippensoep is geen wondermiddel
Kippensoep staat ook vaak op het lijstje van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. In een eerder artikel op de site van het AD vertelde wetenschapsexpert Martijn Peters dat je daar geen wonderen van moet verwachten. ,,Misschien kan het zorgen voor wat mildere symptomen, maar daar is nogal beperkt bewijs voor. Soep heeft wel veel andere voordelen.”
Paracetamol kan helpen
Wat je wel bij de drogist zou kunnen halen, is paracetamol. ,,Dat helpt tegen pijn. Het zorgt niet voor een snellere genezing. Voor het slapen gaan innemen is vooral nuttig als je last hebt van (hoofd)pijn. Slik niet te veel, want het is niet goed om er afhankelijk van te worden. Het helpt ook niet bij een algeheel lamlendig gevoel. Daarvoor is in je bed liggen en een serie kijken beter.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Geen ernstige gevolgen griepepidemie voor scholen: ‘Het valt gelukkig mee’
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland. -
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd.
-
PREMIUMCardioloog
Steeds meer bekend over hartklachten bij vrouwen: ‘Tot tranen geroerd omdat ze diagnose krijgen’
Bij vrouwen met pijn op de borst is vaak iets heel anders aan de hand dan een dichtgeslibde kransslagader. Artsen ontdekken steeds meer over het vrouwenhart, maar volgens cardioloog Yolande Appelman kan er nog een tandje bij.Amsterdam -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer