VS bezorgd om levensgevaarlijke schimmel, RIVM bereidt zich voor op eventuele uitbraak
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’.
Onderzoekers van de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) melden dat de schimmel een ernstige infectie kan veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gezonde mensen hebben er niets van te vrezen, hun lichaam kan de schimmel zonder problemen zelf opruimen.
Het aantal keer dat de schimmel werd aangetroffen liep in de VS de afgelopen jaren snel op: van 330 in 2018, naar 756 in 2020 en 1471 in 2021, rapporteert het medisch vakblad Annals of Internal Medicine. Zorgelijk is dat de schimmel steeds resistenter lijkt te worden tegen schimmeldodende geneesmiddelen.
Wat zijn de symptomen?
Patiënten die besmet raken, krijgen een schimmelinfectie en uitslag over het hele lichaam. In ernstige gevallen kunnen ook de bloedstroom, het zenuwstelsel en de organen worden aangetast. Ongeveer een derde van de patiënten met een ernstige besmetting overleeft de infectie niet.
Dokter Meghan Lyman van de CDC noemt de stijging daarom ‘zorgwekkend’. ,,We zien niet alleen een toename in gebieden waar de schimmel zich al had verspreid, maar ook in nieuwe regio’s”, zegt Lyman, een van de hoofdonderzoekers, tegen BBC News. De schimmel werd tot nu toe al aangetroffen in meer dan de helft van de vijftig Amerikaanse staten. Vooral in Mississippi is er sprake van een ‘uitbraak’. Sinds november zijn daar twaalf mensen besmet geraakt met de schimmel. Er konden bovendien vier overlijdens aan een infectie met candida auris worden gelinkt.
De candida auris werd in 2009 geïdentificeerd in Azië, maar bestond volgens wetenschappers al zo’n tien jaar. In Nederland zijn er in vijf jaar tijd vijf gevallen geconstateerd, laat het RIVM weten. ,,Dat waren in alle gevallen mensen die drager waren van de schimmel, maar er niet ziek van waren”, verduidelijkt een woordvoerder. ,,Ze hadden in een buitenlands ziekenhuis gelegen en zijn verplaatst naar Nederland. Dan wordt er altijd grondig onderzoek gedaan.”
Uitbraak nabootsen
In 2018 werd voor het eerst in Nederland candida auris aangetroffen bij twee patiënten, na overplaatsing uit een Indiaas ziekenhuis. De eerste patiënt was in India vijf weken opgenomen geweest vanwege een pneumosepsis, een heftige reactie op een zekere infectie. De tweede patiënt was de drie maanden voorafgaand aan opname in het Nederlandse ziekenhuis twee tot drie keer per week gedialyseerd in een Indiaas ziekenhuis. ,,Geen van de vijf was infectieus en er heeft ook geen verdere verspreiding plaatsgevonden.”
Het RIVM bereidt zich, samen met het schimmelexpertisecentrum van het Radboud MC, wel voor op een eventuele uitbraak. De voorbereiding gebeurt onder meer door uitbraken van candida auris na te bootsen en zo te trainen wat er dan moet gebeuren. ,,In de landen om ons heen zijn er wel meer gevallen aangetroffen. In Italië en Engeland zijn er ‘uitbraken’ bekend, in Griekenland en Spanje duikt de schimmel ook geregeld op”, zegt de woorvoerder. ,,Het is niet iets waar we ons gigantisch zorgen om maken, maar het is wel belangrijk om er goed zicht op te houden, omdat het voor mensen met een verzwakte afweer wel tot problemen kan leiden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aantal graspollen piekt: welke middeltjes werken wel en niet tegen hooikoorts?
-
PREMIUM
Knip teennagels altijd recht af en gebruik een basecoat: 6 tips voor zomervoeten
Het is 20 graden. Dat betekent: sokken uit en slippers aan. Maar zijn je voeten wel toonbaar? Geef je verwaarloosde onderdanen de behandeling die ze verdienen: scrubben, smeren en lakken. ‘De nagels bijwerken kun je het best doen na het douchen of voetenbad, dan is de nagel zachter.’ -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
UPDATE
Bedrijf Elon Musk krijgt toestemming om hersenimplantaten te testen bij mensen
Neuralink, een van de bedrijven van miljardair Elon Musk, heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om hersenimplantaten te testen op mensen. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt op Twitter. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM1
Lieve Debby: 'Ik ben getrouwd maar heb ook seks met mannen’
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Zeeuwen bedenken zelf hoe zij de zorg overeind houden: ‘Er zitten cadeautjes bij’
Wat doe je als de huisarts uit het dorp dreigt te verdwijnen en er niet genoeg hulp is voor het groeiende aantal ouderen? In Zeeland mogen bewoners zelf meedenken over hoe de zorg het beste overeind blijft. ‘Er zitten mooie cadeautjes tussen.’Koudekerke, Heinkenszand, Zierikzee
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerYvonne Dijk
Henk Van de Kraats
M.C. Fels
Andy Van Werven
Hendrik Willemsen