Arts Dinis Dos Reis Miranda bij de traumaheli voor Zuidwest-Nederland: ,,Goed masseren en de AED blijven superbelangrijk. Maar het kan zijn dat het infarct te groot is of dat het hart geen zuurstof krijgt."
Volledig scherm
PREMIUM
Arts Dinis Dos Reis Miranda bij de traumaheli voor Zuidwest-Nederland: ,,Goed masseren en de AED blijven superbelangrijk. Maar het kan zijn dat het infarct te groot is of dat het hart geen zuurstof krijgt." © Privéfoto

Waar de AED niet meer helpt, kan dit apparaat de ‘redder in nood’ zijn

Wie op straat wordt getroffen door een hartstilstand, maakt een nog grotere kans dat te overleven. Als een AED niet toereikend is, heeft dr. Dinis Dos Reis Miranda van het Erasmus MC in de traumaheli nu de beschikking over een long-hartmachine. ,,We verwachten dertig procent meer kans op overleving.”

  1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
    PREMIUM

    Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

    In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?