Waar moet je op letten in een ongemaaide berm?
WandelspecialEen van de leuke dingen aan wandelen is dat je snel ogen tekort komt. Zeker nu de laatste jaren overal in Nederland de bermen aanzienlijk fleuriger zijn geworden. Waar moet je op letten?
Ooit waren bermen vooral intensief bemaaide stroken gras, maar dankzij ecologisch beheer krijgen allerlei planten nu de kans zich daar ook een plekje te veroveren. En dat doen ze massaal. Van de 1400 wilde planten in Nederland vind je al meer dan de helft terug in bermbegroeiing. Goed nieuws voor vlinders, insecten en bijen; voor wandelaars is die rijkdom een feest. Vooral bij hoogzomer, als alles in bloei staat. Sommige planten springen in het oog door hun kleur. Andere zijn de moeite waard vanwege hun bijzondere eigenschappen. En vergeet vooral de moeder aller bermplanten niet: het gras.
Determineer!
Dat kan iedereen met deze app. ObsIdentify herkent meer dan 22.000 wilde dieren en planten (geen potplanten). Hoe? Gewoon, een foto nemen. Alles gratis.
Bijvoet
Maar eerst een bermplant die elke wandelaar zou moeten kennen: bijvoet (Artemisia vulgaris). Naar het schijnt stopten Romeinse soldaten de blaadjes van de bijvoet in hun schoenen tegen vermoeidheid en pijn bij hun dagmarsen. Daar zou de plant ook haar naam aan te denken hebben. Een andere fijne eigenschap van bijvoet is dat ze muggen weert. Bijvoet groeit met gemak uit tot een manshoge plant, soms met struikpretenties. De stelen zijn paars, het opvallendst zijn de blaadjes: aan de bovenkant glad en groen, aan de onderkant wit en zacht behaard.
Berenklauw
De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)is de koning van de bermplanten. Hij wordt met gemak 2 tot 4 meter hoog en is tijdens de bloei in de zomer te herkennen aan de markante witte schermbloemen. De berenklauw groeit graag op plekken die niet gemaaid of begraasd worden. Bermen, slootkanten, tussen vangrails: daar voelt hij zich thuis. Hij is zo groot en opvallend dat je hem al van verre determineert. Maar goed ook, want afstand houden is aan te raden. De bladeren bevatten gifstoffen die brandwonden kunnen veroorzaken.
In de zomer kun je een wortel in bloei zien
Wilde peen
De zomer is een uitgelezen kans om een bloeiende wortel te zien. Wilde peen (Daucus carota) is de voorouder van ons oranje worteltje. Alleen is de wortel van de wilde peen wit, vertakt en vezelig, in tegenstelling tot de oranje, rechte, sappige wortel van zijn doorgekweekte achterneef. Peen of wortel is een tweejarige plant, die het eerste jaar van zijn leven besteedt aan het opslaan van veel voedingsstoffen in de ondergrondse delen. Het jaar erop loopt hij uit tot een kniehoge plant met grillige witte schermbloempjes. Onze geteelde worteltjes komen nooit toe aan fase twee, want die worden geoogst voordat de plant zijn energie gaat steken in bloei. Maar de wilde peen kan volop haar gang gaan en die bloeit in de zomer dan ook volop. Dan zie je de verschillende fases van de bloei. Hij begint schuchter, met de buitenste bloemen beschermend om de binnenste. Dan ontvouwt het witte scherm zich voluit. Het is de moeite zo’n opengeklapt wortelscherm eens van dichtbij te bekijken. Vaak zit in het midden een zwarte stip. Daardoor lijkt het alsof er al een insect op zit, en vermoedelijk is dat precies de bedoeling. Om zo andere insecten op het idee te brengen dat er iets te halen valt. Eenmaal uitgebloeid vouwt het scherm zich weer enigszins dicht, waardoor het op een soort vogelnestje gaat lijken.
Teunisbloem
De teunisbloem (Oenothera) is een attractie voor wie ’s avonds wandelt. Het is een nachtbloeier, die in de loop van de avond zijn fluorescerend gele bloemen opent. Zo is hij in het donker makkelijk te vinden voor nachtvlindertjes of andere insecten. Na een nacht bloei verwelken de bloemen al en die hangen er de volgende dag verlept bij. Maar in de avond gaan er nieuwe bloemen open. In misschien twee minuten ontvouwen de in een knop op gekrulde bloembladeren zich tot een lichtgevend geel schoteltje.
Gras
Gras (Gramineae of Poaceae) is een merkwaardig gewas: het groeit onvermoeibaar door. Vandaar dat het zo geliefd is voor weilanden en gazons. Laat je gras ongemaaid, dan produceert het voedingsrijke zaden: rijst, tarwe, haver en maïs (foto) zijn allemaal doorgeteelde grassoorten. In ongemaaide bermen kunnen we een grote variatie aan grassoorten vinden. Ze bloeien niet kleurrijk of sierlijk, maar hun variatie aan bloemvormen, aren, pluimen en zaaddoosjes is enorm. Ze vallen ieder voor zich niet op, maar let je op de verschillen, dan heb je binnen de kortste keren een boeketje met tien soorten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Primeur: zorgmedewerker met long covid wint rechtszaak, instelling moet schade vergoeden
Een zorginstelling in Zuid-Holland is aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de coronabesmetting van een werknemer. Volgens de rechter is de werkgever te verwijten dat de vrouw zonder beschermingsmiddelen patiënten hielp. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een werknemer een dergelijke zaak wint. -
PREMIUM
Wat is de potentieel dodelijke Candida auris-schimmel en hoe loop je 'm op?
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt. Ook Nederlandse ziekenhuizen zijn op hun hoede. Maar wat is deze Candida auris precies? Deze en meer vragen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Burgemeester gaf me het gevoel dat oud worden iets is om naar uit te kijken
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week meneer Burgemeester, die na zijn eerste beroerte aan het klussen is geslagen.
-
3
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMHemd van het lijf
Presentator Ghislaine Plag overleed bijna na bevalling: ‘Ik vier elk jaar dat ik er nog ben’
Ghislaine Plag nam een sabbatical omdat ze afgemat was en brak op het hockeyveld haar neus. Die is rechtgezet in het ziekenhuis: ‘Alsof ze met hun duim in mijn hersenpan zaten.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUM
Emoties tien keer sterker beleven: zo ontstaat borderline en zo voelt het om het te hebben
Manipulatief, onbetrouwbaar en suïcidaal: het zijn veelgehoorde vooroordelen over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), waardoor zij zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Wat is borderline precies? En hoe voelt het om borderline te hebben?