Wanneer slaap je slecht? ‘Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen’
Alles over slaapSlapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Wat is ‘slecht slapen’ en wat is de invloed van slecht slapen op je gezondheid?
„Val je binnen een half uur in slaap, lig je niet vaker dan twee tot drie keer per nacht kortdurend wakker en heb je overdag geen klachten, dan ben je een goede slaper,” zegt Merijn van de Laar, psycholoog, slaapwetenschapper en auteur van Slapen als een oermens. „We spreken van slapeloosheid als iemand vaker dan drie nachten per week slecht slaapt en overdag klachten heeft door het slaapprobleem.” Slaapapneu is ook een veelvoorkomend probleem, waarbij je echt een tekort hebt aan diepe slaap.
De slaapwetenschapper legt uit dat het in de meeste gevallen niet gaat om de kwantiteit maar de kwaliteit van je slaap. Hoeveel je per nacht moet slapen verschilt per persoon. „Het gemiddelde ligt tussen de 6 en 8 uur per nacht. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 5 en meer dan 9 uur per nacht slapen samengaat met eerder doodgaan.”
Het belang van diepe slaap
De eerste 4,5 uur van je slaapcycli zijn het belangrijkst, in deze periode vindt de meeste diepe slaap plaats. „Tijdens je diepe slaap werkt je lichaam aan fysiek herstel, denk aan je spiergroei, je stofwisseling en je immuunsysteem”, zegt Van de Laar.
Slaap je te kort of slecht dan is er minder ruimte om je emoties van de dag tijdens de droomslaap goed te verwerken
„Slaap je slecht dan heeft dat veel invloed, niet alleen op je weerstand en je humeur maar ook kan een tekort aan diepe slaap invloed hebben op je bloeddruk, gewicht en je huid. Slapeloosheid kan leiden tot aandoeningen als een burn-out of depressie. Slaapproblemen kunnen ook samengaan met dementie, overgewicht, huidveroudering of hartklachten, alhoewel hier het kip-eiverband vaak minder duidelijk is.”
Lange tijd achter elkaar slecht slapen is niet goed voor je. Maar welke gevolgen heeft het écht? Professor Femke Rutters legt het uit:
Chagrijnig door slechte slaap
Naast fysieke klachten heeft een slechte nachtrust ook invloed op je mentale gemoedstoestand. „Tijdens je diepe slaap filter je alle informatie van overdag, anders zou je hoofd vol lopen. Slaap je te kort of slecht dan is er minder ruimte om je emoties van de dag tijdens een andere slaapfase, namelijk de droomslaap, goed te verwerken. Je kunt dan letterlijk minder aan, waardoor je overdag prikkelbaarder kunt zijn,” zegt Van de Laar.
Waar we volgens slaapcoach Tessa Dekkers te weinig bij stilstaan is dat slechte slaap ook nog indirecte gevolgen heeft voor onze gezondheid. „Denk aan verkeersongelukken. Het is moeilijk te meten, maar naar schatting heeft 10-15 procent van de verkeersongelukken te maken met vermoeidheid.”
Je nacht maakt je dag en wat je overdag doet heeft weer invloed op je nachtrust
„Als je tijdens het rijden in slaap valt - dat noemen we microslaap- dan breng je jezelf en anderen in levensgevaar.” Dekkers geeft onder andere slaaptrainingen bij bedrijven waar wordt gewerkt met gevaarlijke apparatuur. Volgens Dekkers zou het veel normaler moeten zijn om slaapproblemen bespreekbaar te maken. „Het voelt misschien privé, maar op de werkvloer is ook aandacht voor voeding en beweging, slaap is net zo belangrijk. Slechte slaap zorgt voor een slechter humeur en dat heeft ook weer invloed op je sociale interacties.”
Goede slaap begint overdag
Goede slaap begint niet op het moment dat je in bed gaat liggen. „Je nacht maakt je dag en wat je overdag doet heeft weer invloed op je nachtrust.” Dekkers legt uit dat het belangrijk is dat je niet alleen maar aan het rennen bent, maar gedurende de dag genoeg pauze neemt.
„Voldoende beweging overdag zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. En het spreekt misschien voor zich maar te veel suiker, alcohol en roken zijn ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.”
Wanneer zijn je slaapproblemen zorgwekkend? „Als je overdag klachten ervaart door je slaapproblemen is het goed om dit met je huisarts te bespreken. Blijf weg van slaapmedicatie, dat maakt op lange termijn je slaapproblemen vaak erger,” zegt Van de Laar.
Volgende keer: Kun je gemiste slaap inhalen?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUM
Gerda (59) heeft áltijd pijn, maar dat is niet te zien: ‘Wil dat verborgen handicaps worden herkend en erkend’
Gerda Pauw (59) heeft áltijd pijn. En dat al jarenlang. Maar aan de buitenkant is niet te zien dat ze door het minste of geringste vermoeid en buiten adem raakt en dat zorgt voor onbegrip. Dolgraag zou ze daar verandering in brengen.Oudewater -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
Test
Dit is de beste bloeddrukmeter voor thuis
Wat is de beste bloeddrukmeter? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUM
Remt ontstekingen, helpt tegen misselijkheid en verlaagt cholesterol: shotje gember doet wonderen
Gember als ingrediënt voor thee of een smoothie is populair. En niet voor niets, de Aziatische wortel wordt al eeuwen als heilzaam bij allerlei kwaaltjes beschouwd. Maar wat doet het precies? -
-
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM1
Oud worden zonder gebreken, kan dat? Deze ‘verouderingsprof’ denkt van wel
Ouderdom komt met gebreken. Dat is een gegeven. Nu is voor het eerst bewezen hoe het komt dat wij steeds meer kwaaltjes en ziektes oplopen naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen we zelf óók wat doen. ‘Verouderingsprofessor’ Jan Hoeijmakers en zijn team spreken van een doorbraak die de wereld op zijn kop zet. ,,Deze kennis helpt om gezond oud te worden.”Rotterdam