Coronaprotest op het Museumplein, onder meer tegen de vaccinaties.
Volledig scherm
PREMIUM
Coronaprotest op het Museumplein, onder meer tegen de vaccinaties. © ANP

‘Wat we slikken en drinken is veel gevaarlijker dan het coronavaccin’

CBG-voorzitterDit gaat echt goed, dacht Ton de Boer toen zijn College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in januari het derde coronavaccin goedkeurde. Daarna volgde de AstraZeneca-soap, en een nog altijd voortdurende strijd tegen vaccinscepsis en -desinformatie. ,,Langetermijnbijwerkingen, na één of twee prikjes? Uitermate, úítermate onwaarschijnlijk.”

5 reacties

 • E Goedhart

  7 maanden geleden
  Hans, de uitspraken van deze heer zijn politiek gekleurd. Zoals ik al zei, we kunnen niet anders. Maar ik hoor verhalen over ernstige bijwerkingen, en die hoor ik van mensen die minstens zo deskundig zijn, én een overlijden van de broer van een goede vriend, ALS bijwerking van het vaccin dat hij drie dagen tevoren kreeg. Dát zijn voor mij de feiten. Die risico's zijn dus niet zo zeldzaam als Ton de Boer doet geloven. Het in de doofpot stoppen vergroot het wantrouwen.
 • Timo Cleton

  7 maanden geleden
  Nog even om het wat breder te trekken: hoeveel drank en drugs gooien we in nederland massaal naar binnen, hoeveel doden levert dat per jaar op? Hoeveel doden vallen er per jaar in het verkeer maar daar nemen we ook elke dag weer aan deel toch? En dan zo tegen een vaccinatie zijn? Is snap het niet. Of zou over 5 jaar elke gevaccineerde ineens dood neervallen?
 • Timo Cleton

  7 maanden geleden
  Bijwerkingen zijn er altijd. Waarom denk je dat er bij elk medicijn een enorme bijsluiter zit. Als de bijwerkingen niet zo zeldzaam zijn volgens e goedhart kom dan eens met een aantal of percentage van alle gevallen. Moet dan wel een percentage van minimaal boven de procent zijn (om het maar gunstig voor u te houden). Of zijn er vele malen meer doden gevallen dan bijwerkingen zijn en het dus een effectieve vaccinatie is. We slikken ook massaal paracetamol toch. Ook daar zijn bijwerkingen van.
 • Hans Invernizzi

  7 maanden geleden
  E. Goedhart. Het valt niet mee u te overtuigen. Er wordt niets gebagatelliseerd in dit artikel. En de cijfers laten zien dat de ernstige bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn. De vaccins zijn niet experimenteel en deze deskundige bij uitstek is duidelijk over bijwerkingen in de toekomst: zeer onwaarschijnlijk. U heeft recht op uw twijfels maar feiten zijn feiten en deskundige beweringen zijn deskundige beweringen. Laten we nu eindelijk eens ophouden als leken de viroloog uit de hangen.
 • E Goedhart

  7 maanden geleden
  Mooi artikel. Geeft goed aan op welke basis we aan het vaccineren zijn, risico's worden geaccepteerd om de pandemie te bestrijden. En dat is ook noodzakelijk. De medaille heeft echter ook een keerzijde. De onzekerheidsfactor over bijwerkingen wordt gebagatelliseerd. Die ZIJN niet zo zeldzaam als Ton de Boer suggereert. Dat zijn geen spookverhalen, maar feiten. Iets goedkeuren en dan zeggen dat het daarmee niet meer experimenteel kan zijn, is te kort door de bocht. De toekomst zal het leren.