Dario Cataldo.
Volledig scherm
Dario Cataldo. © AFP

Cataldo wint 'mini’ Ronde van Lombardije, Roglic kraakt én valt

Dario Cataldo heeft vanuit een vroege vlucht de vijftiende etappe in de Giro d‘Italia gewonnen. De 34-jarige Italiaan versloeg medevluchter Mattia Catteneo na een 'mini’ Ronde van Lombardije. Primoz Roglic was de grote verliezer bij de favorieten: hij kraakte na aanvallen van Vincenzo Nibali, kwam in de afdaling ten val en verloor aan de streep veertig seconden op Nibali en rozetruidrager Richard Carapaz.

Door Sjors Tanis

Volledig scherm
© AFP
Simon Yates.
Volledig scherm
Simon Yates. © AFP
Volledig scherm
© AFP

De etappe over 232 kilometer ging voor een groot deel over het parcours van de Ronde van Lombardije, met onder andere de beklimmingen van Madonna del Ghisallo, Colma di Sormano en Civiglio. Cataldo en Cattaneo reden na een uur koers weg uit het peloton en ze kregen een mooie voorsprong cadeau van het peloton van vijftien minuten.

Maar op de Colma di Sormano lieten de favorieten zich zien en liep de voorsprong van de vluchters terug. Simon Yates viel aan, maar Movistar en Bahrain-Merida reden het gat dicht op de top van de klim. Op de Civiglio-muur (met de top op negen kilometer van de streep) liep de voorsprong van de koplopers snel terug, zeker toen Nibali versnelde. De tweevoudig Giro-winnaar zag rozetruidrager Carapaz volgen, maar grote concurrent Roglic kon niet mee. De Sloveen van Jumbo-Visma had op de top een achterstand van tien seconden, maar na een val in de afdaling was dat op de streep veertig seconden op de groep met Nibali, Carapaz, Hugh Carthy en Simon Yates, die als derde eindigde.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Vooraan hielden vluchters Cattaneo en Cataldo nipt stand tegen de favorieten. De twee Italianen gingen sprinten om de overwinning en daarin was Cataldo de sterkste. De 35-jarige renner van Astana pakte zo zijn eerste ritzege ooit in de Giro, nadat hij in 2012 al eens mocht juichen in de Vuelta.

In het klassement blijft Carapaz leider. De renner van Movistar heeft nu 47 seconden voorsprong op achtervolger Roglic. Nibali staat derde op 1'47. Bauke Mollema blijft zesde in het klassement nadat hij samen met Roglic over de streep kwam in Como.

Maandag volgt de tweede rustdag, een dag later is er een bergrit, waarin de met sneeuw bedekte Gavia ontbreekt.

Cattaneo op kop, met Cataldo in zijn wiel.
Volledig scherm
Cattaneo op kop, met Cataldo in zijn wiel. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

Wil je de etappe nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”