Volledig scherm
Damiano Cima juicht, Pascal Ackermann (links) baalt. © BSR Agency

Cima zorgt voor geweldige stunt en blijft het sprintende peloton nipt voor

GiroDe achttiende etappe in de Giro is gewonnen door Damiano Cima. De Italiaan maakte de hele dag deel uit van een kopgroep en bleef in een ongekend spannende finale het sprintende peloton voor. Pascal Ackermann greep net naast zijn derde ritzege, maar is wel de nieuwe drager van de puntentrui.

Na twee zware bergetappes konden de klassementsmannen het vandaag rustig aan doen. De 222 kilometer lange etappe van Valdaora naar Santa Maria was weliswaar lang, maar niet zwaar. Vooral in dalende lijn werd er koers gezet naar de debuterende aankomstplaats.

In de oplopende beginkilometers probeerden meerdere renners een gat te slaan. Tevergeefs, want het peloton liet de grote groepen niet gaan. Na een razendsnelle openingsfase slaagden Damiano Cima (Nippo Vini Fantini Faezanè), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Nico Denz (AG2R La Mondiale) erin om een voorsprong te pakken. Het peloton gaf ze maximaal zes minuten voorgift, maar meer kregen ze niet cadeau.

Strijd om de punten

Op 61 kilometer van de aankomst won Démare de generale repetitie. In de tussensprint eindigde hij achter de drie leiders als vierde en liep hij iets uit op Ackermann in het puntenklassement. Door de sprintvoorbereiding was de voorsprong van de koplopers geslonken tot twee minuten. Na de tussensprint ging de rem er in het peloton weer op en liepen de aanvallers uit tot bijna vijf minuten.

Het peloton moest alle zeilen bijzetten om Cima, Maestri en Denz nog in te rekenen. Met nog dertig kilometer te gaan zag het er goed voor ze uit, maar in de laatste twintig kilometer begon de vermoeidheid op te spelen. In een spannend duel tussen de aanvallers en de opgerookte ploegmaten van de sprinters draaide het op een secondespel uit. Cima en Maestri konden niet meer, dus versnelde Denz in de laatste vier kilometer. Helaas voor hem zonder succes.

Met een minimale voorsprong van amper 15 seconden begonnen de leiders aan de sprint. Denz ging van ver aan, maar het was Cima die over de beste benen beschikte. Terwijl het sprintende peloton de overige vluchters passeerde, wist Cima als enige uit de greep van Ackermann te blijven. De Duitser eindigde als tweede en neemt de paarse puntentrui over van Démare, die slechts als achtste de finishlijn passeerde.

De roze leiderstrui van Richard Carapaz kwam niet in gevaar. Vrijdag wacht de voorlaatste bergetappe en verdedigt de Ecuadoriaan een voorsprong van bijna twee minuten op Vincenzo Nibali.

Volledig scherm
Damiano Cima. © BSR Agency
Volledig scherm
Richard Carapaz. © AFP
  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.