In 2014 lag er ook sneeuw op de Gavia tijdens de Giro, maar was de weg befietsbaar. Inzetten: zo ziet de Gavia er op dit moment uit.
Volledig scherm
In 2014 lag er ook sneeuw op de Gavia tijdens de Giro, maar was de weg befietsbaar. Inzetten: zo ziet de Gavia er op dit moment uit. © ANP/Twitter

Dik pak sneeuw bedreigt zware bergritten in de Giro

Het ziet ernaar uit dat enkele zware bergritten van de Giro d’Italia overhoop gehaald moeten worden. Dikke pakken sneeuw op de Gavia en de Lago Serrù dreigen roet in het eten te gooien.

Sneeuw op de Gavia. Onmiddellijk gaan de gedachten naar Erik Breukink, die in 1988 een legendarische Giro-etappe op zijn naam schreef. De besneeuwde Dolomieten-reus bleek dat jaar een voedingsbodem voor Andere Tijden Sport.

Ruim dertig jaar na dato weet iedere liefhebber moeiteloos de feiten van die dag op te dreunen. Johan van der Velde die in optimistisch korte mouwen aan de voet van de klim demarreert, solo over de besneeuwde top gaat, maar even later huilend van de kou de ploegleiderswagen opzoekt. Peter Winnen die vreest een spierwit ravijn in te fietsen, en ervan overtuigd is dat zijn lichaam dan pas in de zomer gevonden zal worden. En Breukink natuurlijk, die het best tegen deze barbaarse omstandigheden blijkt opgewassen, en de bevroren Andy Hampsten verschalkt in de laatste honderden meters van de rit.

Johan van der Velde in korte mouwen op de besneeuwde Gavia.
Volledig scherm
Johan van der Velde in korte mouwen op de besneeuwde Gavia. © Cor Vos

Of je het nou jammer moet vinden of niet, maar tegenwoordig houden de organisatoren van grote rondes niet meer van dit soort fratsen. Zes jaar geleden was de Gavia bijvoorbeeld ook in het parcours van de Giro opgenomen, en ook toen lag er een pak sneeuw op de berg. De organisatie twijfelde niet, en haalde de Gavia en eveneens ondergesneeuwde Stelvio uit de etappe. In plaats daarvan moest het peloton de minder zware Passo del Tonnale en de Passo Castrin bedwingen.

En nu dreigt er een gelijkaardig scenario. Al weken gonst het op sociale media dat de Gavia - volgende week dinsdag het pronkstuk in de koninginnenrit en met 2618 meter het dak van deze Giro - onbegaanbaar is door een pak sneeuw van 4 meter. Er ligt zelfs al een noodplan klaar: de Gavia links laten liggen en de onbesneeuwde Mortirolo, een slordige 800 meter lager, die dag niet eenmaal maar tweemaal beklimmen.

Maar ook aanstaande vrijdag kan de Giro-organisatie al in de knel komen. Die dag staat de eerste serieuze bergrit op het programma, en ook op de slotklim naar finishplaats Lago Serrù heeft koning winter toegeslagen. Er is voor deze etappe nog geen alternatief parcours naar buiten gebracht, maar dat wordt misschien wel tijd. Er wordt namelijk nog meer sneeuw voorspeld.

Beluister hieronder de Giro-podcast van In het Wiel met Hidde van Warmerdam, Thijs Zonneveld, Thomas Dekker en Marc de Maar:

Bekijk hieronder een interview met Bauke Mollema, over zijn verwachtingen van de laatste twee Giro-weken:

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”