Duitser Ackermann boekt tweede sprintzege op kletsnatte dag in Giro

Pascal Ackermann heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Giro d‘Italia. De Duitser van BORA-Hansgrohe, die zijn debuut maakt in een grote ronde, bleef in de stromende regen in Terracina de Colombiaan Fernando Gaviria net voor. Primoz Roglic behoudt het roze.

Op het lokale parcours van 9 kilometer konden, zo had de jury eerder al beslist, geen tijdverschillen worden gemaakt om de klassementsrenners geen onnodige risico’s te laten nemen. Daarom lieten veel renners zich uitzakken en kon een uitgedund peloton strijden om de ritzege.

Zes renners, onder wie de Belg Louis Vervaeke van Sunweb, probeerden het vanaf de start in Frascati. Ze reden een groot deel van de rit op kop maar kregen nooit veel ruimte. De ploegen van de sprinters gingen voor een van hun laatste kansen deze ronde. Vervaeke benutte het enige klimmetje van de dag in Sezze om er nog even alleen vandoor te gaan. Op 23 kilometer voor de streep werd hij ingelopen.

Voor Tom Dumoulin is de Giro na vandaag al voorbij. De winnaar van 2017 probeerde het na zijn zware val van dinsdag nog even, maar nog voordat de renners definitief op gang waren getrokken stapte de kopman van Sunweb af.

Donderdag volgt een lange rit (238 km) van Cassino naar San Giovanni Rotondo, de meest zuidelijke finish in deze Giro. In de finale ligt een klim van de tweede categorie.

Pascal Ackermann komt in zijn paarse puntentrui als eerste over de streep.
Volledig scherm
Pascal Ackermann komt in zijn paarse puntentrui als eerste over de streep. © AFP
De renners rijden in de vijfde etappe van de Giro de hele dag in de regen.
Volledig scherm
De renners rijden in de vijfde etappe van de Giro de hele dag in de regen. © AFP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”