Dumoulin stapt dag na zware val alsnog uit Giro met pijnlijke knie

De Giro d’Italia zit erop voor Tom Dumoulin. De winnaar van 2017 besloot het na zijn zware val van gisteren nog wel te proberen, maar al voor het officiële startsein van de vijfde etappe kneep hij definitief in de remmen.

Dumoulin ging gisteren in de slotfase van de vierde etappe zwaar onderuit en kwam met een bebloede knie ruim vier minuten na ritwinnaar Richard Carapaz over de finish. Hoewel hij zijn klassementsambities al op kon bergen, probeerde de kopman van Team Sunweb het vandaag toch nog, maar dat bleek tegen beter weten in.

Als een verrassing kwam de opgave niet, want al voor de start klonk Dumoulin weinig hoopvol. ,,Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan, wil  ik het proberen. De kans is aanwezig dat het niet gaat. Echt kracht zetten kon ik vanochtend op de rollers in ieder geval niet. Ik hoop dat het met een beetje pijnstilling lukt.”

De 28-jarige renner stond de afgelopen twee edities van de Ronde van Italië op het eindpodium. Na zijn zege in 2017 eindigde hij vorig jaar als tweede, achter Chris Froome.

Door de vele tijdritkilometers besloot Dumoulin dit jaar van de Giro zijn hoofddoel te maken. Nu hij al na vijf dagen moet opgeven, is de kans groot dat de Limburger alsnog voor een goed klassement zal gaan in de Tour de France. Vorig jaar eindigde hij in La Grande Boucle, net als in de Giro, als tweede. Dumoulin heeft ruim zeven weken om zich voor te bereiden op een strijd met mannen als Froome en titelverdediger Geraint Thomas.

Bekijk hier de reactie van Tom Dumoulin vlak voor de start.

Volledig scherm
Tom Dumoulin stapt al voor de officiële start in de auto van zijn ploeg. © AFP
  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.