Volledig scherm
© AFP

Giro-renners mogen nu écht de bergen in

Na de eerste beklimmingen in de rit van gisteren wacht vandaag de eerste echte bergetappe in de Giro d’Italia. 

Vanuit Pinerolo, waar de Italiaan Cesare Benedetti de rit won, gaat het richting het noorden waar na 40 kilometer de eerste klim ligt: de Colle del Lys van de eerste categorie. Daarna gaat het lang bergafwaarts en ligt bij kilometer 118 een tussensprint waarna de beklimming van Pian del Lupo begint. De slotklim voert via bergdorp Ceresole Reale naar het meer Lago Serrù. Het levert ongetwijfeld mooie plaatjes en uitgeputte renners op. De finish ligt op 2247 meter hoogte met zicht op het Gran Paradiso-massief met toppen van rond de 4000 meter.

De klassementsmannen moeten dus aan de bak. Donderdag reden de Colombiaan Miguel Ángel López en de Spanjaard Mikel Landa al kort voor de concurrenten uit, terwijl Bauke Mollema het juist moeilijk had maar de schade beperkte. De kans is groot dat de Sloveen Primoz Roglic aan het einde van de dag de roze leiderstrui overneemt van zijn landgenoot Jan Polanc. Van de favorieten voor een topklassering na drie weken hoeft Mollema, zesde in het klassement, behalve Roglic alleen de Italiaan Vincenzo Nibali voorlopig voor zit te dulden.

Bekijk hier de terugblik op de etappe van gisteren:

Volledig scherm
© ANP
  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.