Haga redt de Giro van Sunweb: ‘We zijn erin blijven geloven’

VideoVoor Sunweb is de Giro d’Italia door de tijdritzege van Chad Haga gered. Na het uitvallen van Tom Dumoulin en later Sam Oomen reed de ploeg zonder kopman rond, maar op de slotdag valt er toch wat te vieren. ,,Dit is een opluchting", zei ploegleider Michiel Elijzen voor de camera van Eurosport.

Haga heeft op de tijdritfiets nog geen overtuigende overwinningen geboekt, maar werd in de tweede Giro-tijdrit wel knap zesde. “Vanaf dat moment zijn we hier mee bezig geweest. De tweede tijdrit heeft hij het heel goed gedaan, dus toen hebben we gezegd: benen sparen en bergop zo min mogelijk inspanningen leveren.”

Volledig scherm
Chad Haga. © photo: Cor Vos

Haga dook met vier seconden onder de tijd van topfavoriet Campenaerts. ,,Toen kregen we wat meer hoop, maar het was toch nog wachten op Primoz Roglic.” De Sloveen kwam uiteindelijk in de verste verte niet aan de tijd van Haga, waarna het feest losbarstte. ,,We hadden gehoopt dat hij hier kon winnen, maar het niet gedacht. Prachtig", aldus Elijzen.

Tom Dumoulin was er als de kippen bij om zijn ploegmaat te feliciteren. ,,Dit is geweldig. Ik ben heel blij voor Chad en Sunweb. Goed gedaan", zette hij op Twitter. Volgens Elijzen is de Giro nu enigszins gered. ,,De Giro is nu niet geslaagd, want we kwamen met een heel ander doel, maar morgen zit ik met een grote glimlach in de auto naar huis.”

  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.