Volledig scherm
PREMIUM
Het peloton in de Giro in San Mauricio. © AFP

Het kán dus nog, doping. En dus gebeurt het nog

Analyse Thijs ZonneveldSchorsingen van (oud-)renners, een Sloveense wieler­manager in opspraak en renners uit Colom­bia die tegen de lamp rijden. De doping in het peloton is helemaal terug als gespreksonderwerp.

Door Thijs Zonneveld

Een dubieuze dokter. Een vriezer vol bloedzakken. De manager van de Bahrein-Merida-ploeg die een bloedcentrifuge kocht. Een stel Slovenen, een Kroaat, wat Oostenrijkers en een paar gepensioneerde Italianen.
Zucht.

Operation Aderlass lijkt op Operation Groundhog Day: het gevoel bekruipt je dat je het al eens eerder hebt gezien. Tel er een pelotonnetje positieve Colombianen bij op en een Nederlandse veldrijdster met een anabooltje te veel achter haar kiezen – en je twijfelt of we nog in 2012 leven. Of in 2006. Of in 2003. Of 1998? De vraag rijst: dat nieuwe wielrennen, bestaat dat eigenlijk wel?
Het antwoord: ja en nee.

  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.