Volledig scherm
PREMIUM
Primoz Roglic, links ploegmaat Jos van Emden. © AFP

Roglic op jacht naar kostbare seconden

Primoz Roglic heeft nog zes etappes om de roze trui te pakken. Hoe kan hij 47 tellen goedmaken in de zware slotweek?

Door Daan Hakkenberg

Onder een afdakje naast het hotel rijdt Primoz Roglic al een uur op de hometrainer, want het geplande koffierondje met zijn ploegmaten is letterlijk in het water gevallen. Onophoudelijke regen houdt de Giro-renners binnen op de rustdag. Maar weer of geen weer: vandaag moeten ze vanuit de start in Lovere gelijk naar de bijna 1.300 meter hoge Presolana-pas. Voor de eerste van vier bergritten in - zoals gebruikelijk - een loodzware laatste Giro-week.

De Gavia mag geschrapt zijn vanwege metershoge sneeuw en lawinegevaar, Roglic bestempelt de zestiende etappe op voorhand als één van de meest belangrijke die komen gaat. Vanwege de Mortirolo, de bijna 13 kilometer lange klim met stijgingspercentages tot bijna 20 procent. Roglic: ,,Ook mét de Gavia zou in deze rit de beslissing op de Mortirolo vallen. Ik heb ‘m verkend, het wordt vechten voor iedereen.’'

  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.