Ten Dam moet strijd staken in zesde etappe

Wielrenner Laurens ten Dam heeft de Ronde van Italië verlaten. De 38-jarige Groninger stapte al vroeg in de zesde etappe af. Ten Dam heeft veel last van zijn ribben na een val, eerder in de week. In het algemeen klassement van de Giro stond hij op plek 116, met bijna 11,5 minuut achterstand op rozetruidrager Primoz Roglic.

,,Als ik niet fiets gaat het prima’', zei de renner van CCC vlak voor de start in de Italiaanse stad Cassino. ,,Maar we moeten vandaag weer 240 kilometer fietsen. Daar zie ik wel een beetje tegenop.”

Ten Dam dacht woensdag in de vijfde etappe al aan opgeven toen hij als een van de eersten in het peloton moest lossen. ,,Toen dacht ik: nou, dit was het dan. Maar ik kwam toch weer terug en een wielrenner hoopt altijd op verbetering. Maar dit moet niet te lang gaan duren. Ik ben op m’n rechterkant gevallen en het voelt nu alsof er met een mes tussen m’n ribben wordt gestoken. Dan adem je heel oppervlakkig en krijg je geen zuurstof naar je benen.”

Volledig scherm
Ten Dam. © BSR Agency
  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.