Sam Oomen.
Volledig scherm
Sam Oomen. © BSR Agency

Tour groot vraagteken voor Oomen na gebroken heup

Sam Oomen heeft een gebroken heup overgehouden aan zijn valpartij in de etappe van zaterdag. De Tilburger ligt zo'n zes weken uit de roulatie en zal vrijwel zeker ook de Tour de France moeten missen.

De 23-jarige Oomen werd op het laatste moment geselecteerd voor de Giro als meesterknecht van Tom Dumoulin. Kopman Dumoulin viel echter al vroeg uit, waarna Oomen voor dagsucces ging. In de zesde etappe werd Oomen nog elfde, maar daarna kon de klimmer van Sunweb geen opvallende uitslagen meer rijden.

Oomen was zaterdagavond naar het ziekenhuis gebracht, omdat hij nog veel pijn had. De breuk kwam aan het licht nadat röntgenfoto’s waren genomen. ,,Als Sam terug in Nederland is, zal hij nog extra controles ondergaan”, liet Sunweb-arts Stephan Jacolino weten. De arts zei zaterdag al dat Oomen meerdere kneuzingen en snijwonden had opgelopen.

,,Ik wilde echt doorgaan en het proberen te doorstaan. Ik lag een tijdje op de grond na de val en kon nauwelijks opstaan”, zei Oomen. ,,Ik kon niet meer op mijn rechterbeen staan en ik wist dat het voorbij was.” Voor Sunweb is het al de vierde uitvaller. Eerder stapten ook kopman Tom Dumoulin, de Australiër Robert Power en Louis Vervaeke uit België al af.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”