Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Wéér een parkoers dat Dumoulin op het lijf geschreven is

GiroEn weer is daar de jaarlijkse lokroep uit Italië om Tom Dumoulin te verleiden om voor de Giro te kiezen. Opnieuw is het parkoers op zijn maat gemaakt.

Door Daan Hakkenberg

Alsof de keuze voor Tom Dumoulin niet al moeilijk genoeg is. Drie etappes tegen de klok van bij elkaar bijna 60 kilometer maken de Giro aantrekkelijk. Maar de Italiaanse slotakte, een tijdrit van ruim 16 kilometer met finish op het Piazza Duomo, moet bij de 28-jarige Nederlander wel heel veel warme gevoelens oproepen. Hier stond hij op 28 mei 2017 voor de kathedraal in zijn roze trui met zijn ploeggenoten te hossen op de tonen van Van Halens Jump.

Dumoulin heeft zijn liefde voor Italië en de Giro nooit onder stoelen of banken gestoken. Zijn unieke zege in 2017 en zijn tweede plek achter Chris Froome een jaar later waren daarvan een bezegeling, maar dit jaar sloeg de hartstocht om in horror. Dumoulin verkoos de Giro als hoofddoel boven de Tour, maar een crash in etappe 4 naar Frascati was de opmaat voor een rampseizoen dat volledig in het teken stond van een slepende knieblessure. Het mondde uit in zijn veelbesproken overgang van Sunweb naar Jumbo-Visma.

  1. Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....
    GIRO ROSA

    Anna en Annemiek zijn de Nederland­se troeven in Giro Rosa, maar statistie­ken wijzen op Australi­sche Spratt....

    Wie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.