Volledig scherm
© anp

'13-jarige stak jongen neer in Hardenberg'

Van de vier verdachten van een steekpartij op 14 juli in Hardenberg zou het de 13-jarige verdachte zijn die het mes gebruikte. Dat zei de raadsvrouw van de 28-jarige Faical F. donderdag op een regiezitting in de Zwolse rechtbank.

F. en de 25-jarige Algerijn Feth B. stonden donderdag in Zwolle terecht op verdenking van een poging doodslag. Het slachtoffer werd meerdere keren in de buik gestoken en tegen het lichaam geschopt en geslagen. Een 19-jarige jongeman uit De Krim werd op De Brink belaagd door deze twee heren en een 13- en 19-jarige man, zo meent het Openbaar Ministerie. 

Op sleeptouw

De twee jongste verdachten stonden donderdag niet terecht. Van die vier was het de minderjarige die stak, zei raadsvrouw Anne-Marie van Ginneken. F. had de jongste verdachte op sleeptouw genomen omdat die alleen was. Hij wist niet dat die minderjarige jongen een mes bij zich had, zei de advocaat. Er zijn camerabeelden van het steekincident. ,,Daaruit moet blijken dat de kleine jongen gestoken heeft.'' Het slachtoffer zou inmiddels volledig hersteld zijn.

Asielzoekerscentrum

B. was wel bij het incident aanwezig, ,,maar ik heb geen geweld gebruikt'', zei hij tegen de rechters. Volgens zijn advocaat Gerard Kornet had B. zijn aandeel in het incident, ,,daar doet hij niet moeilijk over, maar hij heeft zeker niet met een mes gestoken''. 

Beide verdachten woonden ten tijde van het incident in het asielzoekerscentrum in Heemserveen. Dat gold ook voor de twee andere verdachten. Wanneer die twee terecht staan, kon de officier donderdag niet zeggen. B. en F. zijn na het incident aangehouden en zitten sindsdien vast. De raadslieden wilden dat de twee heren op vrije voeten komen. De officier van justitie verzette zich daartegen. De rechtbank vond dat het tweetal in hechtenis moet blijven.

Op 7 januari gaat de zaak verder.

 1. Onrust over nieuw vluchtelingenplan voor Veldzicht in Balkbrug
  PREMIUM

  Onrust over nieuw vluchtelin­gen­plan voor Veldzicht in Balkbrug

  Eind maart werd bekend dat CTP Veldzicht door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om een extra groep onder te brengen. Het betreft een groep van maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Hiervoor moet een beschermde woonvoorziening gecreëerd worden buiten de hekken van de kliniek. Het verzoek zorgt voor reuring in het dorp. ,,Balkbrug heeft al genoeg ingewikkelde bewoners'', luidt een van de reacties.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”
 3. Protestanten Kloosterhaar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeenschap

  Protestan­ten Klooster­haar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeen­schap

  Na een dertien jaar durende ‘verloving’ volgt op de laatste zondag van juni eindelijk het langverwachte ‘huwelijk’: na het ondertekenen van de akte in de Fredrikskerk vormen de Hervormde Gemeente Kloosterhaar-Sibculo en de Gereformeerde Kerk Sibculo samen de Protestantse Gemeente Sibculo-Kloosterhaar. ,,Dat samensmelten is al jaren geleden in gang gezet en in goede harmonie verlopen’’, verkondigen de voorzitters Hans Botter en Rikus Akse.

Vechtdal