Volledig scherm
© anp

'13-jarige stak jongen neer in Hardenberg'

Van de vier verdachten van een steekpartij op 14 juli in Hardenberg zou het de 13-jarige verdachte zijn die het mes gebruikte. Dat zei de raadsvrouw van de 28-jarige Faical F. donderdag op een regiezitting in de Zwolse rechtbank.

F. en de 25-jarige Algerijn Feth B. stonden donderdag in Zwolle terecht op verdenking van een poging doodslag. Het slachtoffer werd meerdere keren in de buik gestoken en tegen het lichaam geschopt en geslagen. Een 19-jarige jongeman uit De Krim werd op De Brink belaagd door deze twee heren en een 13- en 19-jarige man, zo meent het Openbaar Ministerie. 

Op sleeptouw

De twee jongste verdachten stonden donderdag niet terecht. Van die vier was het de minderjarige die stak, zei raadsvrouw Anne-Marie van Ginneken. F. had de jongste verdachte op sleeptouw genomen omdat die alleen was. Hij wist niet dat die minderjarige jongen een mes bij zich had, zei de advocaat. Er zijn camerabeelden van het steekincident. ,,Daaruit moet blijken dat de kleine jongen gestoken heeft.'' Het slachtoffer zou inmiddels volledig hersteld zijn.

Asielzoekerscentrum

B. was wel bij het incident aanwezig, ,,maar ik heb geen geweld gebruikt'', zei hij tegen de rechters. Volgens zijn advocaat Gerard Kornet had B. zijn aandeel in het incident, ,,daar doet hij niet moeilijk over, maar hij heeft zeker niet met een mes gestoken''. 

Beide verdachten woonden ten tijde van het incident in het asielzoekerscentrum in Heemserveen. Dat gold ook voor de twee andere verdachten. Wanneer die twee terecht staan, kon de officier donderdag niet zeggen. B. en F. zijn na het incident aangehouden en zitten sindsdien vast. De raadslieden wilden dat de twee heren op vrije voeten komen. De officier van justitie verzette zich daartegen. De rechtbank vond dat het tweetal in hechtenis moet blijven.

Op 7 januari gaat de zaak verder.

Vechtdal