Volledig scherm
tijdelijke dam stuw de haandrik © Waterschap Vechtstromen

21 kanaalwoningen krijgen bijna ton aan schadeclaims vergoed

Van de 62 schademeldingen rondom huizen aan Kanaal Almelo-De Haandrik, hebben tot dusver 21 huishoudens een schade-uitkering ontvangen van de provincie Overijssel. De totale vergoeding bedraagt 96.700 euro.

Tot nu toe zijn er 62 schademeldingen en klachten gekomen uit Geerdijk, Hardenberg, Vroomshoop, Daarlerveen en Beerzerveld. 42 meldingen waren al bekend bij de provincie. Volgens een woordvoerder stammen de klachten over trillingen (31) en wateroverlast (11) uit 2012, toen er werkzaamheden aan het kanaal werden verricht. Van de schademeldingen zijn er inmiddels 36 afgemeld, 6 meldingen zijn nog in behandeling. Recent zijn er 20 klachten over schade bij gekomen.

Opwaardering

Eind 2011 begon de provincie met de opwaardering van het kanaal voor de komst van grotere schepen. Daarbij zijn vijf bruggen vervangen, nieuwe damwanden geplaatst en is er gebaggerd. In 2014 zijn die werkzaamheden afgerond. Toen al waren enkele Geerdijkers bezorgd over het effect van de zware trillingen bij het plaatsen van damwanden en speciale ankers.

Bij meerdere woningen blijkt nu zware schade te zijn,  die vermoedelijk met het kanaal te maken heeft. Het varieert van scheuren in muren, tot verzakkingen en kelders die in een knik omhoog komen. Ook tuinen zouden aanzienlijk drassiger zijn.

Problemen

Opvallend is dat de problemen vooral voor lijken te komen bij woningen met strookfunderingen en woningen die gebouwd zijn op betonplaten. Oude panden, die meer dan honderd jaar oud zijn, zouden geen schade hebben. Mogelijk omdat die gebouwen op palen zijn gebouwd en minder gevoelig zijn voor een natte ondergrond.

Gedeputeerde Bert Boerman (ChristenUnie) liet onlangs al weten een commissie in het leven te roepen om de klachten te onderzoeken. Woordvoerder Petra Timmer laat weten dat die commissie er nog niet is. „Daar zijn we momenteel mee bezig.”

Kosten

De opwaardering van het kanaal kostte destijds 18 miljoen euro en is in alle opzichten uitgelopen op een sof. De Rekenkamer Oost-Nederland constateerde vorig jaar al dat het aantal schepen dat gebruikmaakt van het kanaal dalende is. Ook constateerde de rekenkamer dat er geen stijging van het goederenvervoer over water is. 

 1. Onrust over nieuw vluchtelingenplan voor Veldzicht in Balkbrug
  PREMIUM

  Onrust over nieuw vluchtelin­gen­plan voor Veldzicht in Balkbrug

  Eind maart werd bekend dat CTP Veldzicht door het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd is om een extra groep onder te brengen. Het betreft een groep van maximaal twintig ongedocumenteerde vluchtelingen met psychiatrische problematiek. Hiervoor moet een beschermde woonvoorziening gecreëerd worden buiten de hekken van de kliniek. Het verzoek zorgt voor reuring in het dorp. ,,Balkbrug heeft al genoeg ingewikkelde bewoners'', luidt een van de reacties.
 2. PVV wil middengeleider na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’
  PREMIUM

  PVV wil middenge­lei­der na dodelijk ongeval N36 bij Stegeren: ‘Dan is frontaal botsen onmogelijk’

  Op de N36 tussen Ommerkanaal en De Witte Paal kwam vorige week bij een frontale botsing een 38-jarige vrouw uit Hengelo om het leven. Hoewel de meeste ongevallen op de N36 tussen Beerze, Vriezenveen en Almelo gebeuren, en het daarom de ‘dodenweg’ wordt genoemd, trekt de provinciale PVV ten aanval. ,,We willen een middengeleider, dan komen deze ongevallen helemaal niet meer voor.”
 3. Protestanten Kloosterhaar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeenschap

  Protestan­ten Klooster­haar en Sibculo vormen eindelijk echt één gemeen­schap

  Na een dertien jaar durende ‘verloving’ volgt op de laatste zondag van juni eindelijk het langverwachte ‘huwelijk’: na het ondertekenen van de akte in de Fredrikskerk vormen de Hervormde Gemeente Kloosterhaar-Sibculo en de Gereformeerde Kerk Sibculo samen de Protestantse Gemeente Sibculo-Kloosterhaar. ,,Dat samensmelten is al jaren geleden in gang gezet en in goede harmonie verlopen’’, verkondigen de voorzitters Hans Botter en Rikus Akse.

Vechtdal